- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Kladdkaka med saffran, mandelmassa och glöggkokta russin
Kladdkaka med saffran, mandelmassa och glöggkokta russin

Kladdkaka med saffran, mandelmassa och glöggkokta russin
Att prova nya recept till jul är ett måste för mig. Hade en idé om vad jag ville göra och det blev den här kladdkakan med saffran och smakrika russin kokta i glögg. Provade kakan på släkten och den fick tummen upp, men med aningens för mycket saffran. Därför har jag minskat till 1 paket, men älskar du saffran så ta två. Fräscht apelsinskal lättar upp och jag tror säkert att citron också skulle vara gott. En mäktig kaka som räcker till många.
KLADDKAKA MED SAFFRAN, MANDELMASSA OCH GLÖGGKOKTA RUSSIN 1 kaka
1 dl russin
1 dl glögg
Smet:
3 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
3 ägg
100 g mandelmassa
1 apelsin, rivet skal (kan uteslutas)
150 g smör
1/2 g (1 pkt) saffran (älskar du saffran så ta två paket)
Sätt ugnen på 200 grader. Koka russinen i glöggen på medelvärme, låt svalna när de svällt upp. Blanda socker, mjöl, vaniljsocker och salt i en bunke. Rör ner äggen. Riv mandelmassan och vänd ner den tillsammans med apelsinskalet och russinen i smeten. Smält smöret och rör i saffranet, tillsätt till smeten (skrapa ur kastrullen med slickepott så all saffran kommer med). Fäst ett bakplåtspapper i botten av en form med avtagbar kant. Smörj kanter och botten med smör och bröa formen med mjöl. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 20-23 minuter beroende på hur kladdig du vill ha kakan.
Servera kakan ljummen eller kall med en klick grädde.