- Magnus Reuterdahl
Tomatsoppa från Alentejo, Portugal
Tomatsoppa från Alentejo, Portugal
Jag hör ofta att Portugal är fantastiskt men maten är lite si så där. Det är fel! Portugal är ett strålande matland, men du måste veta vad du ska beställa och var. Det är lätt att det blir väl mycket bacalhau, torkad och saltad torsk. Det görs dock mycket annan mat i Portugal, till exempel denna tomatsoppa som jag fått i Alentejo.
Portugal är ett av mina favorit-resmål. Jag har varit där många gånger och åker dit flera gånger per år, om jag själv får välja. Det är ett land med mängder med bra och spännande viner, trevliga människor, massor med kultur och god mat. Trots detta får jag ofta höra: Portugal – trevligt land men lite tråkig mat.
Just detta med tråkig mat hör sannolikt hemma med att de gillar lutfisk, eller som de kallar det bacalhau. De är dessutom uppfinningsrika med vad som kan göras med göras med de där brytbara torskblocken. Vid ett tillfälle fick jag en 11-rätters avsmakningsmeny med bacalhau i alla rätterna – det var lite i mesta laget. Se till att beställa något du tycker om istället. Här finns massor med fantastiska skaldjur, färsk fisk och riktigt bra kött, från såväl nöt som svin. Utöver detta finns här massor med riktigt bra grönsaker, baljväxter, örter och frukter.

Jag gillar tomatsoppa och nu börjar säsongen snart att tillåta att även vi här uppe i norden börjar få vettiga tomater. Om du inte hittar några bra rekommenderas att använda hela burktomater istället från någon bra producent istället. En rätt som jag gjort några gånger är just en tomatsoppa från Alentejo. Jag fick den på en restaurang i Evora som jag tyvärr glömt namnet på men de var snälla nog att ge mig receptet.
Tomatsoppa kan låta vegetariskt, det är inte denna!
Tomatsoppa från Alentejo
(4 portioner)
- 150 gram rökt sidfläsk, tärnad
- 100 gram chorizo, skivade (slantade)
- 1 gul lök, fint skivad
- 400 gram mogna tomater (skalade, urkärnade och skurna i små bitar)
- ½ grön paprika, fint tärnad
- ½ röd paprika, fint tärnad
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1 dl hönsbuljong
- 1 lagerblad
- ca 0,75 liter vatten
- ca 5 svartpepparkorn
- salt, mald svartpeppar & chili
- Krutonger
- Färsk koriander
- olivolja
Pocherade ägg
- 4 ägg (1 ägg/person)
- ca 2 tsk ättika
- en nypa salt
- ca 1 liter vatten
Stek sidfläsket och korven i en panna, lyft ut dem men lämna kvar fettet i pannan. Lägg korven och fläsket och sidan. Stek löken så den får lite färg i det kvarvarande fettet, tillsätt vid behov lite olivolja. Lägg ned tomaterna och svartpepparkornen med löken och låt detta fräsa ihop på låg värme i cirka 5 minuter, tillsätt sedan hönsbuljongen och lagerbladet. Låt sjuda på låg värme i ytterligare 10 minuter. Lägg därefter ned paprikan och häll på vattnet, tillsätt en nypa salt och låt det småkoka i 10-20 minuter, när det är några minuter kvar är det dags att hälla i vitlöken. En del väljer att mixa soppan men jag gillar att få den lite mer rustik så att texturerna är tydliga.
Under tiden som soppan kokar är det dags att pochera äggen. Koka upp vatten med ättikan och en nypa salt. Jag gör dem ett åt gången. Använd rumstempererade ägg och kläcka dem en skål, se till att gulan är hel. Låt vattnet koka upp, sänk värmen så det sjuder, ta en sked och skapa en virvel och häll ned ägget sakta i mitten av detta. Lyft bort kastrullen och låt ägget ligga i vatten i cirka 3-4 minuter och ta upp det med en hålslev och lägg det i en sopptallrik. Jag vill ha en rinnig äggula som krämar till soppan.
Smaka av soppan, salta och krydda med peppar och chili vid behov (beror på chorizon). Häll soppan över ägget, chorizon, sidfläsket, krutonger samt lite färsk koriander och stänk på lite bra olivolja (mina portugisiska vänner brukar säga: when in doubt use more olive oil).
Servera med vitt bröd.
Vintips till soppan
Soppan har viss hetta men också viss sälta och en fin aromatisk ton så jag vill ha något som är friskt och lite aromatiskt, t ex ett vin gjort på sauvignon blanc eller en alvarinho. Givetvis vill jag ha ett vin från regionen, tyvärr finns det inga mängder från Alentejo att få tag i, varken på bolagshyllorna eller i beställningssortimentet. Det finns dock ett par bra viner:
Cortes de Cima branco 2015, Alentejo, Portugal, 149:-, Nr 90360, Systembolaget
Vinet är gjort på en blend av alvarinho, viognier och sauvignon blanc och är ett modernt fräscht vin som är riktigt allround. Det passar till fick, ljust kött och kryddigare mat. Här finns en fin fruktighet med solmogen lime, aprikos och päron. Det har en snyggt integrerad fat ton med en kryddig ton som i avslutet går över i en fin aromatisk örtighet. Bra längd och fin syra.
Esporão Reserva Branco 2015, Alentejo, Portugal, 149:-, Nr 72561, beställningssortimentet
Herdade do Esporao är en av de största i Alentejo, när vi ser till kvantitet. De gör billiga bulkviner som inte är särskilt roliga men de gör också riktigt bra viner, som detta som är gjort på bland annat antao vaz, arinto och semillon med flera. Precis som vinet ovan är det ett fruktigt vin, det kommer sig från Alentejos varma klimat. Här finner vi smak av färsk persika, lime och solmogen citron, en fint balanserad fatton med en hint av vanilj. Det är vin med viss rondör men också en trevlig fräschör och bra längd.
OBS, det står 2014 på bolagets hemsida men senast jag provade så var det en 2015, det är också den årgång som står på importörens hemsida.
Magnus Reuterdahl
Magnus Reuterdahl
Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.
Läs mer om Magnus