Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Gin Tonic - DinVinguide Gin Tonic
Skriven av Karoline Nordefors

Gin Tonic

Internationella Gin Tonic-dagen firas varje år den 9 april - Läs om olika recept på GT, hemgjord tonic och fakta om gin.

Fakta om gin

År 1575 i Schiedam utanför Amsterdam började Lucas Bols att tillverka Genever. Genever är ginens storasyster men är oljigare och mindre kryddig. Gin är torr, smakrik och med tydlig karaktär av enbär, koriander och citrus. Gin kom från Holland till England och kallades ”dutch courage”, men döptes snabbt om till gin.

Det vanligaste och billigaste sättet att producera gin är att hälla essenser i brännvin. ”Destillerad gin” är något helt annat. Kryddorna lakas ur i sprit och destilleras sedan tillsammans med neutralt brännvin i kopparpannor. Det är en dyrare metod men ger en elegantare och smakrikare gin.

 

Upp till 120 olika kryddor får användas i gin, men normalt handlar det om 6-10 stycken.

En vanlig fördelning kan vara 40 % enbär, 40 % korianderfrö, 10 % angelikarot. De resterande 10 % är en kryddblandning där några av de vanligaste ingrediensena är lakritsrot, apelsinskal, citrus, bergamott, paradisfrön, irisrot, kanel, ingefära och bittermandel.

Destillerimästare Christoph Keller (t.v.) och grundaren Alexander Stein (t.h.) från Monkey 47 framför sin egna designade och specialbyggda kopparpanna. Den är specialgjord för att skapa den bästa ginen, enligt herrarna.

Det finns tre sorters destillerad gin:

London Dry Gin – torr gin med destillerade kryddor. London Dry Gin kan tillverkas överallt, det är alltså en typ av gin och inte en ursprungsmärkning.

Old Tom – sötare typ av gin som ibland beskrivits som länken mellan genever och gin.

Plymouth – måste vara tillverkad i sjöfararstaden Plymouth. Plymouth gin har kryddor i gin.

RECEPT PÅ HEMGJORD TONICSYRUP ca 4 dl

5 dl vatten

2 dl strösocker

1 dl råsocker

1,5 msk kinabark, finmald (mixa till pulver)

4 kryddpepparkorn, krossade

3 enbär, krossade

1 citrongräs, strimlat

Skalet av en halv apelsin

Skalet av en halv citron

Skalet av en halv lime

2 tsk citronsyra

1 krm salt

Koka ihop alla ingredienser och låt sjuda cirka 15 minuter. Låt svalna och sila genom en silduk. Förvara svalt.

Beräkna ungefär 1 msk syrup till 2 dl sodavatten för en lagom bitter tonic. Vill du göra Gin & Tonic så beräkna 6 cl gin till 1 msk syrup och 2 dl sodavatten.

Foto: Monkey 47 0ch Sean Eden

Gin Tonic

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

 

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer