Svenska flaggan
Råhalstrad vit sparris med salami
Skriven av Karoline Nordefors

Råhalstrad vit sparris med salami

Pär Stenberg bjuder som vanligt på kulinariska överraskningar. Här en vit sparris som råhalstras och serveras med rumstempererad Pata Negra Salami och brynt smör. En enkel mycket smakrik förrätt!

En av de bästa råvaror jag vet är vit sparris. Det slår nog det mesta i både protein- och grönsaksväg. Under en period i min resa som kock bodde och arbetade jag i Nederländerna. Det var nog deras passion för sparris som fick mig att älska denna underbara, småbittra, trådiga Asparagus officinalis.

Bild från DinVinGuide

Råhalstrad vit sparris med brynt smör och Pata Negra Salami (förrätt för 4 personer)

8 vita sparrisar

80 g tunt skivad Pata Negra Salami

200 g smör

1 krm salt

1 krm svartpeppar

2 msk mat- eller majsolja

Smält smöret i en kastrull på hög värme. Fortsätt värma smöret under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft. Det är viktigt att vispa så att inte mjölksocker och protein bränns. Använd gärna en termometer. Smöret är perfekt brynt vid 155°. Ta av från värmen och häll över i en bunke eller kyl kastrullen snabbt i vattenbad.

Skala sparrisen noggrant, ungefär 1,5 cm från toppen och hela vägen ut. Skalet kan trilskas lite så syna sparrisen noga när du känner att du är klar. (Tips, skala sparrisen på en slät yta så slipper du knäcka den. Vit sparris är en skör grönsak.)

Stek sparrisen i en relativt varm panna med olja. Gärna ingen smakrik olja utan en mat- eller majsolja. Stek tills den fått en härlig gyllenbrun färg och dra över lite salt och peppar. Vill man ha sparrisen mindre krispig så kan man förblanchera den i kokande saltat vatten i ca 3 minuter.

Lägg upp den som du behagar med pata negra och varför inte en fin ört? Värm försiktigt upp smöret och ringla över.

Nu är du garanterat stjärnan för kvällen!

PS: Pata Negra Salami smakar bäst i rumstemperatur.

Bild från DinVinGuide

KONTAKT

Instagram: @parrastenberg
Facebook: Pär Stenberg
Företag: Chef Stenberg Mat & Dryck
Tel: 070-2919448
Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer