Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Tejo floden
Skriven av Magnus Reuterdahl

Vinregionen Tejo i Portugal

Tänk dig slättmarkerna i Skåne, Östergötland och Närke. Låt dessa genomkorsas av flacka bördiga floddalar, höj temperaturen med omkring 20 grader, öka antalet soltimmar, släng in olivträd, korkekar och massor med vinrankor. Välkommen till Tejo i Portugal.

DinVinguide.se besökte i veckan Portugal och regionen Tejo. Det är inte den mest kända vinregionen i Portugal, men det är inte någon ny region, även om namnet är nytt. Regionen hette tidigare Ribatejo och bytte namn till Tejo 2009.

Tejo
Tejo floden eller Rio Tejo i soluppgången. Bild tagen från Santarem, över flodbankarna ligger morgondiset fortfarande kvar.

Namnbytet symboliserar en ny tid för Tejo, en tid där man gått från bulkvinsproduktion till kvalitetsviner. Detta är en förändringsprocess man fortfarande är mitt uppe i, de viner vi provade visar dock att här finns såväl potential som riktigt bra viner. En annan del i namnbytet hänger samman med den mer kända grannregionen Alentejo, vars namn betyder bortanför (floden) Tejo. Med namnet Tejo sätter man sig i centrum.

tejo-874-700x457

Tejo är en till ytan stor portugisisk vinregion med drygt 20 000 hektar vinodlingar. Tejo har knappt 12 procent av den totala portugisiska vinproduktionen och har omkring 150 vinproducenter i området.  Många är relativt stora med volymer på upp till 1-2 miljoner liter och några kooperativ gör betydligt mer. Det finns även relativt många mindre producenter som oftast är familjeägda.

korkekar-700x458
Korkekar, där man kan se hur man skalat av barken.

Här i Tejo är jordbruken centrala. Många vingårdar utgör endast en del av gårdens aktiviteter. Fruktträd, grönsaksodlingar, risodlingar, säd, olivträd och korkekar får dela utrymme med vinrankor. Mellan dessa pågår också uppfödning av områdets kända hästar, Lusitano. Dessa är egentligen mer eller mindre samma som de spanska hästarna men har med tiden blivit sina egna. Nötboskap är en annan viktig del av ekonomin.

tejo-611-700x457
Lusitano hästar

Vinregionen Tejo

När det kommer till vin delas Tejo upp i tre områden utifrån de topografiska förutsättningarna och skillnader i jordmån. Rio Tejo är dock den gemensamma nämnaren för dem, via floden kommer Atlanten i kontakt med inlandet. Vattnet från floden och vindarna från havet kyler ned de heta landskapet och ger fräschör till vinerna.

map tejo

Bairro ligger norr och nordväst om floden, här är landskapet mer kuperat och vingårdarna ligger lite högre i landskapet. Jordmånen utgörs främst av kalkhaltiga jordar med mycket lera. I Tomar, i den nordligaste delen finns också ett område med skifferhaltiga jordar. Vinerna här är de som uppvisade mest fräschör och elegans.

Charneca är det område som ligger söder och öster om floden. Detta område är flackare och bördigare. Jordmånen i dessa delar där man främst odlar vin är dock sandigare och torrare vilket tvingar vinstockarna att skapa djupa rötter. Temperaturen är varmare och det känns också i vinerna, frukten blir lite större och mognare men trots detta får man i regel upp en bra syra i vinerna vilket balanserar dem.

Området kring flodbankarna kallas Campo. Detta är det bördigaste landskapet men det är också här som druvorna påverkas mest av flodens kylande egenskaper och havsvindarna, vilket ger vinerna bra syra och ibland lite havstoner.

rio-tejo-2-700x465

Några gemensamma drag är just fräschör genom såväl hög syra och viss mineralitet (sälta). Man odlar mycket inhemska druvor, personligen tycker jag att dessa är de mest intressanta, men också en del internationella druvor. De senare fungerar ofta bra i blandningar tillsammans med de inhemska men ger vinerna en mer internationell ton. Jag vill känna smaken av Portugal.

tejo-927-700x458

Traditionellt sätt var druvorna tricadeira och catelão de vanligaste blåa druvorna och fernão pires den vanligaste gröna druvan. Efterhand har dock många portugisiska och internationella druvor blivit populära så som touriga nacional, cabernet sauvignon, merlot, arinto, tália, trincadeira das Pratas, vital, sauvignon blanc och chardonnay. Det är bland de inhemska druvorna som det mesta av det bästa finns att hitta. Två riktigt intressanta druvor att hålla ögonen på är den blå druvan tinta miúda samt den gröna aromatiska druvan fernão pires som ofta blandas med arinto, då fernão saknar syra.

fiuza-tinta-miuda-700x467

Jag kan på rak arm säga att jag vill se mer av dessa viner på våra statliga hyllor, i vinbarer och hos näthandlare. Just syran i vinerna gör att de i regel är gastronomiska viner som passar utmärkt till många olika maträtter.

Besök Tejo

Det finns många anledningar att besöka Tejo. Vin är endast en av dem. En annan är maten. Under resan fick vi massor med fantasisk mat. Min första tanke kring denna är rustik, hemlagad comfort food. Som på många andra platser i Portugal är den torkade torsken, bacalao viktigt men här producerar man även mycket nötkött och griskött, vilket gör att detta är vanligare på bordet än i många andra delar av Portugal.

Åk till Tejo och njut av vinet och maten!

Friterade ålar.
Friterade ålar.

Tejo är en ganska lugn del av Portugal och ligger bara någon dryg timmes resa från Lissabon. Man reser dit med bil eller tåg. En bra utgångspunkt är den vackra regionshuvudstaden Santarem med omkring 30 000 invånare.

Åk dit, njut av lugnet, den historiska stadskärnan, det omliggande agrara landskapet, Tejofloden och kulturen.

Convento de Cristo
Convento de Cristo

Vid sidan av de historiska städerna, pittoreska byar, vinerier kan man också få uppleva historiens vingslag. Res till Tomar och upptäck Tempelriddarnas borg från 1100-talet. Denna övertogs  senare av dess efterföljare Convento de Cristo. Det finns massor att se och uppleva mitt i Portugal. Sol och värme kommer på köpet.

Portugal
Fiskarby utmed Tejofloden

Under de kommande månaderna kommer vi att följa upp denna artikel med fler där vi kommer att presentera ett antal producenter och druvor lite närmare. Vi kommer också presentera maten och recept på utvalda rätter. Genom dessa kan du hitta tips på viner att prova och mat att laga för att kunna hänga med och upptäcka Tejo tillsammans med oss, både här på DinVinguide.se och på DryckesListan.se – häng med!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer