Svenska flaggan
Vår- och sommarviner från Italien - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Vår- och sommarviner från Italien

Vinlandet Italien älskas av svenskarna. Vi har en lång kärleksrelation med italiensk mat och dricker  massor med italienska viner. Amarone, Ripasso, Chianti, Barolo, Barbaresco och viner på primitivo samt så kallade appassimento-viner. Det finns dock fler italienska smaker!

Gemensamt för många av svenskarnas italienska favoriter är att de är röda viner. När det är sommarvarmt ute passar dock vita viner betydligt bättre för att svalka våra strupar. Därför har jag letat upp några fräscha härliga viner inför sommarhalvåret.

 

Nu är det sommar, nu är det sol
nu är det koskit i hagen
Och lilla jag sitter på en stol
har fullt med vin uti magen...
(bearbetad text, ursprunligen Eric Engstam)

Bara för att det ovan sagda börjar jag med att rekommendera ett rött vin! Detta är ett vin som sålde slut snabbt förra året, så se till att fylla upp ett lager. Lambrusco är ett vin som har ett lite dåligt rykte, vilket inte alls är helt oförtjänt. Majoriteten av dessa viner är i ärlighetens namn inte viner jag dricker ens om jag får dem gratis. Det finns dock undantag och de är riktigt bra. Detta är ett sådant och vill du ha ett bra rött bubbel i sommar är detta något för dig!

Italienska sommarviner

Cleto Chiarli Lambrusco del Fondatore 2015, 109:-, Nr 99432, Systembolaget

Fräsch och bubblig med en fin bärig smak. Här finns söta körsbär, solvarma jordgubbar och röda vinbär. Det finns en fin syra som minner om citrusfrukter och samt gröna äpplen. I avslutet kommer toner av örter och en hint av grillad fänkål. Vinet har en fin kombination av söt frukt och porlande fräschör, det kittlar dödsskönt i gommen.

De lite söta tonerna, syran, fräschören i vinet passar perfekt till parmaskinka, salami och lite ost en het sommardag eller ljum afton. Det är också ett riktigt bra pizzavin.

Låt oss fortsätta med bubbel för det är sommarens dryck. I Trento DOC, Trentino-Alto Adige görs grymma mousserande viner. Just detta kommer från en producent som du sannolikt känner till, Rotari. Men det är ett av deras viner som du kanske inte har provat än, men som du borde prova!

Mousserande italienskt vin

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut 2010, 139:-, Nr 77152, Systembolaget

Detta är vuxenläsk! Härligt fräscht och friskt med fin smak. Vinet är gjort på 100 % chardonnay. Det är torrt och stramt och har en härlig linjär syra med en härlig längd. Vinet har en fin fruktig ton med inslag av hårda gula äpplen, citrusfrukter som citron och grapefrukt. Det har en lång eftersmak och moussen är krämig. I avslutet kommer också en fin stenig ton och en underliggande liten sötma. Enkelt rakt och gott – perfekt för varma sommarkvällar.

Även om jag kan leva på bubbel allena så kan det var gott att dricka icke-mousserande viner, också. Vill du läs om mer italienskt bubbel så har min kollega Fredrik Schelin tipsat om bra prosecco här.

När det kommer till vita viner har jag en förkärlek till några italienska regioner som Etna, Lugana, Alto Adigo och Fruili. Just nu finns det dock inte så många vita viner från Etna på bolaget, men du kan läsa om en av mina favoriter producenter här, det finns dock inte på bolaget för tillfället. Sofia Ander skrev om ett annat här, det är dock tyvärr slutsålt. Alto Adigo och Friuli kommer jag återkomma till längre fram i sommar. Därför blir det ett tips från Lugana, en liten vinregion vid Gardasjöns södra strand.

Italienska sommarviner

I Frati 2015, Lugana, Italien, 139:-, Nr 70412, Systembolaget beställningssortimentet 

Det här är ett vin som går utmärkt att lagra men som är riktigt gott även som ungt.

Det här är ett vin där fräschören spelar huvudrollen men där en underliggande fin rondör får Oscar för bästa biroll. I smaken finns persika, aprikos, mogna citroner och en hint av mandlar. Det finns också ett lätt aromatiskt inslag med ton av nässlor och vita blommor. Avslutet är långt och fyllt med krispiga mineraler och en liten ton av honung. Härlig balans, elegans och längd!

Perfekt till kyckling, till stekt fisk eller till sallader.

Italien är mycket mer än bara kraftpaket och röda viner, här finns massor med viner som har elegans och fräschör. Passa på och njut av några av dem i sommar!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer