Svenska flaggan
Rom och Choklad med Plantation - DinVinguide
Skriven av Maja Berthas

Rom och choklad med Plantation rom

Kan man kombinera choklad med rom? Såklart man kan! Här kommer din lilla guide till Plantation Rom och de bästa chokladkombinationerna i Majas chokladskola.

Kakaofrukter innan öppning
Kakaofrukter innan öppning

Att kombinera choklad med olika typer av avec är väl egentligen ingen nyhet men för många kanske just rom har fallit lite i glömska. Oftast går tankarna till strama cognacssorter och rökig whisky när man ska pilla fram en pralin ur godisasken efter en middag. Men om sanningen nu ska fram så är faktiskt rommen en av de bättre kompanjonerna till just choklad. Rom har inte sällan en lite söt karaktär som många gånger också påminner om kakao, karamell och punchpraliner och det är här hemligheten ligger!

När man ska kombinera choklad med starksprit så finns det en faktor som spelar mycket stor roll och det är dryckens alkoholhalt och stramhet. Kakao har den, inte alltid, angenäma förmågan att få känslan av alkohol att öka vid en sammanslagning i munnen. Passar man sig inte så kan själva kombinationen närmast te sig som en majbrasa i gommen vilket snabbt får smaknyanserna att brinna upp på tungan. Rom, som många gånger begåvats med en liten söt smakprofil, gör att ovanstående fallgrop lättare kan undvikas. Ju högre kakaohalt som chokladen har destå mera potentiell smak av alkohol kan man också få. Så man ska absolut inte stirra sig blind bara på de mörkaste av bitar. Mjölkchoklad är en utmärkt kombinationspartner till starksprit. Vill man också hålla sig på den säkrare sidan av smakupplevelsen är praliner ett smart tilltag. Här har man nämligen en massa tillsatt fett i form av både grädde och smör som får upplevelsen i munnen av rundas av. En av Sveriges stjärnor är konditorn Per Bäckström, på Wienerkonditoriet, som visar en av sina skapelser i den inledande bilden till denna artikel.

Vi på DinVinguide.se satte oss ner för att smaka av några riktiga höjdarkombinationer med Plantation Rum – och här har ni resultatet!

Plantation Trinidad 2001

Plantation Trinidad DinVinguide.se-2SB# 87333, 411 kr. BS

Den här rommen är betydligt stramare än sin polare från Barbados. Här finner man en svag rökighet och en känsla av riktigt rostade fat men också ett avslut som för tankarna till kanderade apelsinskal.

 

Valrhona Gran Couva 64% kommer faktiskt också från Trinidad och har en mycket speciell karaktär. Denna choklad är extremt mineralig i smaken och har en karaktär som påminner om rost. Kombinationen med rommen resulterade i en lite stramare och eldigare känsla där nötighet och en svag nyans av pomerans dominerade. Valrhona-Gran-Couva-10810

Tryffel med smak av kaffe var heller inte någon dum idé. Grädden och smöret ger en mjukare kombo medan kaffet driver på de kryddiga aromerna i rommen.

Kom ihåg att kakaohalten i chokladen lätt kan få upplevelsen av sprit att kännas starkare i kombination med dryck. Så, ta det lugnt med procenten!

Plantation Grand Reserve Barbados

Choklad och Plantation Rom

SB#103010, 285 kr. FS

Här har vi en rom med tydlig arrakskaraktär där inslag av skumbanan, tropiska frukter och kokos dominerar upplevelsen.

Valrhona Jivara 40% är en mjölkchoklad som har en nötig och mjölkig karaktär. I kombination med rommen får man en härligt mjuk och behaglig känsla där chokladens fetma nästan fungerar som en krockkudde i munnen. Alkoholen tas hand om på ett subtilt sätt och kvar blir en känsla av nötcreme, grädde och Werthers Original.

Valrhona-Loma-Sotavento-64-10807

Valrhona Loma Sotavento 64% kommer från Dominikanska republiken och bjuder på en sötare smak där tanken av chokladbiskvi inte ligger långt borta. I kombination med rommen känner man direkt att det inte finns något fett som sätter gränserna. Istället dyker det upp smaker av cigarr, ädelträ i gommen. Avslutningen drar åt det klassiska bakverket “dammsugare” och det är väl inte dåligt?

Plantation 20th Anniversary XO Barbados

Plantation 20th anniversary XO DinVinguide.seSB# 509, 509 kr. FS

Här har vi ett riktigt kraftpaket som gör att snålvattnet rinner till ordentligt. Stilen är lite simmig och doften får sinnena att vandra iväg till chokladhyllan direkt. Kaffe och en Bounty någon?

Valrhona Manjari 64% är en choklad med ursprung från Madagaskar. Det gör att chokladen har en mycket framträdande fruktighet och dessutom en viss syra. Kombinationen är perfekt och får chokladens frukttoner att träda fram i en (rom)russinartad form.

Valrhona-Manjari-10976Tryffel med smak av Söderblandning var en oväntat härlig smakupplevelse tillsammans med rommen. En symfoni av blommor och parfym för den som vill avsluta kvällen med något alldeles extra!

Bild från DinVinGuide
Maja Berthas

Maja Berthas

Maja Berthas tog sin sommelierexamen på Restaurangakademien 2001 och har sedan dess varit verksam på många olika sätt inom vin- och chokladbranschen.

Läs mer om Maja

Läs mer