Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Utblickar inför det nya året 2018 - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Utblickar inför det nya året 2018

Vad tror du om det nya året 2018? Kommer det se ut ungefär som i år. Vem kommer skåla i bubbel efter valet? Vilka viner kommer vi att dricka? Kommer något oväntat hända i Systembolagets kulisser? Jag har massor med frågor och kanske några svar…

Imorgon är det nyårsafton. Den sista dagen på 2017 sedan är det dags att övertyga hjärnan om ett nytt årtal igen. Det är också ett nytt år med DinVinguide.se.

Jag började att skriva här 2012. Den första artikeln publicerades 2012-12-27 och sedan dess har det blivit ytterligare 363 artiklar, ett antal druvor i druvguiden och artiklar i vår vinatlas. Under 2018 kommer dessa att ökas på ytterligare.

Nästa år kommer bli minst lika bra som det föregående om inte bättre. Jag håller på med att par artiklar om Portugal. En om lite mer udda viner, en om återkommande producent, dvs en som just nu inte finns i Sverige men som funnit en ny importör. En om mina favoriter från Portugal som finns i Sverige samt en om Moseldalen, där håller jag på att prova ett antal kul och bra viner.

I januari och februari kommer jag att åka till Spanien, två gånger, så det finns en risk (chans) att jag kommer skriva en del om detta i början av året. Detta är dock bara lite av vad som håller på att skrivas om.

Hur kommer vinåret 2018 bli? Vilka trender kan anas? Vad kan man hoppas på? Svaren på dessa frågor flyter ihop något.

Några saker vet vi. Det var ett svårt år för många vinbönder i Europa. Hagel, kyla och regn ställde till det för många. På grund av detta kommer vissa viner att gå upp i pris på grund av små skördar och liten produktion. Det har också varit kraftiga bränder i Portugal och i Kalifornien, även detta kan komma att påverka tillgången rörande vissa viner. De senaste åren har dock varit svåra på många ställen, främst på grund av vädret och att detta inte varit ”normalt” oavsett om det varit för varmt, för torrt, för blött eller för kallt. Det har blivit svårare att vara vinodlare.

Något jag uppmärksammat vid besök och i artiklar är att många, utifrån vädret och problem med sjukdomar, mögel med mera börjar experimentera med andra druvor eller hybriddruvor. Druvor som är mer motståndskraftiga mot vädrets makter eller mot sjukdomar.

Här kommer också hållbarhetstänk och ekologiska certifieringar in. Att byta druvor kan vara ett sätt att kunna vara ekologisk även i områden där det traditionellt varit svårt att klara sig utan kemiska hjälpmedel. Detta gäller till exempel fuktiga områden där man har problem med mögel- och olika svampangrepp. Det kan också gälla områden som numera har fler frostnätter och kallare vårar. I förlängningen kan detta komma att förändra hur vi ser på vissa regioner och dess viner.

Jag hoppas också på att vi ska börja se bortanför enbart det ekologiska och titta mer på hållbarhet i hela ledet och kravcertifieringar, istället för att endast titta på ekologiskt. Här har Systembolaget en stor roll att spela. De har tagit några steg men kan ta fler till. En del är att se till rimlighet mellan pris och certifieringar, att sätta hårdare krav. De bör också fundera på om det är vettigt att ha ett system som gynnar stora producenter snarare än små.

Jag skulle också gärna se att Systembolaget börjar fundera om alla butiker verkligen behöver se likadana ut, när det kommer till sortimentet. I städer med flera bolag borde ni kanske fundera i banorna ett vinbolag, ett ölbolag och ett mer generellt bolag.

Med monopolet i åtanke är förändringarna i det finska ditot intressanta. Kommer detta vara vägen in till gårdsförsäljning också i Sverige? Kommer detta leda till att konsumenter och politiker börjar att snegla på vilka produkter som måste säljas via bolaget eller via andra kanaler etc. I förlängningen tror jag det, dock kanske inte under 2018. Det är dock valår så vem vet? Det kan kanske också leda till en nya vända i EU-domstolen – vi får se.

provning

I likhet med året som gått känns det som de traditionella vinområdena vinner mark. Bordeaux, Rhone, Rioja, Piemonte och Napa kommer på bred front. Champagne tuffar på men det känns också som att såväl Cava som Prosecco har höjt sig och bubbel i allmänhet säljer som aldrig förr. I det senare fallen är det så att kvalitetstopparna blivit högre, men det finns samtidigt ganska mycket som är medelmåttigt.

Intressant att notera är att det kommer mer och mer spännande viner från Sydamerika, kanske ser vi en ny vår för dem med mer nischade premiumprodukter. Detta kryddas med lite fler annorlunda viner och länder i de små partierna, här vill jag se ännu mer. Om jag får välja skulle jag gärna se en uppgång för vinländer som Grekland, Portugal, Spanien utanför Rioja, Tyskland, Österrike och Balkan. Passa och njut av viner från dessa länder när ni får tillfälle!

Det är också kul att se att marknaden för vinbarer fortsatt verkar vara god. Flera nya vinbarer har tillkommit i Stockholm men också i Göteborg och Malmö. Det finns även gott om spännande restauranger, jag skulle dock gärna se att fler satsar på att utveckla era vinlistor ytterligare.

Jag önskar er alla en god fortsättning och synnerligen gott nytt år!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer