Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Dark Ages med gin, kakaolikör och punsch
Skriven av Karoline Nordefors

Dark Ages med gin, kakaolikör och punsch

Kenneth Swärd skriver I BAREN om Fredrik Lundegårds förberedelser inför VM i Tokyo. En kall mustig kaffedrink med gin serverar han också. Så enkel att du också kan skaka ihop den!

En liten rapport från södra Sveriges barhörn. Vår svenska mästare, tillika Årets Bartender Fredrik Lundegård, förbereder sig inför World Cocktail Championship i Tokyo som går av stapeln nu 16-20:e oktober. Sommaren för Fredrik Lundegård har inte bara varit lata dagar vid poolen. Nybliven pappa, öppnande av en ny krog i vinter och dessutom skall formen slipas inför VM i Tokyo. Det är full upp för Årets Bartender!

Kategorin Fredrik har blivit lottad att tävla i är en ”short-drink sour”, alltså en syrlig cocktail mellan 8-15 cl mängd vätska. Dessutom har han fått på sin lott att drinken måste innehålla något från producenten Amarena Fabbri, kända för sina cocktail-cherries. Känner jag Fredrik rätt så kommer han krydda till drinken med någon speciell och ovanlig smak som sticker ut lite extra. Momenten Fredrik slipar på nu är dels den muntliga presentation av sig själv och inspirationen till sin drink, själva utförandet på scenen, valet av glas och utrustning. Allt ska sitta i ryggmärgen och hinnas med inom den angivna tidsmarginalen. Det lite speciella i VM är väl dess överdådiga garneringar som mer eller mindre krävs för framskjutna placeringar. Fredrik arbetar vanligtvis stilrent och minimalistiskt med zest, pulver eller liknande. Han har nu tagit en del hjälp av vår erfarne världsmästare, tillika dubbla svenska mästare, Dosa Ivanov som har en oerhörd rutin från VM. Dom två har träffats en del och skurit, skalat och zestat frukt och grönt till fingrarna blödde. Det är väl en Fredrik med plåstrade fingrar som kommer ställa sig på scenen i Tokyo. Hur det hela går får vi återkomma till i slutet av månaden.

Med anledning av internationella Kaffedagen nu den första oktober tänkte jag tipsa om en trevlig höstig kall kaffedrink. Lite inspirerad av höst, mörka stormiga kvällar, Norden och vikingar döpte jag drinken till ”Dark Ages”. Som bas valde jag en ny spännande lokal gin från Skånska Spritfabriken, mer känd för sin erkända Äppelbrandy. De släppte nu i sommar även en gin, G-gin som har en smakrikare och lite kryddigare ton. För sötma stänkte jag i lite brun cacaolikör och lite punsch. En enkel espresso till detta och i med allt i shakern och skaka upp innehållet med is. Fyll på med en skvätt mörk öl och sila upp allt över en ordentlig isbit i ett ”Old Fashioned”-glas. Jag valde här det mycket trevliga lokala Brygghuset Finn’s Brown Ale, för övrigt vinnare av bästa öl alla kategorier vid Stockholm Beer & Whisky Festival 2014. En rolig anekdot om Brygghuset Finn är att de var några killar som under ekonomistudierna i Lund började brygga lite öl som sidoprojekt. Detta blev så bra och uppmärksammat att man bytte karriären på banken mot öl-bryggeriet, ett val som belönat sig med diverse utmärkelser. Så testa gärna att blanda denna redan ikväll, en mustig annorlunda kaffedrink att välkomna hösten med!

Dark Ages

4 cl G-Gin

1,5 cl brun kakaolikör

1 cl Kronans Punsch

1 enkel espresso, kyld

Skaka allt i shaker med is. Fyll på med Finn Brown Ale och sila upp i whiskeyglas över en stor isbit. Garnera gärna med apelsinzest/kaffebönor.

Kenneth Swärd, bartender Mat & Destillat, Lund

Mail: kswaerd78(@)yahoo.se

Instagram: @kswaerd

Facebook: Kenneth Swärd

Site: Mat & Destillat

Fler artiklar av Kenneth Swärd

Alla tidigare artiklar i I BAREN

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer