Svenska flaggan
The Sherry Cobbler – en lång historia
Skriven av Karoline Nordefors

The Sherry Cobbler – en lång historia

En Sherry Cobbler är kanske inte det ballaste man kan sitta och skramla med. Inga infusioner. Inget flytande kväve. Inga hemliga mikrodestillat. Men på 1800-talet var den ett fyrverkeri av spännande nymodigheter: Sherry, citrus socker, is och…sugrör.

I början av 1800-talet var den amerikanska vinproduktionen blygsam och det mesta vinet importerades. Sherry och madeira blev särskilt populärt – dels för att man fick känna sig lite europeiskt sofistikerad, dels för att de var förhållandevis billiga. Brittiska vinhandlare, som kontrollerade marknaden för fortifierade viner, lyckades nämligen 1825 få till en halvering av importskatten. Fortifierade viner är också lite tåligare, vilket lämpar sig bra när de ska seglas, diligensas och skramlas runt halva världen.

1819 sålde Spanien hela Florida till USA i vad man får se som ett av tidernas bästa fastighetsklipp. För 5 miljoner dollar fick den unga nationen tillgång till både billigare socker och citrusfrukt, som raskt letade sig in i matkulturen och ner i glaset.

Is på sommarhalvåret var länge en extrem lyxprodukt. Förmögna romare kunde för tvåtusen år sedan imponera på gäster med is och snö hämtad med häst från alperna. Men gemene man drack oftast rumsvarmt eller i bästa fall källarsvalt. I början av 1800-talet började man skörda is på sjöarna i nordöstra USA och lagra den täckt med isolerande sågspån i jättelika lador. I 100 år skeppades sedan amerikansk is kors och tvärs över jorden ända tills kylskåpet och frysen dräpte hela affären. Is i glaset blev trendigt och snart serverades drinkar så kylslagna att man behövde en servett för att kunna hålla i bägaren.

För att slippa få hela drinken ner i skortkragen serverades isfyllda drinkar ofta med en stor, perforerad sked, en julep strainer, som höll isen på plats när man drack. Snyggt, men lite krångligt. Därför började juleps och cobblers att serveras med klippta strån av råg – ”drinking straws”. Och om vi idag tycker att sugrör mest hör hemma på barnkalas, var det då höjden av modernitet.

Någon gång på 1830-talet sammanföll så sherry, socker, citrus och is (och sugrör) i vad som, tillsammans med The Mint Julep, skulle bli seklets stora, amerikanska modedrink – The Sherry Cobbler. Ursprunget till namnet ”cobbler” är oklart. En teori är att den tagit sitt namn från en slags smulpaj, ofta med blandad frukt, som man bakade i de Brittiska kolonierna. En annan teori är vi inte har en jäkla aning.

Bild från DinVinGuide

Men nu behöver man ju inte ha en examen i ekonomisk historia för att göra sig en Sherry Cobbler. Man behöver faktiskt ingen examen alls, eftersom en av Sherry Cobblerns stora fördelar är att den är så enkel att göra:

Sherry Cobbler

50 ml Oloroso Sherry (funkar särskilt bra tack vare sin fyllighet och inslag av torkad frukt)

15 ml sockerlag (eller lika mycket strösocker)

1 klyfta citron

1 klyfta lime

1 klyfta apelsin

Muddla citrusfrukterna i shakern tillsammans med sockret. Tillsätt sherry och fyll upp med krossad is. Skaka mycket hårt och häll upp i collinsglas eller vinglas (sila inte av – allt ska ner i glaset). Garnera med bär i säsong – hallon, jordgubbar, körsbär. Toppa eventuellt med lite sodavatten. Sugrör!

Bild från DinVinGuide

KONTAKT

Email: niklas(@)soder-reklambyra.se

Instagram: @nick_falk

Twitter: @nickfalk

Läs alla artiklar I BAREN

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer