Svenska flaggan
Cocktail Tic Toc Turmeric - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

Cocktail Tic Toc Turmeric

Kenneth Swärd bjuder på en cocktail skapad av hans kollega Fredrik Lundegård med influenser från Asien och Sverige.

Tänkte så här lagom i Årets Bartender-tider berätta om min kollega och barmästare Fredrik Lundegårds bidrag till tävlingen.

VM hålls i Japan så i denna cocktail har utbytet mellan kontinenter inspirerat till vissa ingredienser. Lite nordiskt med björksprit och svensk chilivodka samt asiatiskt och japanskt i det här fallet med sanshopeppar.

Handeln mellan Norden och Asien på 1700-talet drevs framförallt genom Ostindiska Kompaniet och kändes som en perfekt brygga med alla de kryddor man kan tänka sig vi fick ta del av från när och fjärran.

Osökt kommer man då att tänka på arrak och svensk punsch. Namnet härstammar troligtvis från siffran fem på hindu som heter paanch och syftar på Punschens fem ingredienser, arrak, vatten, socker, citron och te. Egentligen en väldigt gammal cocktail i sig.

Gurkmeja var också en av lasterna som kom med ostindiska kompaniet som man egentligen inte hade någon riktigt användningsområde för utan använde bl a till färgning av tyg.

Lite av samma anledning använder Fredrik det i sin drink. Sannolikt fanns det många spännande kryddor med på dessa båtar och möjligen fanns även den japanska Sanshopeppar ombord på dessa fartyg. Det är anledningen till att Fredrik valt att använda dessa som koppling till VM som går i Tokyo i år.

Träet som båtarna byggdes av symboliseras av walnut bitters och den svenska björkspriten. Toppa denna historia med lite äggvita, skaka upp alltsammans och du har en härligt smakrik och kryddig ”Seven o’clock” fördrink som förbereder dina smaker för en trevlig middag. Skål!

Bild från DinVinGuide

Tic Toc Turmeric

4 cl Bronck’s Spirit

2 cl Kronans Punsch

1 bsk (5 ml) Virtuous Chili

2 cl kryddig lag på gurkmeja*

*Koka upp 50/50 vatten och socker med en handfull tunt skivad gurkmeja samt en barsked japansk sanshopeppar, sila av och kyl.

3 cl citronjuice

3-4 stänk Fee Brothers Walnut bitter

äggvita

Skaka alla ingredienser utan is, tillsätt is och skaka igen. Sila upp i en coupette.

Bild från DinVinGuide

Kenneth Swärd, bartender Mat & Destillat, Lund

Mail: kswaerd78(@)yahoo.se

Instagram: @kswaerd

Facebook: Kenneth Swärd

Site: Mat & Destillat

Fler artiklar av Kenneth Swärd

Alla tidigare artiklar i I BAREN

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer