- Karoline Nordefors
Saffran i lag och i deg
Saffran i lag och i deg
Per Bäckström njuter av tiden före jul med saffransdoften som sprider sig. Här ger han tips på hur du förhöjer smaken på saffran genom att göra en lag med sockerlag och konjak. Dessutom en fantastisk saffransdeg till julens alla bakverk.
Hej alla glada!
Oj oj oj vad vi äter kanelbullar i detta härliga “fikaland”. Många skulle säga att vi är tokiga i Sverige, men en nybakad kanelbulle slår det mesta. Nästan!
När jag sitter här och skriver så kommer en annan tanke in i skallen, om 33 dagar är det julafton. Som jag längtar och långt innan så hägrar det gula guldet saffran!
Bara att få blötlägga dessa dyrgripar i sockerlag och cognac. Ge dem all den kärlek de förtjänar gör att man blir en varm och härlig människa i hela kroppen.
När de nybakta godingarna kommit ur den stekheta ugnen och den behagliga doften sprider sig runt i hela staden, då mina vänner, lackas det mot jul. Lille Per blir sådär barnsligt nykär inför allt julbak som vi alla älskar både stora och små.
Oavsett kvalitén på saffran man köper så går den att piffa upp lite extra genom att man låter den dra i sockerlag i några dagar. Slå sedan på cognac och låt den stå i kylen i några dagar.
*Saffranslag
10 g saffran
100 g vatten
150 g strösocker
Koka upp vatten och strösocker, rör tills sockret löst sig. Häll sockerlagen över saffranet och låt dra över natten i rumstemperatur, i en plastburk med lock.
50-60 g vanlig konjak
Häll konjaken över saffranslagen och låt stå i kylen med locket på i minst 1 vecka.
Saffransdeg
Njut av den härliga doften och smaka på det goda baket. Lycka till och ett lite tidigt glad lucia från mig!
Per Bäckström, Vd Modern Pastry Stockholm AB och konsult, Stockholm
Instagram: @pastrychef
Mail: perbackstrom.mps1@gmail.com
Karoline Nordefors
Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat
Läs mer om Karoline