Cocktail av Mattias Borg “The Cobbler”

Mattias Borg var gäst på Vin möter mat i april och fick där både en utmaning att skapa en cocktail ur en råvarukorg men också möjligheten att spela in en cocktailfilm. Här presenterar han "The Cobbler" en cocktail skapad av Love Ottenby som är bartender på Marie Laveau i Stockholm.
Cocktail av Mattias Borg “The Cobbler”

The Cobbler

Bild från DinVinGuide

The Cobbler

5 cl Rinquinquin

2 cl grapefruktjuice

2 cl citronjuice

2 cl grapefruktcordial*

*3 delar strösocker, 2 delar grapefruktjuice, 1 del vatten

några bitar grapefrukt

Skaka allt med is och häll upp allt i ett glas. Garnera med mynta.

INTERVJU

Namn: Mattias Borg

Nuvarande arbetsplats: Marie Laveau, Horngatan 66, Södermalm. En amerikansk bar med hjärta och själ från Lousiana/New Orleans.

Kan du berätta om din väg in i barvärlden?

Tack vare mina sponsorer inom longboard som visade barvärlden för mig. Började i garderoben på Lemon. Därifrån arbetade jag upp mig till nisse och senare började min resa som praktikant och nisse på Reisen Bar under eran när bartenders såsom Magnus Petterson (idag Brand Manager för Purity Vodka) och Christian Grevius (idag Brand Manager för Chartreuse) delade på barchefsrollen. Dom lärde mig de grunder som jag står på just nu. Det Christian inte kunde lära mig lärde jag mig av Magnus och så vidare. Från Reisen jobbade jag runt på olika ställen som behövde bartenders såsom Trädgården, Ljunggrens, Lemon, Lokal tills jag kom i kontakt med Svante Garsten (red anm barchef Marie Laveau) som rekommenderade mig till Marie Laveau där jag nu varit i tre år.

I din bar, vilken är den mest säljande cocktailen och varför tror du att det är just den?

Just nu är det säsongsdrinkar som vi rekommenderar till gästerna men vi har också klassiker som är allt från klassiska cocktails till egna kreationer såsom Svantes Fat Tuesday som går som smör i solsken.

Vilken är den mest minnesvärda cocktail du skapat?

I den första tävlingen jag ställde upp och vann skapade jag Mandarine Napoleon efter en workshop. En Calvados Sour med Mandarine Napoleon och absinth. Fick resa till destilleriet, se staden som den görs i och se proffs arbeta med produkten.

Skakad or rörd?

Just nu rörd.

Vilken är din favoritcocktail:

Det jag är sugen på vid tillfället har som favorit. Fast Mattias Skoog’s “Dempsy” ligger alltid i topp!

Att blanda:

Sazerac

Att dricka:

Loves “The Cobbler” vi hade på säsongslistan för två månader sen.

På menyn:

Heddas “The Champagne” från denna månads meny.

Vad är det viktigaste i din barutrustning?

Mitt humör!

Vilket är ditt mest stolta ögonblick som bartender?

Varje gång gäster kommer fram och tackar för upplevelsen och ser fram emot att komma tillbaka. Alla våra kära stammisar som vi har samlat på oss. De gör mig väldigt stolt!

Om du kunde åka till vilken stad i välden just nu för att dricka cocktails och sprit, vart skulle du åka och varför?

Just nu ska jag till mitt andra hem Göteborg så mitt svar blir, Göteborg.

Vilken trend ser du kommer härnäst?

Lågalkoholcocktails såsom cobbler- och champagnedrinkar men också mera kreativa serveringar som får en att känna sig som en liten kemist.

Vilket är ditt mest idiotsäkra cocktailrecept för hemmabaren?

5 cl sprit

3 cl syra såsom citron eller lime

2 cl sötma

Extra smak om det så behövs.

Vad har du på gång?

Semester hela juli så planen är jobba runt och ha roligt men också ut och se lite av världen.

 

Bild från DinVinGuide

KONTAKT

Mail: matteb17@gmail.com

Twitter/instagram: @borgmattias

Sajt: marielaveau.se

Övrigt: urskog.com

Foto cocktail: Raphael Cameron dinvinguide.se