- Karoline Nordefors
Fänkålssallad, kall örtsås och lax
Fänkålssallad, kall örtsås och lax
Anna Pettersson, kock på Costeau i Uppsala bjuder här på en perfekt sommarmåltid. Ugnsbakad lax med kall örtsås och fänkålssallad med citronvinägrette. Lätt att förbereda och imponerande att bjuda på.
Ugnsbakad lax med kall örtsås och fänkålssallad med citronvinägrette
Kall örtsås
½ kruka dill
½ kruka gräslök
1 kruka basilika, bladen
1 liten knippa persilja, bladen
½ dl olivolja
2 dl turkisk yoghurt, naturell
½ dl majonnäs
½ vitlöksklyfta, pressad
1 tsk dijonsenap
1 tsk salt
nymalen peppar
Mixa olivolja, salt, dill, persilja, basilika och gräslök i en mixer. Rör ihop örtblandningen med yoghurt, senap, vitlök och majonnäs. Smaka av med salt och peppar.
Citronvinägrett
1 msk olivolja
1 msk pressad citron
1 nypa socker
1 nypa flingsalt
Fänkålssallad
1 fänkål
1 stor schalottenlök
1/2 halv gurka
1/2 kruka dill
1 äpple
Ansa fänkålen och skär bort roten. Skär fänkålen, äpplet och gurkan tunt med hjälp av en mandolin. Skala löken och skär även den tunt. Blanda alltsammans i en skål och plocka ner dillen. Vänd salladen i citronvinägretten.
Ugnsbakad lax
800 g färsk laxsida med skinn, urbenad
Sätt ugnen på 125 grader. Placera laxen i en ugnsform, salta och peppra. Sätt in laxen i ugnen i ca 40 minuter till en kärntemperatur på 48 grader.
Serveras förslagsvis med färskpotatis.
Anna Pettersson kock, Costeau, Uppsala
Mail: petterssonanna@live.se
Site: costeau.se
Karoline Nordefors
Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat
Läs mer om KarolineLäs mer
Sockersaltad sotad Salmalax med sojamajonnäs, cruditéer och pepparrot – inspiration från Kokbokshyllan
Karoline Nordefors
Kockens tips från Magnus Johansson – Örskärtoast med kallrökt lax och rullströmming
Karoline Nordefors
Kockens tips från Jan Lööv – Grillad laxkotlett med butternutpumpa, grönt äpple- och fänkålsslaw
Karoline Nordefors