Svenska flaggan
Vineyard Zupa Serbia
Skriven av Magnus Reuterdahl

Vinlandet Serbien belyst genom två druvor

Balkan är ett spännande vinområde med flera länder som har olika förutsättningar, många spännande druvor och fantastisk vacker natur. De länder som setts mest i vinpressen är Slovenien och Kroatien men nu kommer många fler länder med massor av ”nya” vinupplevelser att dela med sig av. Jag besökte nyligen tre av dem. Här kommer en rapport om vinlandet Serbien.

Vinlandet Serbien belyst genom två druvor

Jag kom nyligen hem från en resa då jag besökte vinerier, vingårdar och fick prova lokala druvor från tre länder på Balkan; Serbien, Bosnien-Herzegovina och Montenegro. Detta är tre spännande vinländer där kvalitén på vinerna börjar nå höga höjder. Jag kommer återkomma till Bosnien-Hercegovina och Montenegro längre fram i höst och börjar med att rapportera från Serbien.

Vinlandet Serbien

Belgrad är en historisk stad där vi kan se spåren av allt från medeltiden till andra världskriget, Jugoslavien och krigen som följde i dess upplösning och tiden därefter. Det är en stad som till del är modern och till del känns lite gammaldags och östeuropeisk. Här gömmer sig dock många bra restauranger, vinbarer och spännande inhemska viner. Det är en stad som är kul att upptäcka, som bjuder på överraskningar och spännande miljöer.

Belgrad vinbar

När jag landade möttes jag dock av ett kaos. Lagom till att mitt plan satte hjulen på backen startade en taxistrejk. Det blev till att leta upp en buss och åka kommunalt genom Belgrads förorter. Lite annorlunda men billigt.

Första kvällen upplever vi Belgrad. Här finns många bra restauranger där många har en hel del lokala viner på sina vinlistor. Ett tips är vinbaren Vino bar & shop (Jovana Rajića 5е). Denna ligger strax utanför centrum, om än på gångavstånd därifrån och har en välfylld vinkällare med såväl inhemska viner som viner från övriga Balkan och Europa, vilket är kul om man vill jämföra viner från olika regioner och länder med varandra. Väl värt ett besök!

Serbien
Utsikt över del av Zupa

Dagen efter är det dags att ge sig iväg till landsbygden, där vinerna odlas. Det är nu som jag får uppleva den mångfald av landskap som finns i Serbien. Från de flacka jordbrukslandskapen med en myriad av större och mindre åkrar, till lummiga kullar och berg, gran- och tallskog, dramatiska dalgångar, raviner och meandrande floder samt hedliknande landskap som mer liknar norra Skottland. Bergslandskapen är spektakulära!

Bild från Dinvinguide

Zupa en spännande vinregion i vinlandet Serbien

Ett av de mer spännande vinområdena vi besöker är Zupa, ett par timmars bilväg från Belgrad. Här ligger vingårdarna på sydsluttningarna i ett kulligt landskap. Två druvor dominerar produktionen i Zupa. Den gröna druvan tamjanika och den blå druvan prokupac. Detta är två druvor som skulle kunna bli utmärkta ambassadörsdruvor för regionen och Serbien. Bägge är dessutom mycket populära i Serbien.

Små byar avlöser av varandra och i centrum finns ett 1300-tals kloster. Detta var början till att området blev ett vinområde. Under det Osmanska riket trängdes de ortodoxa munkarna upp i de mer otillgängliga bergsområdena. Här byggdes kloster och det anlades vingårdar. Dessa har bevarats än i våra dagar, då områdena inte passade in i planekonomins jordbruk under Jugoslavien-tiden och därför fortsatte att existera som små odlingslotter. Tack vare detta finns det flera vingårdar i området med vingårdar där stockarna är över 100 år gamla.

Milorad Mica Minić som drev Minić winery

Milorad Mica Minić
Milorad Mica Minić

Zupa är historiskt intressant men det är också här den moderna produktionen av tamjanika påbörjas under slutet av 1980-talet. Milorad Mica Minić som drev Minić winery är pionjären när det kommer till tamjanika. Idag drivs det av hans son verksamheten. Han började göra vinerna på druvan i den torra stil som idag är den mest populära och han fick såväl sina grannar som vinälskare att öppna upp ögonen för druvan.

Vinerna på tamjanika går bra att lagra, gärna ett par år men även längre för att få mer komplexitet. De går dock att lägra betydligt längre, vilket vi fick bevis på när Milorad Mica Minić öppnade upp en flaska från 1988, Vinet var aldrig tänkt att lagras så länge men det var fortfarande inte var på fallrepet, även om det fått tydliga mogna toner och en hint av oxidering så känns det fräsch och fyllt med energi. Vineriets mest klassiska vin heter Stota Suza (100 tårar), eftersom det var vad det kostade att göra de första vinerna, se bild nedan. Detta vin tillverkas fortfarande.

Bild från Dinvinguide
Tamjanika, här lite torkade. Det görs en del late-harvest vin på druvan men det mesta plockas tidigare för torra vita viner.

Serbiens druvor – tamjanika

Tamjanika är en druva med en tydlig muscat karaktär som de flesta gör torra vita viner på. Druvan är sannolikt besläktad med muscat blanc à petits grains, detta är dock inte fastställt via DNA-analys.

Vinerna kan i stilen jämföras med torra viner gjorda på zibibbo på Sicilien. Tamjanika är dock mindre aromatiska och mer mineraldrivna. De har en snygg profil med smak av citrus, ananas och gröna frukter samt en liten kryddighet och skalbeska. De har ofta en fräsch avslutning med inslag av sten och sälta. Det är en druva med hög potential, de bästa vinerna som jag provat har dock något eller par års ålder på nacken. Det görs också halvsöta och söta viner på druvan, även om detta var vanligare förr.

Serbien vitt vin
100 tårar, Minić winery

Bra producenter att hålla ögonen öppna efter Minić winery, Vino Budimir och Spasić winery. Läs mer om druvan i DinVinguide.se druvguide. Vinlandet Serbien belyst genom två druvor.

Serbien
Tamjanika, Vino Budimir Vintage 2017 2014 and Vera 2008.

Serbiens druvor – prokupac

Här är en blå druva som ligger helt rätt i tiden. Vinerna på druvan har ofta en lätt fräsch ton som minner om viner gjorda på nebbiolo i Alto Piemonte, xinomavro från norra Grekland eller seriösa lättare viner gjorda på corvina. I smaken finns det röda och mörka bär såsom syrliga körsbär och hallon. Dessa smaker kantas av blommor som viol och rosblad och skogstoner samt inslag av svartpeppar. Många viner på prokupac har en härlig lätthet samtidigt som det finns ett djup i smaken och fin kryddighet. De är dock lite mjukare i kroppen och har en annan mildare tanninstruktur. Det finns något rustikt över dem men samtidigt elegant och komplext som gör vinerna spännande och charmiga. Vinerna är bra som unga men går också bra att lagra.

Bild från Dinvinguide

Bra producenter är bland annat Vino Budimir, Ivanović Vino och Vinska Kuca Milincic. Läs mer om druvan i DinVinguide.se druvguide.

Rött vin
Single vineyard Prokupac boje Lila VV 2009, Vino Budimir

Vino Budimir är en producent som gör flera mycket bra viner i såväl nationell som internationell stil. Lila VV 2009 är ett strålande exempel på ett vin som är i nationell stil men med internationell klass. De gör också mycket bra viner på tamjanika samt en strålande riesling som är värde en extra resa. Leta också efter Margvs Margi riesling 2008!

Andra spännande druvor

Det finns dock fler spännande druvor att hålla ögonen på såsom den gröna druvan muskat krankan och den blå druvan slankamenka (i Rumänien heter den majarca albä) som ger ljusa fräscha rödviner.

Passa på att resa till Serbien, för vinet, för maten, naturen och människorna. Själv har jag bara skrapat på ytan och jag vill tillbaka många gånger för att lära mig mer. Jag skulle också gärna se serbiska viner i vinbarer i Sverige och på bolaget. Då de inte är med i EU, än, så blir vinerna lite dyrare på grund av tullarna. Mycket av den inhemska produktionen säljs dock i Serbien och i grannländerna.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer