- Karoline Nordefors
Fermenterad Hot Sauce av tre olika sorters chili
Fermenterad Hot Sauce av tre olika sorters chili
Jan Lööv tipsar om en hemgjord fermenterad hot sauce lik Tabasco. Processen är väldigt enkel och resultatet är spektakulärt, men det tar tre månader innan du kan avnjuta din egna starka sås.
Just nu så är förmontering ett hett område inom mat. I Texas är det mycket chilipeppar som gäller. Jalapeños är vanligt men även färska cayennepepparfrukter. Chilifrukter växer otroligt bra i Texas hetta och jag hade massor från min leverantör som odlar dem lokalt och ekologiskt.
Gjorde detta recept för att få en liten twist på en hot sauce i tabascostil. Det är oerhört enkelt och resultatet blir helt fantastiskt.
Fermenterad Hot Sauce
1,3 kg färska cayennechilifrukter
30 g havssalt
500 g torkade guajillos chili
1 liten burk med chipotle i adobo (detta är rökta jalapeños i en adobo sås)
50 cl vatten från blötläggningen av guajillos
Ta ur de flesta frön och toppen av guajillos chili och blötlägg i varmt vatten tills de är mjuka och djupt röda ca 30-45 minuter. Ta bort alla toppar på cayennechilifrukterna. Blanda alla pepparfrukterna i en höghastighets blender med salt och vatten tills det är en puré. Häll allt i en skål och rör om så att saltet blandas ordentligt. Häll allt i en tillräckligt stor glasburk och lägg en plastpåse med vatten ovanpå som lock och ställ burken i ett mörk skåp i tre månader och låt fermenteringen ha sin gång.
Efter tre månader, häll allt i en blender igen och blanda på hög hastighet i flera minuter. Häll i mindre burkar tills du skall använda såsen.
Slutresultatet blir en sås som är skarp, fruktig och lite rökig smak. Passar bra där man vanligtvis använder tabasco.
Jan Lööv, Executive Chef (köksmästare), Guckenheimer på Texas Instruments Campus, Texas, Dallas, USA
Twitter: @jtloov
Instagram: @jloov
Karoline Nordefors
Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat
Läs mer om KarolineLäs mer
Kockens tips från Pär Stenberg – Asiatisk råbiff med soyasirap smaksatt med muscovadosocker, macademianötter, moget päron och krossat te
Karoline Nordefors
Kockens tips med Anna Pettersson – Laab, Larb eller Laap – Sallad med färs smaksatt med chili, Sriracha, fisksås och lime
Karoline Nordefors
Vårrullar av rispapper fyllda med mango, sojagéle och getost serverade med chilidip. Passar alla – glutenfri, laktosfri, nötfri och vego
Karoline Nordefors