• Hem
  • /
  • skribenter
  • /
  • Karoline Nordefors
  • /
  • Vårrullar av rispapper fyllda med mango, sojagéle och getost serverade med chilidip. Passar alla – glutenfri, laktosfri, nötfri och vego

Vårrullar av rispapper fyllda med mango, sojagéle och getost serverade med chilidip. Passar alla – glutenfri, laktosfri, nötfri och vego

Vårrullar av rispapper fyllda med mango, sojagéle och getost serverade med chilidip. Passar alla – glutenfri, laktosfri, nötfri och vego

Vårrullar av rispapper fyllda med mango, sojagéle och getost serverade med chilidip. Passar alla – glutenfri, laktosfri, nötfri och vego

Tackar sällan nej till en utmaning så därför tävlar jag i matlagning igen. Det gällde att välja mellan två viner – Bicicleta Gewürztraminer eller Organic Cabernet Sauvignon Carmenere och sedan skapa en ny läcker huvudrätt till något av vinerna. Instinktivt kände jag direkt att det var det vita vinet jag skulle jobba med. Vänder mig såklart till min goda vän Fredrik Schelin för att bolla matidéer som kan passa till vinet. Asiatiskt var det självklara valet och med en del riktlinjer gällande vinet började provlagningen. Beslöt mig för att laga en rätt som passar alla, den är glutenfri och nötfri, om man vill även laktosfri och vego. Allt för att så många som möjligt ska kunna matcha vinet till rätten. Rätten jag skapade har textur, mycket smak och är något man gärna tillagar tillsammans. Den passar som förrätt eller som lättare lunch/middag. Som huvudrätt kan receptet behöva dubbleras. Hela tävlingen kommer att avgöras genom röstning, från och med den 19 augusti 2014 kan du rösta på din favorit. RÖSTA HÄR! VOTE HERE!

Vårrullar med rispapper fyllda med mango, sojagéle och getost serverade med chilidip

Vårrullar med rispapper fyllda med mango, sojagéle och getost serverade med chilidip
Vårrullar med rispapper fyllda med mango, sojagéle och getost serverade med chilidip

VÅRRULLAR AV RISPAPPER MED MANGO, SOJAGÉLE OCH GETOST SERVERADE MED CHILIDIP 3-4 port

Sojagelé:

2 1/2 dl japansk soja

2 1/2 g Agar agar

Kräm:

100 g chévre

1 msk färskost

ELLER

Äggfrimajonnäs smaksatt med gräslök och koriander (se recept nedtill)

Fyllning:

1 morot

1 mogen mango gärna från Pakistan eller Thailand (1/4 är till såsen)

1/2 gurka

1/2 knippe gräslök, fint skuren

1 kruka koriander, plockad och hackad (spara några blad till dekoration)

Chilidipp:

1 tsk sesamolja

1 msk rostade vita sesamfrön

1/2 msk Srirachasås

1/4 fint hackad mango

1 1/2 dl majonnäs (recept på äggfri majonnäs nertill)

1 riven vitlöksklyfta

1/2 lime, rivet skal och saft

salt

Övrigt:

5 stora rispapper

Vispa ut agar agar i sojan och koka upp. Låt koka några minuter, häll upp i en plastad form och kyl. Mixa chévren och färskosten till en kräm eller vispa ihop den äggfria majonnäsen. Skala och skär moroten, mangon och gurkan i långa strimlor, lagom långa för rispappret. Skär sojagélen i strimlor. Skär gräslöken och koriandern fint men spara några blad till garnering. Blötlägg rispappret ett och ett i ljummet vatten, lägg på en ren fuktig handduk. Fördela morot, mango och gurka på pappret. Spritsa ut chévrekräm, lägg på sojagelé, gräslök och koriander och rulla ihop. Vik in kanterna och rulla en så tajt rulle som möjligt. Lägg rullarna på en plastad tallrik eller bricka och kyl i ca 30 min före servering.

Rör ihop sesamolja, sesamfrön, sriracha, majonnäs (alt äggfri majonnäs), vitlök, limeskal och saft. Smaka av med salt.

Koka sparrisen ca 1 min i saltat vatten, kyl snabbt i isvatten.

MONTERING

Skär varje rulle i 3-4 bitar och servera med dippen, sparrisen och koriander. Servera med Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer eller annat alternativ.

ÄGGFRI MAJONNÄS

2-2,5 dl rapsolja
1 dl sojamjölk
1 msk senap
1 tsk ljus sirap
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk citronsaft
1 krm salt
Med stavmixer: Blanda senap, vinäger, citronsaft, salt i en hög och smal bunke. Häll över sojamjölken och börja att mixa, medan du mixar häll i oljan i en stråle och fortsätt mixa tills det blir en tjock konsistens.
Med mixer: Blanda senap, vinäger, citronsaft, salt i mixern, tillsätt sojamjölken och oljan och börja mixa, fortsätt till en tjockare konsistens. Stäng av mixern, och skrapa ner om det skvätte runt för mycket i maskinen.Börja med gelén. Koka upp sojan, vispa ut agar agar i sojan och låt koka i 1 minute. Häll upp i plastad form och låt kallna i kyl.
FREDRIK SCHELIN TIPSAR:

När jag fick veta av Karoline att hon skulle delta i denna tävling så kände jag direkt att valet av vin var enkelt, givetvis ska Gewürstraminer väljas. Detta är en av mina favoritdruvor, även om Alsace ligger i framkant då jag väljer en Gewürstraminer så är denna druva alltid en favorit även från andra delar i världen. Som komplement till denna fantastiska rätt har jag valt ut, inte bara det vinet som rätten har skapats till, utan även två andra favoritviner av druvan.

Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer

SB# 6680, Pris 74:-

Vinet som är torrt uppvisar den klassiska aromatiska stilen med inslag av tropiska vita och gula frukter, litchi, vita vinbär samt honung och torkade aprikoser i avslutet.

Gewurztraminer Réserve Hennÿ

SB# 2176, Pris 119:-

Torrt vin med fruktiga inslag och toner av gråpäron, litchi, tropisk frukt, ananas, floral samt avslut som är aningens fruktsött där mineraliteten och syran balanserar upp vinet.

 RÖSTA HÄR! VOTE HERE!