Svenska flaggan
Teneriffa
Skriven av Magnus Reuterdahl

Viner från Spaniens arkipelag – tips för semestern

Spaniens arkipelag eller övärld är spännande om än mycket olika våra svenska skärgårdar. Om vi har 1000-tals öar så vet jag bara om par enstaka vingårdar på Gotland och Öland. De spanska öarna är färre men här finns dock en hel del intressanta viner.

Det finns flera spännande ö-vin-regioner i Spanien. Några av dessa viner kan du hitta i Sverige via Systembolaget eller vissa nätvinhandlare. Om du åker på semester, passa på att besöka minst ett vineri, en vinbar och en riktigt bra restaurang. Då får du ut lite mer av semesterresan.

Vin från Balearerna

I Medelhavet finns Balearerna. Det namnet säger kanske inte så mycket, om vi istället säger Mallorca känns det kanske mer bekant. Det är den största ön i ögruppen, andra kända öar är Menorca, Formentera och Ibiza. För många är dessa öar kopplade till charterresor eller festande. Det finns dock också bra och spännande lokala viner. Idag finns två DO, Pla i Llevant och Binissalem-Mallorca. Här odlas många internationella druvor men mer spännande är lokala såsom mantonegro, callet, fogoneu och moll (prensal blanc).

Mallorca
Àn/2, Mallorca, 229:-, Nr 70120, Beställningssortimentet, Systembolaget. Vinet är gjort på druvorna callet, mantonegro och fogoneu.
Mallorca
Ribas. Mallorca, 159:-, 70987, Systembolagets beställningssortiment.
Vinet är gjort på 50% mantonegro, 32% cabernet sauvignon, 15% syrah och 3% merlot

Öarna är inte stora och det är inte vingårdarna heller. Totalt finns lite drygt 1000 hektar och många av dessa drivs på familjenivå. För att odla vin behöver man terrassera vingårdarna, majoriteten skördas för hand. Trots medelhavsvärme ger havet kyla på nätterna vilket gör att vinerna ofta är fräscha och somrigt fruktiga.

Bra producenter är 4 kilos, Anima Negra, Biniagaul, Binifadet, Binigrau, Can Mjoral, Mesquida Mora, Ibizkus Wines, José L Ferrer, Macia Batle, Miquel Oliver och Bodegas Ribas med flera.

Totalt finns det 17 röda viner från Balearerna att köpa via Systembolagets beställningssortiment. Flera av dessa och ytterligare några kan du hitta på vinbarer runt om i Sverige.

Kanarieholmarna

Kanarieöarna förknippas kanske för alltid med Nueva Estocolmo och Pepes Bodega som säljer 80% sprit tappade på vinflaskor, billigt. Staden kan du leta efter för evigt och kanske också Pepes Bodega, även om jag sett ett antal sådana i Sverige och annorledes. Du kan dock hitta bra vin! De är nog mest kända för sina söta viner men de gör även bra torra viner. Hitintills är de mest framgångsrika för de vita på druvor som albillo, forastera, gual, listán blanco, malvasia, marmajuelo, moscatel, verdejo och vijariego. De görs dock också bra röda viner på druvor som baboso, listan negro, negramoll och tintilla. De lavaberikade jordarna ger salta mineralertoner och fräschör.

Öarna ligger lite öster om den södra delen av Marocco. Sex av öarna har vingårdar: Tenerife, Lanzarote, Gran Canaria, La Palma, El Hierro, och La Gomera. Egentligen ligger de lite för långt söderut för att vara optimala vinområden. Å andra sidan odlar vi vin i Sverige, så vem lurar vem. Det går att odla vin om man verkligen vill och hittar rätt förutsättningar. Här är det vulkanisk jordmån, rätt höjd över havet och svala havsvindar som skapar förutsättningarna. Framförallt är det dock mycket gamla vingårdar, många pre-phylloxera. Just åldern ger vinerna extra komplexitet och intensitet.

Personligen är det de vita vinerna med hög syra och de lättare rustikt eleganta röda vinerna som fångat min uppmärksamhet. Håll koll på vita viner gjorda på marmajuelo och röda på listan negro. Många röda viner går dock mer mot djupröd och svarta bär och frukter, med en liten syrlighet och rustik blommig ton.

Teneriffa
Ett riktigt bra rött vin som tyvärr är slutsålt för närvarande. Vinet görs på en blend av bland annat baboso negro, listán negro och vijariego negro

Bra producenter är till exempel Bodegas Suertes del Marques, Bodegas Monje, Los Bermejos, Bodega Vega de Gáldar, Bodegas El Grifo, Frontón de Oro, Suertes del Marqués och Viñátigo. Det finns fyra viner, från en producent på bolaget, detta är dock inte viner jag ännu har hunnit prova och min favorit ovan är tillfälligt slut.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer