- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Vulkaniska viner från Teneriffa
Vulkaniska viner från Teneriffa

Det är hundens år, då är det perfekt att åka till hundarnas öar eller dricka vin därifrån. Jag avser nu inte kinesiska viner utan viner från Kanarieöarna, en ögrupp belägen i Atlanten, utanför Afrikas nordvästra kust. Namnet kommer från latinets ord canis – hund). Ögruppen består av sju holmar: Teneriffa, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, Fuerteventura, El Hierro samt sex mindre kobbar eller skär.
Flera av öarna är vulkanöar. Teneriffa är ögruppens största ö och här finns flera vulkaner bland annat Pica di Teide. Den är 3 718 meter över havet och på dess sidor och vid dess fot finns många av öns vinodlingar. Dess senaste utbrott var 1909, men det finns fortfarande en stenöken kring dess fot och den vulkaniska jordmånen ger en alldeles särskild terrior till vinerna. Precis som på många andra vulkaniska öar såsom Sicilien, Santorini och Madeira.
Förr åkte kanske de flesta till Kanarieholmarna för solen och den billiga spriten, idag kan du åka dit och få fantastiska vin- och matupplevelser. På Teneriffa och många av de andra öarna finns det många spännande vinproducenter. Vin är dock inte den enda dryck som produceras, de gör också rom gjort på sockerrör och honung samt bananlikör, om du har fallenhet åt sådana utsvävningar.
Vinerna påverkas inte bara av den vulkaniska jorden utan också av det tropiska klimatet. På grund av detta återfinner vi majoriteten av vingårdarna förhållandevis högt upp i terrängen, på höjder mellan 500 och 1000 meter. Höjden gör att vinerna, värmen till trots har en härlig fräschör, vilken förhöjs av den särskilda steniga sälta som vinerna får i den vulkaniska jorden.
Bland de gröna druvorna känner du dock igen malvasia men de odlar också listan blanco (palomino) och pedro ximenez som är mer kända från Jerez och sherry och lokala druvor som marmajuelo. Bland de blåa druvor är llistan negro den vanligaste. Historiskt var det vanligt att göra söta eller fortifierade vinerna, vilket fortfarande gjöts men personligen föredrar jag ofta de torra vinerna.
Teneriffa på bolaget
Kalla vinterdagar som dessa är vi många som drömmer oss bort till solen och värmen. Kanarieöarna är inget dåligt resalternativ. Hemma är det minus 12 grader och hård blåst, på Teneriffa var det häromdagen 23 grader och sol. Har du inte möjlighet att åka nu kan du ta med lite solsken in i vardagsrummet i form av en flaska vin eller två från solen.
En av mina favoritproducenter från Teneriffa är Suertes del Marqués. De är inte så gamla i gemet men de är riktigt bra. Vinhuset grundades så sent som 2006 men många av vinerna kommer från gamla vinstockar, i vissa fall över hundra år gamla. Vingårdarna ligger i området Valle de la Orotava DO på denna norra delen av Teneriffa, på sluttningarna nedanför vulkanen Pica di Teide. Valle de la Orotava DO är kända för hur de arrangerar sina vinstockar i vingårdarna. Vinstockarna flätas samman vilket kallas trenzado, dessa kan bli över 10 meter långa. Ett exempel på detta ser du på vinetiketten nedan.
Trenzado blanco 2016, Valle de la Orotava DO, Teneriffa, 185:-, Nr 99115, Systembolaget små partier
Ett vitt vin gjort på druvorna 90 % llistan blanco, 6% pedro ximénes samt 4% lokala druvsorter såsom marmarjuelo, gual, vijariego blanco, verdello och baboso blanco.
Det här är ett kul och intressant vin (på ett bra sätt) med lite reduktiv ton och hint av oxidering, samtidigt har det härlig fräschör med massor av stentoner och sälta. I smaken finns intensiva och djupa smaker av gula stenfrukter och friska toner av lime och apelsin. I botten finns aromer av sötma med drag av honung, en liten krämig ekfatston, mandel och rostade nötter. Eftersmaken är lång med inslag av blommiga örter och sälta. Detta är rustikt, elegant, annorlunda och gott! Ett utmärkt vin till en paella eller till grillad kyckling.
El Lance 2016 7 fuentes, Valle de la Orotava DO, Teneriffa, 189:-, Nr 99192, Systembolaget, små partier
Ett rött vin gjort på druvorna 90% llistán negro och 10% tintilla.
Vinet har en mjuk fin frukt med inslag av jordgubbar och skogshallon. Detta kantas av örtiga och peppriga toner med smak av färska blommiga örter, lagerblad och fatkryddor. Avslutningen är lång med en fräsch sälta och hint av bittermandel och cederträ. Vinet är fräscht och fruktigt, har fin struktur och mycket elegans. Det fungerar fint till lamm, nötkött och rostade rotfrukter. Det här är riktigt bra 😊
Suertes del Marqués gör också ett antal viner som inte finns på bolaget just nu. Du kan dock finna dem på en del vinbarer. Några av dem går också att beställa via privatimport från Wine Trade Sweden AB genom Systembolaget. Förhoppningsvis kommer några av dem att dyka upp i små sortiment framöver. Bland dessa rekommenderas:
- Vidonia (llistan blanco), ett strålanmde vitt vin med massor av fräschör och elegans
- 7 Fuentes 2015 som är ett riktigt bra introduktionsvin till röda viner från Teneriffa,
- La Solana 2014 (llistan negra & cordón trenzado) som är lite mer komplex och stringent
- El Chibirique 2015 (llistan negra & cordón trenzado) som är ett vin som verkligen har det! Här finns en härligt solmogen tillgänglig frukt, massor av elegans och komplexitet kombinerat med riktigt fin fräschör från både syra och stensälta. En ren njutning!
Kanarieöarna är mer än bara sol och bad, det är också ett riktigt bra vinområde, eller egentligen flera då varje ö har sin egen särart.
Magnus Reuterdahl