- Magnus Reuterdahl
Syrah eller shiraz, svartpeppar & kaffe
Syrah eller shiraz, svartpeppar & kaffe
Syrah eller shiraz, svartpeppar & kaffe. Druvan har två huvudsakliga namn och hemvister, syrah och shiraz. För syrah är primärområdet norra Rhône i Frankrike och för shiraz är det Australien. På senare år har dock tingens ordning utmanats då många andra vinländer kommit starkt, häng med!
I förra veckan provade jag några av de mest ikoniska vinerna på druvan syrah inför websläppet på bolaget; E. Guigals och deras La La La viner och Ex Vote från berget Hermitage. Viner som kostar, men också är beviset på druvans storhet.
Provningen påminde mig hur bra viner på syrah och shiraz är till höstens rätter. Detta fick mig att titta närmare på vilka viner gjorda på druvan som finns tillgängliga på bolaget just nu.
Personligen tycker jag vanligen att de bästa vinerna på druvan görs i norra Rhône i Frankrike, men jag är också svag för de bästa från Australien. De senaste 10-15 åren har det också kommit allt fler riktigt bra viner på druvan från andra delar av Frankrike och världen. Jag tänker då på södra Rhône, Nya Zeeland, Sydafrika, Chile och USA med flera. Att konkurrensen ökat märks på bolagets hyllor. Idag finns det betydligt färre viner från norra Rhone på hyllan idag än det fanns förr, och fler syrahviner från andra delar av vinvärlden.
Nedan har jag har plockat ut några grymma viner syrah eller shriaz, om du så vill, från olika delar av världen. Ikonvinerna har jag i princip hållit utanför denna artikel. De är fantastiska men ligger långt utanför de flestas budget, inklusive min egen. Du kan dock läsa om några av dem från den utmärkta årgången 2019 bland våra exklusiva dryckestips.
syrah eller shiraz
Syrah är en gammal druva med rötter ned i romartid. Sannolikt är den ett resultat av en naturlig korsning mellan druvorna dureza och mondeise blancha, troligen någonstans i den norra delen av Rhônedalen. Det är en druva som vill ha mycket sol och värme. Om det är för svalt tenderar vinerna att bli tunna i smaken och få toner som minner om bränt gummi, vilket inte är vad jag vill ha.
I vinerna av syrah från Frankrike brukar det finnas en svartpepparton i avslutet. De australiensiska vinerna där druvan kallas för shiraz har i stället mer toner av mörk choklad och kakao. Läs mer om druvan i vår druvguide.
Norra Rhone
Norra Rhône, i Frankrike, är syrahs hemvist i den gamla världen och appellationerna Côte Rôtie och Hermitage är druvans epicentrum. I dessa två appellationer produceras några av världens bästa och mest prestigefyllda syrahviner.
Det finns fler bra apellationer än de två omnämnda för syrah i norra Rhône. Jag köper gärna viner från i Crozes-Hermitage där är vinerna ofta mer tillgängliga som unga och har mer röd frukt. Vidare från gillar jag vinerna från Saint Joseph där vi hittar viner med härlig struktur och djup mörk frukt. Mest tittar jag dock efter viner från Cornas, dessa kan i sina bästa stunder konkurrera med vinerna från Hermitage, men till betydligt lägre priser.
För att mjuka upp vinerna och ge dem mer fräschör har producenterna i de flesta appellationerna i norra Rhône rätt att blanda i upp till 15% med den gröna druvan viognier. Det är dock sällan det görs idag, men med ökade temperaturer är det möjligt att det kommer bli vanligare igen. I en appellation är det dock ganska vanligt förekommande med en skvätt vitt vin, och det är i Côte Rôtie.
Ett vin som jag tycker passar perfekt i höst och är en bra startpunkt för lära känna druvans uttryck i denna del är världen är detta från Saint-Joseph.
E.GUIGAL SAINT JOSEPH ROUGE 2019, RHÔNEDALEN, FRANKRIKE, 289:-, NR 73875, SYSTEMBOLAGET
Detta är ett ungt och piggt vin med en härlig fruktighet och runda tanniner. I smaken finns mörka och röda körsbär, björnbär och slånbär kantat av violer och örter. Frukten backas upp av en fin ekfatston som ger såväl struktur som lite kryddighet. Lång eftersmak med en typisk svartpepparton. Drick ungt eller lagra i några år för ökad komplexitet.
Södra Rhône & Languedoc
I södra Rhône hittar vi druvan i de flesta appellationerna. Den används främst i blandningar tillsammans med andra druvor såsom grenache, mourvedre, cinsault och/eller carignan. Här finns många bra viner att njuta av från till exempel Côtes du Rhône, Vinsobres, Gigondas eller Vacqueyras med flera.
Söder om Rhône i Languedoc-Roussillon har druvan också funnit ett hem. Där produceras numer en hel del riktigt bra viner på den. Precis som i södra Rhône görs de vanligen i blandningar tillsammans med andra druvor. Några appellationer att hålla koll på är Corbières, Costières de Nîmes, Pic St-Loup och La Livinière.
Ett vin som får representera dessa delar av Frankrike kommer från Gérard Bertrands vingårdar i Corbières, Languedoc-Roussillon. Vinet är gjort på druvorna grenache, syrah och mourvèdre.
Australien
Druvans andra hemvist är i Australien. Där kallas den shiraz och även här produceras ikoniska viner på druvan. En skillnad från de i norra Rhône är att de har mindre svartpeppartoner och mer chokladtoner i smaken. Här görs också strålande viner i blandning med cabernet sauvignon.
Odlingar finner vi i de flesta vinområdena i landet, bland annat i Barossa Valley, Victoria, New South Wales, South Australia och McLaren Vale. Druvan ingår i några av Australiens mest kända viner såsom Penfolds Grange, RWT, St Henri, Bin 389 och många fler.
Jag har valt ut ett vin som är lite billigare än de omnämnda, dels för att nya årgångar av dessa ännu inte finns på bolaget, dels för att det kan vara bra att prova stilen i ett lite billigare vin. Det är dock ett vin som är riktigt bra.
Penfolds Bin 28 Shiraz 2020, South Australia, Australien, 249:-, Nr 16320, Systembolaget
Detta är ett vin med koncentrerad solmogen frukt och massor med energi samt bra fräschör. I smaken finns röda körsbär, lila plommon och björnbär kantat av aromatiska örter och eukalyptus. Vinet har en fin ekfatsstruktur och kryddighet, bra längd och toner av rostat kaffe och mörk choklad. Utmärkt till en biff eller entrecôte men också till gryta med vilt!
Sydafrika & Nya Zeeland
Sydafrikanska viner på druvan kallas ibland shiraz och ibland för syrah. Vinerna ligger också smakmässigt någonstans mitt emellan de från norra Rhône och Australien. I vinerna finns ofta en solmogen frukt som påminner om Australien och en kryddighet som drar åt svartpepprighet.
På senare år har det också börjat komma riktigt charmiga shiraz från Nya Zeeland, särskilt från de lite varmare områdena. Vinerna ligger närmare de franska i stilen, men med en mjukare och lite lättare ton med inslag av mer röda bär.
I somras provade jag Trizanne Barnards viner från Sydafrika, bland dem en riktigt trevlig syrah från Swartland.
Trizanne Signature Wines (TSW) Syrah 2021, Sydafrika, 179:-, Nr 56516, Systembolaget
Ett modernt fräscht vin med hög syra och ren frukt. Här finns mörka och röda körsbär samt lila plommon och björnbär kantat av blommiga örter. Vinet har en fint balanserad ekfatsstruktur och silkiga tanniner, Avslutet är långt med en viss salinitet och kryddighet med inslag av svartpeppar. Elegant och smakrikt med en viss flörtig busighet.
Kalifornien & Chile
På 1990-talet började Kalifornien visa att de kunde producera grymma viner på druvan syrah. Ofta lite kraftigare, lite fruktigare och med lite mer ek samt snygga i viner tillsammans med andra druvor som påminner mer om de från södra Rhône. Vinerna har bara blivit bättre med tiden, och de bästa är riktigt bra, såsom det gjorda på syrah jag tipsar om här nedan.
Under de senaste 10-åren har också viner på druvan från Sydamerika och framför allt Chile imponerat mer och mer på mig. Detta beror inte på att de gjorde dåliga viner förr, men de riktigt bra vinerna nådde då sällan hit. Det gör de nu. Håll ögonen öppna, för de bästa kommer oftast på tillfälliga släpp.
Ojai Santa Barbara Syrah 2019, Kalifornien, USA, 316:-, Nr 91807, Systembolaget
Detta är ett utmärkt exempel på riktigt bra amerikanskt vin på syrah. Smakrik och elegant, charmig och komplex. I smaken finns mörka körsbär och lila plommon kantat av en fin blommighet med inslag av viol och lavendel. Ekfaten och tanninerna smeker gommen och avslutningen bär med sig en fin pepprighet. Utmärkt till hamburgaren, steken eller framför brasan.
Det görs också riktigt bra viner på druvan i Spanien, Italien och Portugal med flera, de återkommer jag dock till en annan dag.
Magnus Reuterdahl
Syrah eller shiraz, svartpeppar & kaffe
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen.
I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.
Magnus Reuterdahl
Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.
Läs mer om Magnus