- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Vårrullar av rispapper fyllda med mango, sojagéle och getost serverade med chilidip. Passar alla – glutenfri, laktosfri, nötfri och vego
Vårrullar av rispapper fyllda med mango, sojagéle och getost serverade med chilidip. Passar alla – glutenfri, laktosfri, nötfri och vego

Vårrullar av rispapper fyllda med mango, sojagéle och getost serverade med chilidip. Passar alla – glutenfri, laktosfri, nötfri och vego
Tackar sällan nej till en utmaning så därför tävlar jag i matlagning igen. Det gällde att välja mellan två viner – Bicicleta Gewürztraminer eller Organic Cabernet Sauvignon Carmenere och sedan skapa en ny läcker huvudrätt till något av vinerna. Instinktivt kände jag direkt att det var det vita vinet jag skulle jobba med. Vänder mig såklart till min goda vän Fredrik Schelin för att bolla matidéer som kan passa till vinet. Asiatiskt var det självklara valet och med en del riktlinjer gällande vinet började provlagningen. Beslöt mig för att laga en rätt som passar alla, den är glutenfri och nötfri, om man vill även laktosfri och vego. Allt för att så många som möjligt ska kunna matcha vinet till rätten. Rätten jag skapade har textur, mycket smak och är något man gärna tillagar tillsammans. Den passar som förrätt eller som lättare lunch/middag. Som huvudrätt kan receptet behöva dubbleras. Hela tävlingen kommer att avgöras genom röstning, från och med den 19 augusti 2014 kan du rösta på din favorit. RÖSTA HÄR! VOTE HERE!
VÅRRULLAR AV RISPAPPER MED MANGO, SOJAGÉLE OCH GETOST SERVERADE MED CHILIDIP 3-4 port
Sojagelé:
2 1/2 dl japansk soja
2 1/2 g Agar agar
Kräm:
100 g chévre
1 msk färskost
ELLER
Äggfrimajonnäs smaksatt med gräslök och koriander (se recept nedtill)
Fyllning:
1 morot
1 mogen mango gärna från Pakistan eller Thailand (1/4 är till såsen)
1/2 gurka
1/2 knippe gräslök, fint skuren
1 kruka koriander, plockad och hackad (spara några blad till dekoration)
Chilidipp:
1 tsk sesamolja
1 msk rostade vita sesamfrön
1/2 msk Srirachasås
1/4 fint hackad mango
1 1/2 dl majonnäs (recept på äggfri majonnäs nertill)
1 riven vitlöksklyfta
1/2 lime, rivet skal och saft
salt
Övrigt:
5 stora rispapper
Vispa ut agar agar i sojan och koka upp. Låt koka några minuter, häll upp i en plastad form och kyl. Mixa chévren och färskosten till en kräm eller vispa ihop den äggfria majonnäsen. Skala och skär moroten, mangon och gurkan i långa strimlor, lagom långa för rispappret. Skär sojagélen i strimlor. Skär gräslöken och koriandern fint men spara några blad till garnering. Blötlägg rispappret ett och ett i ljummet vatten, lägg på en ren fuktig handduk. Fördela morot, mango och gurka på pappret. Spritsa ut chévrekräm, lägg på sojagelé, gräslök och koriander och rulla ihop. Vik in kanterna och rulla en så tajt rulle som möjligt. Lägg rullarna på en plastad tallrik eller bricka och kyl i ca 30 min före servering.
Rör ihop sesamolja, sesamfrön, sriracha, majonnäs (alt äggfri majonnäs), vitlök, limeskal och saft. Smaka av med salt.
Koka sparrisen ca 1 min i saltat vatten, kyl snabbt i isvatten.
MONTERING
Skär varje rulle i 3-4 bitar och servera med dippen, sparrisen och koriander. Servera med Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer eller annat alternativ.
ÄGGFRI MAJONNÄS
När jag fick veta av Karoline att hon skulle delta i denna tävling så kände jag direkt att valet av vin var enkelt, givetvis ska Gewürstraminer väljas. Detta är en av mina favoritdruvor, även om Alsace ligger i framkant då jag väljer en Gewürstraminer så är denna druva alltid en favorit även från andra delar i världen. Som komplement till denna fantastiska rätt har jag valt ut, inte bara det vinet som rätten har skapats till, utan även två andra favoritviner av druvan.
Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer
Vinet som är torrt uppvisar den klassiska aromatiska stilen med inslag av tropiska vita och gula frukter, litchi, vita vinbär samt honung och torkade aprikoser i avslutet.
Torrt vin med fruktiga inslag och toner av gråpäron, litchi, tropisk frukt, ananas, floral samt avslut som är aningens fruktsött där mineraliteten och syran balanserar upp vinet.