Svenska flaggan
Saffran i lag och i deg
Skriven av Karoline Nordefors

Saffran i lag och i deg

Per Bäckström njuter av tiden före jul med saffransdoften som sprider sig. Här ger han tips på hur du förhöjer smaken på saffran genom att göra en lag med sockerlag och konjak. Dessutom en fantastisk saffransdeg till julens alla bakverk.

Hej alla glada!

Oj oj oj vad vi äter kanelbullar i detta härliga “fikaland”. Många skulle säga att vi är tokiga i Sverige, men en nybakad kanelbulle slår det mesta. Nästan!

När jag sitter här och skriver så kommer en annan tanke in i skallen, om 33 dagar är det julafton. Som jag längtar och långt innan så hägrar det gula guldet saffran!

Bara att få blötlägga dessa dyrgripar i sockerlag och cognac. Ge dem all den kärlek de förtjänar gör att man blir en varm och härlig människa i hela kroppen.

När de nybakta godingarna kommit ur den stekheta ugnen och den behagliga doften sprider sig runt i hela staden, då mina vänner, lackas det mot jul. Lille Per blir sådär barnsligt nykär inför allt julbak som vi alla älskar både stora och små.

Oavsett kvalitén på saffran man köper så går den att piffa upp lite extra genom att man låter den dra i sockerlag i några dagar. Slå sedan på cognac och låt den stå i kylen i några dagar.

Bild från DinVinGuide

 

*Saffranslag

10 g saffran

100 g vatten

150 g strösocker

Koka upp vatten och strösocker, rör tills sockret löst sig. Häll sockerlagen över saffranet och låt dra över natten i rumstemperatur, i en plastburk med lock.

50-60 g vanlig konjak

Häll konjaken över saffranslagen och låt stå i kylen med locket på i minst 1 vecka.

Saffransdeg

1 liter mjölk
400 g smör
400 g strösocker
150 g jäst
30 g salt
2300 g vetemjöl
70 g saffranslag*
Knåda alla ingredienser till en smidig deg och låt jäsa till dubbel storlek. Forma lussekatter, släta bullar eller saffransknutar.

Njut av den härliga doften och smaka på det goda baket. Lycka till och ett lite tidigt glad lucia från mig!

Bild från DinVinGuide

Per Bäckström, Vd Modern Pastry Stockholm AB och konsult, Stockholm

Instagram: @pastrychef

Mail: perbackstrom.mps1@gmail.com

Läs alla tidigare Kockens tips

Läs mer om Per Bäckström

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer