Svenska flaggan
Tre rödtjut från nya världen
Skriven av Magnus Reuterdahl

Tre rödtjut från nya världen

Malbec och tannat är två franska druvor som fått nytt liv i nya världen. Lagom till att höstlöven börjar falla så har jag provat ett vin från Australien, ett från Argentina och ett från Uruguay.

Tre rödtjut från nya världen

På senare år har nya världen vinerna fått en renässans. En del i det är att vinerna är mer eleganta och fräscha i stilen än för ett 10-tal år sedan. Detta gäller såväl mer exklusiva viner som lite billigare. Jag gick på en liten bolagssafari för att se vad som finns på flaskhyllorna just nu.

I kassen hem klirrade tre pavor rödtjut vackert. Två med viner på druvan malbec och ett på druvan tannat. Såväl druvan malbec som tannat är blåa druvor från södra och sydvästra Frankrike som idag är betydligt mer populära och framgångsrika i Sydamerika, t ex i Argentina, Chile och Uruguay men också i andra världsdelar, t ex Australien.

Malbec ger ofta viner med en hel del kropp och en fullödig känsla. I smaken finns ofta mörka och blå frukter samt bär. Personligen tycker jag att den ofta ger bättre resultat i Sydamerika än i den gamla hemlandet. Kul är också att jämföra med vinet från Australien som också är riktigt bra. Druvan tannat har nästan blivit Uruguays nationaldruva. Den ger också viner med mörk frukt men med mer kraft och tanniner. De bästa vinerna har ett härlig djup och fin längd, även här är ofta de sydamerikanska vinerna mer charmiga än de franska på druvan.

Tre rödtjut från nya världen

Det första vinet är gjort på malbec och kommer Australien. Producenten heter Quarisa wines och vinet kommer från South Eastern Australia. Det är ett vin som visar att druvan trivs riktigt bra down under.

Rödtjut

Q Malbec 2018, Australien, 89:-, Nr 2664 Systembolaget

Detta är ett mörkfruktigt vin med inslag av blåbär, björnbär, plommon och mörka körsbär. Den har en lite silkig mjuk profil men är samtidigt såväl kraftfull som fräsch. Vinet har en fin struktur med inslag av lätta ekfatstoner, en hint av mörk choklad och vanilj. I eftersmaken kommer fräschören fram tillsammans med en kryddig lite med örter och hint av mynta. Detta är ett riktigt trevligt höstvin som passar utmärkt till höstens lite mustigare rätter. Det är piggt fräscht och fruktigt – bara att hälla upp och skåla!

Rödtjut nummer två är gjort på samma druva men av vinproducenten Navarro Correas i Argentina.

Navarro Correas

Alegoria Malbec Gran Reserva, 2018, Medoza, Argentina, 119:-, Nr 2161, Systembolaget

Även detta har en fin mörkfruktig ton med en hint av röda bär. I smaken finns mörka plommon, körsbär, blåbär och tranbär. Frukten kantas med ekfatskryddor och fasta men integrerade tanniner. Vinet balanseras av en snygg rak syra och har en fin energi. I avslutet finns toner av söt lakrits, färska lagerblad, svartpeppar, mörk choklad och cederträ. Vinet har en fin fräschör, långt fint avslut och har såväl elegans som komplexitet. Ett vin som värmer i höstmörkret och passar fint till höstens grytor. 

Det tredje vinet kommer från Uruguay och är gjort på druvan tannat.

Rödtjut

Garzon tannat reserva 2017, Uruguay, 119:-, Nr 3210, Systembolaget

Vinet har en fin fruktighet med smak av plommon och björnbär samt viol. Det har snyggt integrerade ekfatstoner och lite torra tanniner. I vinet finns en liten köttighet och rökighet vilket ger karaktär. Avslutet är långt och har smak av svartpeppar, örter och en fräsch mineralitet vilket ger extra fräschör. Till vilt eller grillat nötkött – ett riktigt bra rödtjut för hösten.

Detta är tre viner som dels passar hösten till, dels är de bra exempel på bra nya världen viner med mycket frukt och fräschör på samma gång. De passar till vilt, till stekar, till grytor, till svamp och ugnsrostade rotfrukter. Det är bara att korka upp och njuta.

Magnus Reuterdahl

Tre rödtjut från nya världen

Bild från DinVinGuide
Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer