Svenska flaggan
sommarviner
Skriven av Magnus Reuterdahl

Tre sommarviner direkt från bolagshyllan

Sommarviner är de där vinerna som ger svalka och som får en att vakna upp och känna sig pigg trots värmen och solen. Jag tog en sväng till det lokala bolaget för att se vad de kunde ”bjuda” på. Väl på plats hittade jag tre riktigt trevliga sommarviner, men bjöd på dem gjorde de kanske inte, åtminstone inte ordets rätta bemärkelse.

Det är där, bakom syren, vid den röda stugan som jag njuter sommarens frukter och bär. I skuggan av blomstren med varma vindar och glas gott friskt vin. I år kändes som att våren bara blåste förbi och sommaren kom på ett kick. Allt vaknade till liv i turbofart. När jag tittar ut blommar äppelträden samtidigt som gräsmattan växer sig tjock och grön och det finns vårblomster på ängarna.

sommarviner

sommarvinerDet är i denna kontext som jag bestämde mig för att se om det fanns något läskande på bolagshyllorna, riktiga sommarviner. De senaste veckorna har såväl jag som min kollega Sofia Ander tipsat om sommarens rosa viner, se nedan, som också är riktigt fina sommarviner. Därför skippar jag dem idag och har istället plockat ut två vita och ett rött vin att svalka sig med. Tre viner från tre olika länder på tre olika druvor.

 

sommarviner

Det första vinet kommer från klassisk mark i Frankrike. Här är vi förhållandevis nära havet i ett lite svalare klimat än i den övre delen av Loire, i Sancerre. I denna appellation är det druvan sauvignon blanc som regerar. Det är ett område som jag både älskar och hatar. De bästa vinerna har en härlig ryggrad, en fin fruktig ton och en härlig fräschör. De sämre går istället mot klistriga smaker, gröna omogna eller övermogna toner, alltför aromatiska kryddor ibland i kombination med ekfat och blir i slutändan tråkiga och överväldigande. Detta visar på att det behövs mer än bara bra förutsättningar för att göra bra vin i Sancerre. Du behöver ha en tydlig idé och en duktig vinmakare. En producent  jag ofta återkommer till är Roger Champault et Fils, både när det gäller vitt och rosa vin.

sommarviner

Les Pierris 2016, Sancerre, Frankrike, 167:-, Nr 2259, Systembolaget

Detta är elegant, friskt och smakrikt i utmärkt balans. I smaken finns framförallt friska stenfrukter som gröna äpplen och päron samt citron och lite krusbär. Vinet har en lång eftersmak där syran följs upp av stentoner och sälta och det finns en fin lätt aromatisk ton samt en dos citronskal som bryter av. Det så här man överlever med stil i sommarvärmen.

För det andra vinet rör vi oss söderut till det soliga Spanien. Det är ett land där de borde ha lärt sig att sig att göra läskande fräscha viner för att svalka sig värmen. Tyvärr är det den vita sektion av spanska viner ganska smal på bolagshyllan. I butiken jag var i fanns inte enda av Rias Baixas härliga vita viner på albarino men väl ett riktigt fint vin från en annan riktigt bra vitvinsregion, Rueda.

Rueda ligger i Kastilien. De bästa vinerna där görs på druvan verdejo. De har ofta ett fint uttryck med smak av solmogna citrusfrukter och smakrika örter som anis.. Det jag vill åt är dock fräschören, här kommer denna från en fin kombination av syra och stensälta. Dagens vin kommer från en spansk vinproducent som är välkänd i Sverige, Marqués de Riscal som också gör viner i andra spanska vinregioner.

sommarviner

Marqués de Riscal Organic 2016, Rueda, Spanien, 89:-, Nr 6001, Systembolaget

Det här är ett ganska enkelt men rakt och ärligt vin som blivit mycket bättre på senare år. Möjligen kan detta kopplas till att det numer är ekologiskt.

Vinet är rent och fräscht och har en fin fruktighet med smak av gröna äpplen, citron och lime. Eftersmaken har en fin aromatiskt örtig ton som ger längd, men det som jag gillar är syran och fräschören samt en liten krispig bitter ton i avslutet som ger vinet personlighet.

Trots värme och sol kan det ibland kännas lockande att korka upp något rött, till exempel om det vankas grillning eller helt enkelt för att det kroppen vill ha. Under sommarmånaderna vill åtminstone inte jag dricka alltför kraftfulla eller påträngande viner så jag letade efter något som är lite annorlunda, lite somrigt och som känns fräscht, Det jag hittade var ett vin från Chile som jag provade för en tid sedan. Ett vin gjort på druvan cinsault.

Hur ofta dricker du en druvren cinsault? Jag fick leta i anteckningarna, de flesta var rosér men jag hittade ett par röda från Languedoc. Just detta kommer som sagt inte från gamla världen utan från Chile och är ett riktigt snyggt vin gjort på gamla stockar.

sommarviner

Küdaw Nativo cinsault 2016, Région del Sur, Valle del Itata, Chile, 119:-, Nr 5380, Systembolaget

Det här är ett rött vin som vinner på att inte vara allt för varmt, släng in det i kylskåpet i 15-20 minuter innan du serverar. Tycker du det är för kallt är det bara att låta värmas i glaset. Det tjänar också på att få lite luft innan du serverar det.

Det här är ett rent fräscht vin med en lite mörk och fruktig ton. Här finns en fin syra och ett ganska kryddigt anslag. I frukten finns röda och mörka bär som körsbär, hallon, söta jordgubbar, slånbär och björnbär. I kryddigheten finns peppar, fänkål och violtabletter. Detta kantas av liten hint av mogna stjälkar som ger vinet lite tanniner och struktur. 

Vinet har såväl komplexitet som elegans och får mig att vakna upp ur sommarslummern, känna att det dags att laga mat eller plocka fram lite kallskuret att njuta av eller bara att sitta och kontemplera över.

Rapport från en berså i försommarens Sverige – skål!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer