Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Taurasi & Greco di Tufo, Kampanien, Italien - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Taurasi & Greco di Tufo, Kampanien, Italien

Södra Italien är spännande om man gillar vin. Här finns såväl eleganta viner gjorda på kända som mer ovanliga druvor. Här finns också mer stora alkoholstinna viner. Klimatet här är varmare så det går att göra viner som har såväl 16-17 som 18% alkohol men det är inte dessa som intresserar mig. Jag vill hitta de som ger annat uttryck, som är rustika eller elganta. Druvorna aglianico och greco di tufo är sådana och kring Taurasi i Kampanien gör man mycket bra viner på dessa druvor. Häng med!

Min kollega Sofia Ander har skrivit om såväl Apulien som Basilicata och druvan aglianico. Jag håller med henne vi behöver mer av denna druva i Sverige. Druvan odlas också i Kampanien och i området kring Taurasi görs kanske de allra bästa vinerna på druvan. Jag besökte området för en tid sedan och provade röda viner från Taurasi DOCG. I samma område gör man också vita viner från Greco di Tufo DOCG, jag passade på att provade dem också.

Taurasi tasting (503x800)

Vingårdarna ligger lite nordöst om Neapel på kullarna kring staden Taurasi i provinsen Avellino. Druvan för röda viner är aglianico och för vita viner främst greco di tufo, men man odlar också fiano och coda di volpe bianca. Majoriteten av vinproducenterna jag mötte är förhållandevis små eller riktigt små, många är ekologiska eller på väg att certifiera sig.

Campania Taurasi + Trani (85) (600x398)

Som vinområde är detta relativt ungt, så tillvida att det uppmärksammades internationellt först i slutet av 1960-talet då Antonio Mastroberardino presenterade sin Taurasi 1968 för världen. Ett par år senare 1970 fick Taurasi sin DOC status och 1993 fick man också en DOCG status. Druvan aglianico är dock gammal och har odlats här mycket länge. Det odlades av såväl grekerna som fencierna i just detta område och druvan aglianico omnämns i flera historiska källor. Greco di Tufo fick sin DOCG 2003 och de kommer från vingårdar i åtta kringliggande byar.

Taurasi DOCG, Kampanien, Italien

För att få kallas Taurasi DOCG ska vinet innehålla minst 85% aglianico från provinsen Avellino. Man har också rätt att använda lokalt odlade druvor såsom piedirosso, sangiovese och/eller barbera i vinet. Vinerna måste lagras i tre år varav minst ett i ekfat och om man vill kalla dem riserva måste de lagras i minst fyra år varav minst 18 månader i ekfat.

Taurasi di Meo (600x473)

Vingårdarna ligger förhållandevis högt i landskapet. De bättre vingårdarna finner man från omkring 400 meter över havet och uppåt. Jordmånen består av bland annat märgel, vulkaniska avlagringar och kalksten.

Taurasi SanPaolo Azienda Agraria (800x627)

Vinerna är mörka och tanninstinna med ett inslag av stendamm och rökighet. De är på ett sätt ganska stora och tar lite plats, har massor med kropp men också en bra syra som ger vinerna elegans samt lättar upp dem. Frukten är mörk men med lite röda inslag. Här finns mörka körsbär, plommon, lingon och lite hallontoner. Dessa smaker möts av tobak, kaffe och läder samt en liten jordighet och torkade örter samt en tydlig stenig karaktär. Just jordigheten med inslag av skog är kanske vad som fått vissa att associera till Barolo. Tillsammans ger detta kraftfulla viner med massor med elegans – lite som en kraftfull tjur som hålls i strama tyglar i form av tanniner och syra. Det är viner som går utmärkt att lagra. Enligt uppgift  ska 20-30 år inte vara några problem. Tyvärr fick vi inte smaka några med denna ålder men väl några som var 5-10 år gamla. I dessa kom en fin komplexitet fram tillsammans med lite charktoner och en mer silkeslen ton när tanninerna börjar gå in i vinet. Det här är spännande och annorlunda viner med såväl komplexitet som sin helt egna elegans. De borde fungera utmärkt med en stek från älg eller hjort, svampsås och lite rönnbärsgele eller en gryta med svamp.

Fonzone Irpinia (600x388)

Här är några av de producenter från Taurasi och viner på druvan aglianico som fick  mig lite extra intresserad: Mastroberardino, Sanpaolo Azienda Agraria, di Meo, Fonzone, Azienda Agricola Salvatore Magnolia, Cantine Mustilli, Sertuna och Verrone Viticoltori.

Primalaterra Cilenta 2012 (600x398)

Greco di Tufo DOCG, Kampanien, Italien

Greco di Tufo DOCG är det vita vinet från området. Vinet görs på druvan greco di tufo, en klon från druvan greco bianco. År 2003 fick man en egen DOCG och några av de bästa vinerna på denna druva kommer just provinsen Avellino. Det finns endast åtta byar som har rätt att kalla sina viner för Greco di Tufo DOCG och det är viner från byarna Tufo, Montefusco, Petruro Irpino, Chianche, Torrioni, Altavilla, Irpina och Prata di Principato Ultra. I området görs också bra vita viner på druvan fiano.

Sanpaolo Azienda Agraria Greco di Tufo (600x399)

Vinerna måste innehålla minst 85% greco di tufo för att få kallas Greco di Tufo DOCG. De får dock innehålla upp till 15% av druvan coda di volpe bianca. Förutom stilla vin gör man också mousserande vin inom Greco di Tufo DOCG.

Ormere Greco di Tufo (600x393)

Vinerna har ofta fina toner av sten- och citrusfrukter. Det finns ofta en grapefruktton som drar mot blodgrape som kombineras med med smak från vita persikor. Till detta finns en fin stenighet, bra syra och noter av färska lite söta örter sommöter grape-beskan. Framförallt får man en känsla av det där vulkaniska man kan hitta i vita viner från till exempel Etna. Detta är skaldjursdricka eller ett bra vin till lite fetare fisk men det fungerar också fint som sällskapsvin en varm sommarkväll.

Greco di Tufo (600x397)

Tittar man på Greco di Tufo DOCG hittade jag en hel del som intressant producenter som Le Ormere, Sanpaolo Azienda Agraria, Azienda Agricola Petila, Azienda Agricola Minetti Ornella och Fonzone.

SErtura Fiano di avellino (600x373)

Taurasi & Greco di Tufo i Sverige

Det finns sju viner från Taurasi och fyra Greco di Tufo viner på Systembolaget, de flesta på beställningssortimentet.  Vidare kan man hitta ett vin ett från Taurasi och ett från Greco di Tufo hos Winefinder.se. Letar du runt bland andra nätvinhandlare och på vinbarer och restauranger kommer du förhoppningsvis hitta ytterligare några till. Det är bara att ge sig ut på jakt!

Med vänlig hälsning

Magnus Reuterdahl

 

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer