Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
pasta
Skriven av Magnus Reuterdahl

Vardagsviner och drycker för ett nytt år

Så här efter helgerna är vardagen varmt välkommen tillbaka. Visst är det gott med julbord och festmat men det är också ganska skönt att luta sig tillbaka med en pasta carbonara, en pizza, en burgare eller köttgryta.

Vardagsmat behöver dock inte betyda dålig eller simpel mat. Rena enkla smaker är minst lika goda som komplicerade och förfinade rätter. Detsamma gäller viner eller annan dryck. Vi är många som avslutade nyåret med löften om motion och bättre mat. Någon diet är inte aktuell men visst kan man bättra sig. För mig blir det istället att försöka äta lite mindre portioner, lite mer sallad och ta några extra promenader. Till vardags blir det också något enklare i glaset, dock något som är gott.

Något som kan ge vardagen guldkant är lite bubblande dryck. Det går att köpa lokalproducerat svenskt vin eller varför inte något gjort på äpplen. Det finns många spännande musterier och producenter, en av de mer spännande är Brännland cider.

Brännland cider

Pernilla Perle, 99:-, Nr 82020, beställningssortimentet Systembolaget

Pernilla Perle är en smakrik, lätt mousserande cider som är packad med äppelsmaker. Här finns gula söta äpplen, röda smakrika äpplen och gröna syrliga äpplen med en lite kryddig eftersmak. Det är elegant, gott och passar till såväl vardag som fest. Det har låg alkoholhalt, 8,5% men relativt mycket sötma, 45 gram/liter, drycken är dock fint balanserad och passar utmärkt till fisk, skaldjur, fläsksida eller kyckling.

Ibland ser man uttrycket pastavin. Nu smakar ju sällan pastan så mycket utan ofta är det tillbehören som sätter tonen. Till vardags blir det ofta varianter på carbonara, lite beroende på vad som finns hemma. Vanligast är dock en combo av spagetti, bacon, vitlök, gul lök, rikligt med parmesan, någon färsk ört, svamp, svartpeppar och en äggula. Smakrikt, krämigt, enkelt och gott.

pasta

Till detta vill jag gärna ha ett rött friskt vin med en hel del syra och gärna lite tanniner eller struktur. Jag plockar gärna fram ett vin gjort på dolcetto från Piemonte eller ett rött vin från Bardolino. Två bra viner är:

Cascina Ballarin

Pilade 2015, Dolcetto d’Alba, Cascina Ballarin, Piemonte, Italien, 134:-, Nr 76683, beställningssortimentet Systembolaget

Villa Merighi 2015, Bardolino, Italien, 89:-, Systembolaget

Pastavin

Dessa viner passar också bra till många pizzor. Till kebabpizza eller mexikansk pizza skulle jag dock hellre ta en öl.

Till burgaren får det bli ett lite kraftigare vin eller köttgrytan. På senare år har jag börjat återfinna Rioja. Ett riktigt bra traditionellt rioja är Rioja Bordon. Här kan du dessutom välja mellan två årgångar 2011 Reserva om du vill ha ett ungt vin med lite mer energi eller 2006 Gran Reserva om du vill ha ett vin med lite mogna djupare toner och mer komplexitet. Båda rekommenderas.

Spanskt rött vin

Här får du smak av ekfat, körsbär, vanilj och den där klassiska doften av krondill. Vinerna är riktigt fint balanserade med syra och bra längd. Detta smakar Rioja som du vill att det ska smaka och som du minns om du gillade Rioja på 80-talet och det tidiga 90-talet, bara lite renare och snyggare.

Rioja Bordon 2011 reserva, Bodegas Franco Espanolas, Rioja, Spanien, 119:-, Nr 2726, beställningssortimentet Systembolaget

Rioja Bordon 2006 gran reserva, Bodegas Franco Espanolas, Rioja, Spanien, 165:-, Nr 86815, beställningssortimentet Systembolaget

Skål och välkomna till 2018

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer