Svenska flaggan
Kräm på Vesterhavsost
Skriven av Karoline Nordefors

Kräm på Vesterhavsost

Tobias Andersson, kock och krögare på Edsbacka Bistro i Strängnäs bjuder är på ett utmärkt tillbehör till midsommarlunchen. En kräm på dansk Vesterhavsost serverat på hembakat knäckebröd med mer ost och toppad med gräslök.

Då var det dags igen och denna gång tänkte jag dela med mig av ett riktigt gott tillbehör för ostälskaren. Vesterhavsosten har blivit min nya favoritost. Den är mångsidig och med bra karaktär och sälta är den utmärkt att använda till olika sorters matlagning.

Jag serverade en variant med denna på en ölmiddag vi hade på bistron för några veckor sedan och den passade utmärkt till en humlerik öl.

Ett tips är att använda knäckebrödsreceptet jag delade med mig för en tid sedan och göra en riktigt lyxig ostmacka. Passar utmärkt till midsommar med sill, lax och allt som hör till.

Mitt serverings tips är som bilden visar. Kräm i botten, rikligt med fint hyvlad Vesterhavsost och gräslök men kan självklart varieras efter smak. På ölmiddagen serverades den på ungefär samma vis men med kantarellpulver och maltvinäger.

Bild från DinVinGuide

Kräm på Vesterhavsost

80 g hyvlad/riven Vesterhavsost
100 g standard grädde
33 g äggula

Förberedd ett vattenbad.

Ta en lämplig bunke som passar i kastrullen till vattenbadet. Blanda allt i bunken och värm under konstant omrörning tills krämen är ca 80 grader. Sila krämen och häll upp i en spritspåse. Kyl ner krämen i minst tre timmar innan användning.

Alternativ tillagning är om ni har tillgång till en thermo mixer så kör på 80 grader 3 1/2 minut på medelhastighet.

Lycka till och glad midsommar!

Hoppas vi ses på bistron i sommar.

Bild från DinVinGuide

Tobias Andersson – Krögare och kökschef Edsbacka Bistro i Strängnäs

Instagram: @matifokus

Twitter: @Tobban_  och @edsbackabistro

Facebook: Edsbacka Bistro

Mail: tobias@matifokus.se alternativt strangnas@edsbackabistro.se

Web: www.edsbackabistro.se 

Web: www.matifokus.se

Läs alla tidigare artiklar i Kockens Tips

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer