- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Biffsallad & vin
Biffsallad & vin
Biffsallad & vin
Under hösten och vintern vill jag ha mat som värmer och som ger näring nog för att jag ska överleva kylan och mörkret. Det behöver dock inte alltid vara något stabbigt och tungt. En rätt som jag gillar, året om, är thailändsk biffsallad. Den är smakrik, het, god och örtig. Om du vill ha ett vin till så dricker jag helst ett friskt vitt vin med en liten underliggande sötma.
Ursprungsreceptet som jag använder kommer från en lunchrestaurang. Jag var fräck nog att fråga. Därefter har jag ändrat om lite, lagt till och dragit ifrån för att få den precis som jag vill ha den.
Biffsallad inspirerad av thai-köket (4 port)
- Ryggbiff 400 gram
- juicen från två limefrukter
- 4 torkade limeblad
- 1 msk mirim
- 2 tsk fisksås
- 1 msk sesamolja
- 2 msk ljus soja (det går bra med japansk soja, men det är inte rätt)
- 1 msk söt soja
- 1 msk riven färsk ingefära
- 2 vitlöksklyftor (pressade)
- 2 stora tomater (skurna centimeterstora bitar)
- 1 gurka (skär i lagom stavar)
- 1 röd lök (båtar)
- 1 kruka koriander
- 1 kruka thaibasilika
- ½ kruka mynta
- 2 bok choy
- 2 färska chilifrukter (hacka eller slanta)
- 1 tsk svartpeppar (mortlade)
- 1 tsk sechuanpeppar (mortlade)
- 1 tsk salt
- 1 dl cashew- eller jordnötter, osaltade och rostade (oftast enklast att rosta själv)
Rör ihop limejuicen, vitlöken, fisksåsen, ingefäran, sesamoljan, soja och mirim i en skål samt hälften av chilin. Låt dra tillsammans i någon timma. Ta ut limebladen ur dressingen innan serveringen.
Torrmarinera köttet med salt, svartpeppar och sichuanpeppar. Innan du tillagar köttet ska det vara rumstempererat. Stek det på hög värme ca 3 minuter på varje sida (då blir det rött, vill du ha det mer genomstekt är det bara steka ytterligare några minuter), ställ det åt sidan i 10 minuter för att vila. Skär sedan upp det i tunna skivor och lagom stora bitar.
Strimla bok choy i lagom stora bitar och fräs i sesamolja på hög värme tills de börjar mjukna tillsammans med den andra chilifrukten.
Lägg tomaten, gurkan och örterna i en skål, för på pok choy, nötter och kött. Häll dressingen över salladen, rör om och servera.
Tre vintips till biffsallad
Till asiatisk mat vill jag ha något rent och fräscht, lite fruktigt och med en hint av fruktsötma. Det är det heta i chilin som behöver det söta och fräscha. Sötman är också bra för att möta umamitonerna i asiatiska dressingar.
Solter riesling sekt brut, Rheingau, Tyskland, 149:-, Nr 74571, beställningssortimentet
Det är ett tysk mousserande vin, en så kallad sekt gjord på riesling med en ton som minner om Rheingau. Riktigt bra och funkar för såväl vardag som fest.
Vinet har en fin smak av riesling med smak av citrus och exotiska frukter samt en aromatisk kryddighet. Det finns lätta mognadstoner vilket ger vinet djup och syran är rak vilket ger fräschör. Eftersmaken är lång med smak av rostade mandlar och hasselnötter. Snyggt vin som passar till mat.
Alvarinho Contacto 2016, Vinho Verde, Portugal, 119:-, Nr 6707, Systembolaget
Vinho verde i norra Portugal är ett område där det produceras utmärkta vita viner. Många dricker bara vitt vin till fisk och skaldjur. Detta har fått lite skalkontakt vilket ger det en lite mer kraftfull smak vilket gör att det också passar till kött, till och med rött kött om det tillagas som detta.
Detta är ett vin som är perfekt att ha hemma, det är friskt och fräscht och passar som en aperitif, det har det aromatiska som kan möta skaldjur, lite kropp och struktur från skalkontakten så att det kan möta fisk och kött. Det här också en liten underliggande fruktig sötma som gör att det kan möta lite hetare rätter. Gul frukt, solmogen lime, lätta aromatiska örter och liten beska i avslutet tillsammans med en fin syra och lite sälta i avslutet.
Revancha chenin blanc 2017, Mendoza, Argentina, 149:-, Nr 96177, Systembolaget
På senare tid har det trillat in flera trevliga viner nya världen- Ett av dem är detta från Argentina. Det är ett bra allroundvin som går till såväl fisk som ljust kött och fågel samt lite kryddigare mat. Det har såväl elegans som fin längd vilket gör att det fungerar både till vardags och till fest.
I smaken finns gula frukter som äpplen, päron och aprikos samt citrusfrukter. Frukten kantas av ekfatskryddor, dessa är dock snyggt integrerade i vinet. De ger det struktur samtidigt som det finns en lekfull liten bär- och fruktsötma som gör att det känns generöst och inbjudande. Vinet har en fin syra och en relativt långeftersmak. Tillsammans skapar dessa element ett balanserat vin med en en fin fräschör.
Mycket nöje och god spis!
Magnus Reuterdahl*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*




