- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Skördetid!
Skördetid!
Skördetid!
Svamp, bär, rotfrukter. Vilt. Skaldjur. Listan tar aldrig slut. Hösten är här med jakt, fiske samt bär- och svampplockning. Herueka!
Variationen och smakrikedomen på höstens meny är oändlig. Kanske en värmande pumpasoppa, en krämig kantarelltoast eller en knäckig äppelpaj? Älggryta, kräftpaj, ripa….vi har sannerligen att välja på.
Passa på att tända levande ljus och ägna mer tid i köket och sylta, safta, pickla och lägg in. Gör egen snaps på höstens enbär, pors eller svarta vinbär. Var kreativ med marmeladerna och komponera härligt sötsyrliga kok till höstens ostbrickor. Kanske lite ingefära, chili eller kanel kan sätta extra piff. Var inte blyg! Torka svamp inför den långa vintern och låt dem senare påminna dig om soligare, varmare dagar.
Årstidens rätter är smakrika och inte sällan med viss sötma från rotfrukter, sylter eller bär.
Här kommer lite stalltips på matchningar med höstens mångfald, och självklart även tips på några vassa viner! Skördetid!
(Skaldjur avhandlade jag förra veckan och den artikeln hittar ni här)
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/09/hstlv.jpg*section**section**section**section**row*
Rotfrukter:
Rotfrukter har ofta en viss sötma och fyllighet som kräver att vinet också har en viss bärsötma samt fyllighet. Morot, palsternacka etc. Matchning? Tänk Alsace- Pinot Gris, Vit Cotes-du Rhone eller krämig, ekfatslagrad chardonnay från nya världen. Nya världen då de vinerna har något mer avrundad syra på grund av mer sol och värme, och mognare druvor.
Svamp:
Svamp gör sig finfint till vin då vin är jäst och jästen i sig är en svamp. Voilá! Ofta har svampen smörstekts eller stuvats så här kan man fläska på med fylligt vitt vin alternativt ett lätt men bärigt rött. Piemonte och druvan nebbiolo dyker genast upp i huvudet då regionen är känd för sin tryffel och karljohansvamp.
Sylt eller marmelad som tillbehör:
Serveras en chutney, lingonsylt eller cumberland till måltiden måste vinet erbjuda solmogna bär som möter sötman. Innehåller rätten fett och salt hjälper detta upp kombon, om inte- välj ett riktigt snällt vin exempelvis zinfandel eller Kalifornisk cabernet sauvignon.
Vilt:
Vilt är smakrikt och ofta ganska magert. Välj ett smakrikt vin och anpassa syra och strävhet efter tillbehören. Sträva viner funkar bra till fet gratäng och gräddsås, mjukare bäriga viner till magrare tillbehör och sås/sky.
Fågel:
Vildfågel är smakrikare och magrare generellt än tamfågel. Välj ett medelfylligt, smakrikt rött vin från till exempel södra Rhone. Önskas ett vitt vin behövs ofta ett fetare vin till gräddsåsen och örtkryddorna- välj till exempel ett vin på druvan viognier.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/09/hstbr.jpg*section**row*
2017 Mont-Redon Côtes du Rhône Réserve Blanc, 110:-
Artikelnummer 2813
Frankrike, Rhonedalen , Côtes du Rhône
2016 Noble Vines 667 Pinot Noir, 119:-
Artikelnummer 6611
USA, Kalifornien, Central Coast, Monterey County, Monterey
2013 Corniolo Livio Pavese, 129:-
Artikelnummer 71802
Italien, Piemonte , Monferrato
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*



