- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Sugen på Halloween?
Sugen på Halloween?

Jag är inte uppvuxen med trick-or-treat (bus eller godis) traditionen, dvs att knacka dörr och be om godis på Halloween. När jag växte upp var det främst genom amerikanska teveprogram och filmer vi plockade upp idén om pumpor karvade till Jack-o’-lantern lampor, spöken och den där allmän godisutdelning man belv så avundsjuk på.
För mig blev Halloween istället lika med att titta på skräckfilmer. Filmer som Halloween (Alla helgons blodiga natt), Evil Dead, Night of the living dead och Terror på Elm street färgade teven blodröd och fyllde nattenstön, rasslande kedjor, zombies samt höga skrik. Alla helgons dag var det istället dessto tystare och mer stilla, då blev det en promenad på kyrkogården och ljussättning på släktingars gravar.
Vad är då Halloween?
Nu var det ju inte gamla filmer som denna artikel ska handla om utan om högtiden Halloween. Det är en högtid som infaller den 31 oktober och har sitt ursprung på Irland och i Skottland. Via emigrationen kom den till Nordamerika och där utvecklades den till det mer populärkulturella fenomen som den är idag, fylld med pumpor, spöken och godis.
Halloween är en gammal högtid med kopplingar till kelternas firande av Samhain, som i sin tur är besläktat med vikingarnas höstblot. Det finns också en semantisk koppling till den dag vi i Sverige kallar Allhelgonaafton. Denna kallas på engelska för All Hallows’ Eve, dvs det namn som efterhand blev Halloween. Aftonen föregick i Sverige den gamla helgdagen Allhelgonadagen som ströks som helgdag år 1772 i Sverige.
Alla helgons dag
I bondesamhället markerade Allhelgonaaftonen och -dagen (den 1 november) sommarhalvårets slut och vinterns början. Trots att det är mer än 250 år sedan den ströks lever minnet av den kvar och under 1800-talet börjar en del att sätta ljus på sina släktingars gravar kring Allhelgona. Det blir snabbt en tradition som växer sig allt starkare varför behovet av en ny helgdag uppstår. År 1953 införs därför Alla helgons dag.
Alla helgons dag firas den lördag som infaller mellan 31/10 och 6/11 och sammanfaller därmed ibland med Halloween.
Hur brukar du fira Halloween och/eller Alla helgons dag? Som jag eller har du andra traditioner?
Mat- och dryckestraditioner kring Halloween & Alla helgons dag
Jag har inga särskilda barn- eller ungdomsminnen av att vi åt eller drack något speciellt under Alla helgons dag. Under 1990-talet när Halloween började bli lite av grej fanns det de som anordnade amerikanskinspirerade fester i form av maskerader med mera. Under dessa tillställningar serverades ofta rätter som skulle påminna om något skräckinjagande såsom flytande ögon i en drink eller bål eller rätter som påminde om kroppsdelar.
En rätt jag vet att jag fick var en måltid baserades på Hannibal Lecter citat om att mumsa på lever och favabönor. Jag kommer dock inte ihåg om det dracks Chianti eller Amarone till. Bägge varianterna hade dock varit rätt. I filmen säger Hannibal att han drack Chianti och i boken Amarone. Utifrån detta börjar jag mig mina Halloween rekommendationer med två klassiker, ett från Chianti Classico och ett från Valpolicella.

Rocca Guicciarda Riserva 2019, Chianti Classico, Toscana, Italien, 159:-, Nr 2723, Systembolaget
Rocca Guicciarda Riserva 2019 från Barone Ricasoli är ett härligt vin som knappast får blodet att isa utan snarare blodet att pumpa. Det har en fin saftig frukt kombinerat med elegans och struktur. I smaken är det klassiska toner av mörka plommon, röda körsbär, hallon och torkade örter som träder fram. Vinet har tydliga men fint integrerade ekfat och ett långt kryddigt och lite intensivt avslut. Riktigt gott till en blodig biff eller mustig gryta.

Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2018, Valpolicella, Venetien, Italien, 299:-, Nr 22350, Systembolaget
Tommasi gör amaroneviner i en klassisk stil som är smakrika, kraftfulla men också torra och strama. I detta finns vin finns en kombination av torkade druvor och en fyllig fruktighet. Här finns smak av plommon, mörka skogsbär och syrliga körsbär kantat av ekfatskryddor och örter. När jag dricker amarone så gör jag det sällan till en kraftigare måltid, jag tycker att de passar som bäst till lagrade hårdostar och chark. Det är i det mötet som smakbalansen blir som bäst och elegansen och komplexiteten i vinet verkligen kommer fram.
Med tanke på inledningen så bör jag nämna att jag är jag osäker på om något av dessa viner passar särskilt väl till kombinationen lever och favabönor.
Halloween är en kväll när allt kan hända och jag inser att tankarna på den fått mig att kasta om ordningen på mina tips. Innan det är dags för det röda så behövs det ju lite bubbel för att inleda festligheterna. När det är fest så är det champagne som gäller. I våras besökte jag en producent som kan komma att bli nästa stora stjärna på bubbelhimmeln, Paul Froissart och kvällen till ära tipsar jag om detta toppbubbel.
Lafalise-Froissart Cuvée 276 Brut Natur Grand Cru, Champagne, Frankrike, 755:-, Nr 52242, Systembolaget beställningssortimentet

Lafalise-Froissart Cuvée 276 Brut Natur Grand Cru är en mycket frisk champagne med en krämig mousse och ren fruktighet. I smaken finns inslag av gula äpplen, citrus, exotisk frukt och brioche. Avslutet har en kalkig salinitet, ett fint djup och en lätt kryddighet med inslag av blommiga örter. Det är en champagne med en härlig balans och massor av elegans. Top-notch!
Vad är mer Halloween än Bloody Mary?
Jag tänker mig också att ett party kräver en drink. I detta fall har jag valt en klassiker som passar tillfället som passar perfekt en bloddrypande kväll som denna. Den fungerar också som en smidig förrätt, redan innan det är dags att sätta sig till bords.
Jag är ingen bartender, så när det kommer till drinkar experimenterar jag inte. Jag har utgått från ett riktigt
- 12 cl tomatjuice
- 4-6 cl vodka
- 3 cl citronjuice
- 2 msk äggvita
- 2 stjälkar med selleriblad
- 1-2 skätt worcestershiresås
- 1-2 skvätt tabasco
- krossad is
Rör om med selleristjälkarna. Smaka av med salt (helst sellerisalt – det ger lite mer umpf till drinken) och nymald svartpeppar (ca 0,5 krm av varje brukar vara lagom). Jag brukar börja med ett stänk var av tabascon och worcestershiresåsen, vid behov tillsätter jag lite till av dem.
Det var mina tips inför Halloween. Häll upp, njut och ha kul!
Magnus Reuterdahl
Sugen på Halloween? – Magnus Reuterdahl
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen.
I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.