Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Jeanette Bruwer - kraften på Springfield Estate - DinVinguide
Skriven av Maja Berthas

Jeanette Bruwer – kraften på Springfield Estate

Robertson är ett av Sydafrikas mest fascinerande distrikt. Det ligger knappa två timmar öster om Kapstaden, inklämt mellan höga berg och vida slätter.

Det man först reagerar på när man kommer hit är den stora produktionen av vita viner, trots att klimatet är av närmast ökenartad karaktär. Även om temperaturerna på dagtid ofta kommer upp över 30 grader så finns där en svalkande syd-östlig vind som kanaliseras in mellan bergen som en kylfläkt. Detta kombinerat med riktigt svala nätter ger faktiskt Robertson en medeltemperatur som är lägre än andra kända områden såsom Stellenbosch och Paarl. Området är dessutom känt för sina kalkrika jordmåner, vilket ger en utmärkt grund för de mineraldoftande viner på druvorna Chardonnay och Sauvignon Blanc som produceras här.

Abrie och Jeanette Bruwer
Abrie och Jeanette Bruwer

Som en liten oas mellan kringliggande vingårdar och Fynbosklädda kullar ligger Springfield Estate, en underbar liten familjeägd vingård som idag drivs av syskonparet Jenette och Abrie Bruwer. Det första man slås av när man kör in med bilen på gårdsplanen är att här finns ett lugn och en genuinitet där arbetet med vinproduktionen står i centrum. Abrie är vitikulturist och en hängiven djuphavsfiskare med händerna i myllan och själen i vingården. Jeanette, är före detta tandläkare som idag styr verksamheten med klara ambitioner och en sällsynt personlig styrka. RC_ZA Springfield Estate 2015_CM1_6627

Första gången jag träffade Jeanette blev jag omedelbart inbjuden i hennes hem. ”Det är så varmt idag. Vad säger du, vill du ha ett glas vin på min uteplats istället för att vi ska stå och svettas i provningsrummet?”Bra idé tyckte jag och några minuter senare satt jag nedsjunken i en av hennes vackra solskymda fåtöljer med ett glas Sauvignon Blanc i handen.

"Det tog tid innan vi ens funderade på att odla nåt här, men efter att vi satte i gång har vi aldrig ångrat oss"

Jeanette utstrålar kraft, värme och generositet, precis som de viner som också produceras på gården. Det första vi kommer in på är också vingårdens unika terroir.

RC_ZA Springfield Estate 2015_CM1_6588

Många av vingårdarna är extremt steniga och andra delar är helt dominerade av kalksten men den gemensamma nämnaren är att man utifrån de olika delarna av vingården också har möjlighet att skapa unika ”terroirdrivna” viner. Det är absolut viktigaste för Jeanette att vinet inte manipuleras i själva vineriet utan att det som ska få tala är själva vingården och druvans kombinerade uttryck. Det är också därför som vinerna oftast bär namn som indikerar tillverkningsmetod eller vingårdsutseende. ”Life from Stone” är till exempel ett vin som kommer från en av de absolut stenigaste vingårdarna på ägorna och ”Wild Yeast Chardonnay” är ett vin som uteslutande tillverkas med vildjäsning.

RC_ZA Springfield Estate 2015_CM1_6505

Det senare är också något som man lägger stor vikt vid. Man använder i princip ingen odlad jäst på gården då man tycker att detta strider mot den ambitionen man har gällande minimal påverkan på vinet. Vi pratar på ett tag och Jeanette går tillbaka in i köket för att hämta ett av sina röda viner. ”Vill du komma in och titta hur jag har det?” frågar hon glatt, och jag tackar omedelbart ja. Det visar sig direkt att hon inte bara är en perfektionist gällande sin vinproduktion utan att hon också har en stor passion för inredning. Huset, som är en ombyggd ladugård, skulle passa i vilket trendigt inredningsmagasin som helst. Här blandas antikt och nytt, afrikanskt och kontinentalt och överallt kan man se spår från den asiatiska estetiken. En majestätisk blandning helt enkelt. Två stora hundar leker runt benen på henne medan hon placerar ett nytt glas i handen på mig. ”Methode Ancienne” är en Cabernet Sauvignon från en liten vingård som ligger i utkanten av ägorna på ett mycket otillgängligt ställe. ”Det tog tid innan vi ens funderade på att odla nåt här, men efter att vi satte i gång har vi aldrig ångrat oss”. Som namnet antyder görs det här vinet med gamla metoder. Ingen pressning sker av druvorna, ingen jäst tillsätts, ingen filtrering och klarning.

RC_ZA Springfield Estate 2015_CM1_6526

Inga tillsatser används i vinet (förutom lite svavel) och sedan låter man tiden sköta resten i franska ekfat. När vinet så småningom tappas på flaska lägger man dessutom till 3-4 år av flaskmognad för att uppnå det resultat man önskar. ”Man får känna av när vinet är moget för konsumtion helt enkelt” säger Jeanette. Visserligen får dessa traditionella metoder med den vilda jästen också konsekvenser. ”Det händer att hela skördar blir otjänliga” säger Jeanette. ”Och så roligt är det ju inte när det visar sig att man har några fat fyllda med vinäger i källaren”. Men trots detta kör man på med sin tradition och det skulle inte falla Jeanette eller Abrie in att ändra på receptet. Respekten för naturen och vinet är allt för stor.

Fotograf: Raphael Cameron @ DinVinguide.se

Springfield Estate på Systembolaget:

Life from Stone Sauvignon Blanc (81775) 139:-

Sauvignon Blanc Special Cuvée (70521) 139:-

Wild Yeast Chardonnay (71818) 179:-

Méthode Ancienne Chardonnay (74609) 253:-

Méthode Ancienne Cabernet Sauvignon (75052) 369:-

Maja Berthas

Maja Berthas

Maja Berthas tog sin sommelierexamen på Restaurangakademien 2001 och har sedan dess varit verksam på många olika sätt inom vin- och chokladbranschen.

Läs mer om Maja

Läs mer