Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Mousserande vin
Skriven av Magnus Reuterdahl

Trerättersmeny för Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag, Valentindagen eller St. Valentine’s day, kärt barn har många namn. Hur firar du alla hjärtans dag? Jag tycker det kul att laga och bjuda på god mat ackompanjerad med bra viner. Därför har jag letat upp några riktigt bra recept i vår receptguide som passar bra på Alla hjärtans dag. Givetvis får du även vintips som passar.

Jag är inte uppvuxen med att fira alla hjärtans dag utan kom i kontakt med traditionen genom serietidningar, böcker och filmer under 1980- och 90-talet. Många firar den genom att ge blommor, alla hjärtans dag-kort eller presenter. Andra firar den med romantiska middagar, teaterbesök, resor eller utflykter.

Vet du hur det hela började, vem vi firar och varför?

Valentin

Hedniska riter och såpoeror

Seden som den ser ut idag har ett anglosaxiskt ursprung men dess anor är betydligt äldre och bottnar i den romerska festen Lupercalia.

Lupercalia var en högtid som traditionellt firades kring den 13-15 februari i skogsgudens Faunus ära. Han är en fornitalisk skogs- och fruktbarhetsgud. Festligheterna är också kopplade till Roms grundare Romulus och Remus. Dessa handlade om fruktbarhet och förlåtelse av gamla synder.

Mycket kring firandet har gått förlorat i historiens dimmor. I riterna ingick offer av olika djur. Djurens hudar användes sedan i lekar som skulle hjälpa kvinnor bli gravida, och hjälpa gravida kvinnor till en lyckosam förlossning. En annan rit, dock mer historiskt osäker, ska ha varit att stadens ogifta kvinnor skulle skriva sina namn på lappar som samlades in, Därefter fick stadens ogifta män dra varsitt namn och förväntades sedan tillbringa året med den utvalda kvinnan.  Med andra ord en sorts antik såpopera med viss likhet med Paradise hotel och liknande serier.

Valentin, martyr och kärleksprofet

Sankt Valentin

Lupercalia avskaffades i slutet på 400-talet av kyrkan och ersattes med firandet av Valentin. Han ska ha varit en kristen martyr, men det är osäkert vem som avses då det finns några att välja på. Den person som oftast anges var präst i Rom och dog martyrdöden omkring år 270 e.kr. Hans brott var att han skulle ha vigt kristna par. De övriga två ska ha varit en biskop i Terni samt en martyr i Nordafrika.

Samtida källor omnämner mycket lite om helgonet, eller om de andra möjliga helgonen. Under medeltiden broderas bakgrunden ut rörande firandet av Valentin och vad han ska gjort. De medeltida berättelserna om Valentin varierar, men de har hemliga kärleksbrev eller lappar som smugglas mellan älskande par gemensamt.

Det anglosaxiska firandet bottnar också i kärleksmeddelanden. Det belägget som brukar läggas fram är Geoffrey Chaucer (1300-talet) poem Parlement of Foules. Denna handlar dock inte om helgonet som sådant utan snarast om kung Rikard II trolovning med Anna av Böhmen. Detta fick dock traditionen att skicka kärlekslyrik och kärleksbrev på Valentindagen att öka. Bruket spred sig snabbt och blev en del av den tidens populärkultur. Att det höll i sig kan vi se i Shakespeares pjäs Hamlet från 1623.

I Sverige började vi dock inte att uppmärksamma dagen förrän under 1950-talet, men det var väl först på 1990-talet som firandet verkligen blev en grej.

For this was sent on Seynt Valentyne's day.
Whan every foul cometh ther to choose his mate.
Geoffrey Chaucer (ca. 1343-1400), Parlement of Foules.

En trerättersmeny för Alla hjärtans dag

Med det överger vi historiens vingslag och blickar framåt. Jag brukar fira alla hjärtans dag med mat och vin. Därför har jag har tittat djup i Dinvinguides receptsamling och valt ut en förrätt, en varmrätt och efterrätt som jag tycker passar utmärkt till Alla hjärtans dag. Till dessa har jag också valt ut ett lämpligt vin som du kan finna på bolagshyllan.

Förrätt

Vitt vin Chablis Frankrike

På alla hjärtans dag hör det till att dricka bubbel. Min kollega Fredrik Schelin har fler tips om fantastiska champagner i Bestchampagne.se och här i DinVinguide.se, bland annat här.

Då Fredrik får tipsa om bubbel så väljer jag ett vitt vin till förrätten, du kan dock också välja att njuta av champagnen även till denna.

Jag har valt ut en rätt med pilgrimsmusslor som verkligen retar smaklökarna på bästa sätt. Här finns havstonerna i musslorna, nötigheten i den brynta smöret och nötterna och jordigheten och sötman i purén. I gommen möts det mjuka, fylliga och krispiga texturerna. Syran och fräschören i vinet kommer ackompanjera denna rätt utmärkt

Chablis Le Finage La Chablisienne 2021, Bourgogogne, Frankrike, 181:-, Nr 70631, Frankrike

Detta är ett stålande vin från Chablis, ungt, friskt och elegant. I smaken finns gröna äpplen, gråa päron, stenfrukter, vita vinbär och citron kantat av fin örtighet. Avslutet är långt och drar igång saliveringen med en fina havstoner. Riktigt härligt!

 

Varmrätt

Montes Alpha Pinot Noir 2018,

Jag gillar ankbröst. De har en härlig smak och känns mycket mer lyxiga än kycklingbröst. Det är dock viktigt att inte översteka brösten, så använd en stektermometer för bästa resultat.

Denna rätt är smakrik med den fina smaken av ankbröstet och sidfläsket samt den mer bäriga tonen av björnbärsvinägretten så dricker jag gärna ett rött vin till. En klassisk matchning är med vin gjort på druvan pinot noir, och det är den vägen jag går. Vinet kommer från en av mina favoritproducenter i Chile och de gör en pinot med en riktig fin smakprofil som passar utmärkt till denna rätt.

Montes Alpha Pinot Noir 2020, Chile, 171:-, Nr 2721, Systembolaget

Pinot från nya världen har ofta lite mer kraft och umpf än de från Europa. I detta finns en härlig saftig och bärig frukt som matchar upp med såsen. I smaken hittar vi skogshallon, björnbär och körsbär samt en blommiga örter. Frukten uppbackas upp av ekfatstoner som bär med sig kryddighet och en hint av mocca och ger struktur. Långt avslut med fin fräschör.

Efterrätt

Det sägs att ingen måltid är komplett utan något sött. En av mina favoritefterrätter är pavlova, gärna med en lemoncurd. Marängen kan med fördel göras dagen innan!

Sött vin Frankrike LoireSweets for My Sweet. Till det söta rekommenderar jag mer sött, i form av ett riktigt bra sött vin. Vi dricker alldeles för lite sött vin nuförtiden. Många upplever den för söta, det som krävs är att vinet balanseras upp av en bra syra. Detta är ett vin med riktigt fin balans.

Château de Fesles Bonnezeaux 2015, Loire, 150:-, Nr 94207, Systembolaget

Vinet är smakrikt med en spelande sötma och fräschör i perfekt balans. Smaken är gulfruktig med inslag av aprikos, persika, gula äpplen och citrustoner samt en aromatisk örtighet. Frukten och sötma ramas in av fina ekfatstoner som bär med sig vanilj och honung samt exotiska kryddor. Avslutet är långt och bär med sig en lätt salinitet.

Detta är ett vin att njuta av till efterrätten och efter, till exempel med lite blå- eller grönmögelost.

Jag hoppas att ni får en riktigt trevlig alla hjärtans dag fylld med god mat och goda viner.

Skål

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Trerättersmeny för Alla hjärtans dag – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer