- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Kockens tips med Anna Pettersson – Laab, Larb eller Laap – Sallad med färs smaksatt med chili, Sriracha, fisksås och lime
Kockens tips med Anna Pettersson – Laab, Larb eller Laap – Sallad med färs smaksatt med chili, Sriracha, fisksås och lime

Kockens tips med Anna Pettersson – Laab, Larb eller Laap – Sallad med färs smaksatt med chili, Sriracha, fisksås och lime
Jag har en rätt som ni måste testa! För cirka ett år sedan snöade jag in på asiatisk matlagning och det var då jag hittade det här receptet. Den här thailändska rätten också kallad “laab”, “laap” eller ” larb ” är Laos inofficiella nationalrätt och är baserad på färs smaksatt med lime, fisksås, färska örter och chili. Efter mycket experimenterande med olika ingredienser har jag hittat den perfekta versionen av orginalreceptet. Jag har till exempel lagt till solrosskott, groddar, röd chili och salladslök. Hoppas att ni tycker om den här fantastiska salladen lika mycket som jag gör. Smaklig spis!
LAAB
Köttet
ca 400 g fläskfärs
1 röd chili, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 schalottenlökar, finhackade
salt efter smak
matolja att steka i
Såsen
2 1/2 msk fisksås
1 tsk Sriracha
1 pressad lime
1 tsk farinsocker
Tillbehören
groddar
solrosskott
finstrimlad chili
limeklyftor
grovhackade jordnötter
strimlad salladslök
fisksås
Sriracha
en stor bunt koriander, mynta och basilika
Blanda ihop ingredienserna till såsen. Blanda ihop ingredienserna till köttet. Hetta upp en stekpanna med olja på hög värme och stek fläskfärsen så den blir genomstekt. Tillsätt såsen och låt den koka in en aning. Smaka av med salt. Grovhacka koriander, mynta och basilika. Sätt ihop till en sallad med färsen, örterna, groddar, solrosskott, jordnötter, salladslök och chili. Ös på med fisksås, Sriracha och lime.
Anna Pettersson kock Hammenhögs Gästgivaregård
Mail: petterssonanna@live.se