Svenska flaggan
Vegansk rispanna med smarriga tillbehör
Skriven av Karoline Nordefors

Vegansk rispanna med smarriga tillbehör

Fredrik Kämpenberg bjuder här på ett enkelt recept på snabb vardagsmat. Det är veganskt och ett sätt att rensa kylen på överblivna grönsaker. Servera med t ex en vegansk majonnäs, baba ganoush i varma tortillabröd. Festligt och smakrikt!

Att laga vegetarisk mat är det fortfarande många som känner osäkerhet inför, trots att det är tämligen enkelt att få något att smaka bra med ingredienser som ost och grädde. När vi börjar prata om helt växtbaserad mat kan det te sig om en helt annan värld, om man lyssnar på hur de jag mött resonerar.

Om det förra receptet var aningen komplicerat med många moment och riktade sig mer mot fine dining, så är det här dess raka motsats. Januari, årets fattigaste månad, är nu över. De flesta har fått lön, men förhoppningsvis är det inte bara då man tänker på att ta till vara på svinn.  Den ständiga utmaningen att hitta på enkla, snabba och gärna billiga vardagsrecept fortsätter.

Detta är perfekt för alla dessa saker!

Utgångspunkten är ”man tager vad man haver”, på bästa Kajsa Warg-manér. När vi ändå är inne på vardagsmat så är det faktiskt ett riktigt bra tips att koka för mycket ris, potatis eller pasta, när man ändå håller på. Perfekta baser i resträtter som går snabbt att laga till. Självklart kan man laga denna rätt från grunden och koka riset vid samma tillfälle som resten lagas, men jag tycker att det blir bättre med kallt ris från dagen innan.

Grönsaksslattar, resterna från tacosen, eller vad det nu kan vara fungerar alldeles utmärkt att ha i.

Något egentligt recept behövs egentligen inte, då det kan och bör varieras i oändlighet. Trots det har jag totat ihop ett här nedan.

vegansk-rispanna-med-smarriga-tillbehor-av-fredrik-kampenberg

Vegansk rispanna med smarriga tillbehör

1, 5 dl okokt ris eller överblivet kallt ris

1 dl ”Röd dinnerbooster” (en färdig mix bestående av röd quinoa, hirs, amarant och bovete) finns på Ica

1/2 gul lök, grovt hackad

1 klyfta vitlök, fint hackad

1 bit vitkål, tärnad

1 morot, tärnad

½ paprika, tärnad

1 liten burk majskorn

1 tetrapack blandade bönor

rapsolja

kryddor och salt

Fräs grönsakerna i oljan tills de mjuknat. Koka riset tillsammans med “dinnerboostern”. Häll av och fräs med grönsakerna. Tillsätt bönor och majs, låt allt bli varmt.

Smaksätt tex med japansk soja, sriracha, koriander eller nåt annat. En vegansk majonnäs*, créme toume (fluffig vitlökscrème från Sevan) eller baba ganoush* är också gott till. Alla tar så mycket de vill ha av det de gillar. Perfekt för familjen. Lägg till pitabröd eller tortilla och du har en fredagsfest!

Vegansk majonnäs ca 4 dl

1 dl mjölk, sojamjölk, rumstempererad

2 tsk dijonsenap, rumstempererad

1 tsk vitvinsvinäger, rumstempererad

0,5 tsk salt

vitpeppar

1+2 dl rapsolja, rumstempererad

Blanda mjölk, senap, vinäger, salt, vitpeppar och 1 dl rapsolja i en hög skål eller kanna.
Mixa ihop med hjälp av en stavmixer. Fortsätt att mixa samtidigt som du tillsätter resten av rapsoljan i en tunn stråle, lite i taget för att majonnäsen inte ska spricka. Fortsätt tills all olja är använd eller tills du har fått en lagom tjock majonnäs.
 Majonnäsen håller fem dagar i kylskåpet. Smaksätt gärna.

*Baba Ganoush
4 mellanstora auberginer
1 vitlöksklyfta, pressad
4 msk tahini
1/2-1 citron, juice
salt

Värm ugnen till 250 grader och ha grillfunktionen på. Pricka auberginerna. Lägg på en plåt eller form med bakplåtspapper. Rosta ca 30 min eller tills skalet är svart och de är mjuka rakt igenom. Täck formen med folie eller lock och låt dem svalna. Skala auberginerna och låt dem rinna av i en sil. Hacka eller mixa till en röra. Blanda övriga ingredienser. Tillsätt auberginerna och blanda ordentligt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron eller salt. Kyl för att smakerna ska komma fram.

Bild från DinVinGuide

Fredrik Kämpenberg – frilansande kock

Mail: kfkampenberg@hotmail.com

Instagram: @fkampenberg

Sajt: vaxtbaseradvardag.wordpress.com

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer