Svenska flaggan
Fermenterad Hot Sauce av tre olika sorters chili
Skriven av Karoline Nordefors

Fermenterad Hot Sauce av tre olika sorters chili

Jan Lööv tipsar om en hemgjord fermenterad hot sauce lik Tabasco. Processen är väldigt enkel och resultatet är spektakulärt, men det tar tre månader innan du kan avnjuta din egna starka sås.

Just nu så är förmontering ett hett område inom mat. I Texas är det mycket chilipeppar som gäller. Jalapeños är vanligt men även färska cayennepepparfrukter. Chilifrukter växer otroligt bra i Texas hetta och jag hade massor från min leverantör som odlar dem lokalt och ekologiskt.

Gjorde detta recept för att få en liten twist på en hot sauce i tabascostil. Det är oerhört enkelt och resultatet blir helt fantastiskt.

Bild från Dinvinguide

Fermenterad Hot Sauce

1,3 kg färska cayennechilifrukter

30 g havssalt

500 g torkade guajillos chili

1 liten burk med chipotle i adobo (detta är rökta jalapeños i en adobo sås)

50 cl vatten från blötläggningen av guajillos

Ta ur de flesta frön och toppen av guajillos chili och blötlägg i varmt vatten tills de är mjuka och djupt röda ca 30-45 minuter. Ta bort alla toppar på cayennechilifrukterna. Blanda alla pepparfrukterna i en höghastighets blender med salt och vatten tills det är en puré. Häll allt i en skål och rör om så att saltet blandas ordentligt. Häll allt i en tillräckligt stor glasburk och lägg en plastpåse med vatten ovanpå som lock och ställ burken i ett mörk skåp i tre månader och låt fermenteringen ha sin gång.

Efter tre månader, häll allt i en blender igen och blanda på hög hastighet i flera minuter. Häll i mindre burkar tills du skall använda såsen.

Slutresultatet blir en sås som är skarp, fruktig och lite rökig smak. Passar bra där man vanligtvis använder tabasco.

Bild från Dinvinguide

 

Jan Lööv, Executive Chef (köksmästare), Guckenheimer på Texas Instruments Campus, Texas, Dallas, USA

Twitter: @jtloov

Instagram: @jloov

Jan Löövs tidigare tips

Alla tidigare Kockens Tips

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer