Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
ugnsbakat ris med linguiça och tomatsås
Skriven av Magnus Reuterdahl

Ugnstekt ris i tomatsås med linguiça

Ugnstekt ris i tomatsås med linguiça är en ungefärlig översättning av den portugisiska rätten Carne com arroz de lenha ao domingo. Det är en av alla de rätter som jag förknippar med Portugal och som jag gärna lagar för att resa dit i tanken. Det är en utmärkt rätt under våren. Nedan hittar du mitt recept samt några vintips till det.

Ugnstekt ris i tomatsås med linguiça samt grillad biffstek är en risottoliknande och till del paellaliknande rätt som jag kopplar ihop med norra Portugal. Såvitt jag förstår har den sin hemvist i norra Portugal, i områdena Vinho Verde, Douro, Trás-os-Montes, Dão och Beira, även om du idag också hittar den eller likande rätter på menyer i andra delar av Portugal.

Det är portugisisk husmanskost, riktig god comfort-food. När vi tänker husmanskost tänker vi ofta på något som minner om hemmet och vardagen, något som är enkelt och kanske lite gammaldags såsom rotmos och oxkött eller ugnsbakad falukorv och potatismos. Husmanskost är dock mycket mer, tänk dig en smörstekt abborre eller fin kalops istället så kan husman vara både modern och lyxig.

Husmanskost är rätter med sina rötter i det husliga och enkla, mat som vuxit fram över tid och efterhand blivit klassisk på grund av att många tyckt om den. Det vi upplever som spännande och exotiskt när vi besöker andra länder är ofta detta lands husmanskost. Carne com arroz de lenha ao domingo är en rätt som har både det hemvävda, det smakrika och det lite exotiska i sina smaker.

Portugal

Carne com arroz de lenha ao domingo

Jag har ätit varianter på denna rätt flera gånger i Portugal men när jag åt den på en restaurang i Porto för en tid sedan bestämde jag mig att försöka återskapa den när jag kom hem. För att återskapa den hade jag mina minnesbilder, ett antal recept funna på nätet och idéer från samtal med vänner i Portugal. Därefter har jag lagat den ett par gånger för att få den som jag vill ha den. Den senaste gången jag åt den i Portugal hade de lagt till en styckningsdetalj som är lite mer lyx än husmanskost, det har jag också gjort, i detta fall biff med kappa.

Vissa saker har jag tvingats att ändra i de recept jag hittat. Namnet berättar att det är en rätt som ska tillagas i vedspis eller över öppen eld vilket ger den en fin rökig arom. Här hemma får den dock göras i en vanlig ugn, så rökigheten får jag lägga till med hjälp av exempelvis bacon och linguiça, en rökt korv från Portugal och Brasilien gjord på griskött, smaksatt med vitlök och paprika.

Andra viktiga smaksättare är solmogna tomater, aromatiska örter såsom lagerblad och koriander samt en riktigt bra och djupt smakande hönsbuljong. Solmogna tomater är svåra att hitta så här års så jag köper bra burktomater istället för färska tomater. Hönsbuljongen gör jag själv för att få riktigt fin smak på den.

Ett bra recept på hönsbuljongen hittar du här och mitt recept på ugnsbakat ris i tomatsås med linguiça samt grillad biffstek hittar du nedan.

Vintips till ugnstekt ris med linguiça och tomatsås samt grillad biffstek

Ugnstekt ris med linguiça och tomatsås samt grillad biffstek är en smakrik rätt, men den är inte en het utan varm, omfamnade och charmig. Det är en rätt som är utmärkt när det blåser kallt utanför knuten. och det är en utmärkt rätt när du vill bli mätt och få tankarna att driva iväg mot ett varmare land och varmare tider.

Vad passar då att dricka till den maten? Köttet i sig skriker kanske rött vin, men smakerna i rätten sammantaget gör att jag hellre dricker ett smakrikt vitt vin till den. Valet av vin hjälper också till att väcka sommarminnena till liv.

Portugals vita vinerManoella branco 2018, Douro, Portugal, 179:-, Nr 77641, Systembolaget beställningssortimentet

När jag tipsar om portugisisk mat måste jag ju också tipsa om minst ett portugisiskt vin. Jag börjar med ett riktigt bra vitt vin från Douro som görs av Wine & Soul på druvorna gouveio, viosinho, rabigato och códega do larinho. Druvorna växer på gamla vinstockar vilket ger vinet ett fint djup och komplexitet.

Manoella branco 2018 är ett fräscht vitt vin med mjuk struktur, en liten jästrondör och en härlig fruktighet samt fräschör. I smaken finns vita och gula stenfrukter, citrus och en fin blommighet. I slutet byggs fräschören på av ett stänk av stensälta. Vinet har lite kropp, fin energi och en riktigt bra längd. Det är ett utmärkt vin till maträtter såsom min carne com arroz de lenha ao domingo.

Vitt vin Portugal, Vinho VerdeSoalheiro Alvarinho 2020, Vinho Verde, Portugal, 129:-, Nr 74935, Systembolaget

Ett portugisiskt vin räcker inte, det får bli två. Det andra kommer från den gröna delen av Portugal, Vinho Verde. Där regerar druvan alvarinho och en av de bästa producenterna i området är Soalheiro.

Soalheiro alvarinho är benchmarkvinet för alvarinho. Det har alla klassiska element som Vinho Verde är känt för med en härlig fruktighet med smak av citrusfrukter, ljusa stenfrukter, honungsmelon och ananas. Här finns en skön fräschör, lite kropp och en riktigt lång avslutning. Som ung är det elegant och friskt med lagring får det mer komplexitet, oavsett vilket är det underbart.

Vitt vin FrankrikeCrozes-Hermitage Blanc E. Guigal 2019, Rhone, Frankrike, 209:-, Nr 96174, Systembolaget beställningssortimentet

Ett annat bra vitt vin till rätten kommer från norra Rhone, de vita vinerna därifrån är ibland lite bortglömda, men där finns en skatt av fantastiska vita viner att djupdyka i. Vinerna är ofta smakrika, har lite kropp och axlar men ända en fin fräschör. De är utmärkta för lagring och att dricka till mat. Ett sådant vin kommer från den klassiska producenten E. Guigal och är gjort på 95% marsanne och 5% roussanne.

Det här är ett smakrikt vin med en fin ekfatskaraktär och härlig struktur. I smaken finns gula saftiga päron, mogna höstäpplen, vita lätt aromatiska blommor och en härlig kryddighet med toner av pomerans och kardemummakärnor. Vinet har lite kropp och en fin fräschör. Eftersmaken är lång. Det är utmärkt till ljust kött, smörstekt fisk och krabba men det står också upp fint till denna härliga risrätt med tomater och en lätt rökighet.

Vitt vin ArgentinaCatena Alta Chardonnay 2020, Argentina, 199:-, Nr 94354, Systembolaget beställningssortimentet

Från nya världen plockar vi ett vin på druvan chardonnay från producenten Catena i Argentina. Det är ett vin som visar vilken fantastisk potential som finns där och denna producent levererar alltid viner med hög kvalitet. Detta vin kommer från Mendoza och är odlat på vingårdar på hög höjd, 1450 respektive 1120 meter över havet.

Chardonnay är en av de mest odlade gröna druvorna i världen, det är en druva som kan anpassa sig till många olika klimat och växtzoner och ge viner av världsklass i de flesta av dem. Catena har med sig fräschören från den höga höjden, en bra fatighet som ger såväl smak som struktur och en riktigt fin ren frukt med djup och komplexitet. I smaken finns citrusfrukter, gula och gröna äpplen och en underliggande ton av vit persika. Avslutet är långt, lite kryddigt och en bär med sig toner av rostade nötter och en fin smörighet. Gott till det mesta!

Detta är fyra riktigt bra vita viner som är ganska allround men har en edge, de passar till många olika sorters mat och kök samt till såväl vardag som fest. När jag gör Carne com arroz de lenha ao domingo är det alltid fest, åtminstone tycker vi det här hemma och dessa viner ger rätten lite extra guldkant.

Skål!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Ugnstekt ris i tomatsås med linguiça – Carne com arroz de lenha ao domingo

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer