Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
blå druva
Skriven av Magnus Reuterdahl

Spätburgunder, det röda Tyskland

För många är Tyskland lika med vita viner gjorda på riesling. Dessa är fantastiska men det görs även mycket bra röda viner i Tyskland. Många av de mer kända röda vinerna är gjorda på spätburgunder (pinot noir) och det finns ett antal på bolaget som är riktigt bra. Läs mer i DinVinguide.se

När jag tänker på Tyskland så är det riesling som oftast poppar upp i mitt huvud. Det är en fantastisk druva som verkligen levererar i Tyskland. Det görs dock riktigt bra viner på andra druvor också och då inte bara vita viner. En av de blå druvor som som fungerar riktigt bra är  just spätburgunder, den sena röda från Bourgogne, tysk pinot noir. Många av dessa viner odlas dessutom i de klassiska riesling-områdena.

Förr var det inte ovanligt att ekfaten tog över, att de gav för mycket tanniner eller för mycket smak, ofta av rostade eller nya ekfat. Idag är det en annan sak, många är snarast flörtiga, har en härlig ung frukt och massor med fräschör. Spätburgunder är något att verkligen hålla ögonen på.

blå druva
Pinot noir/spätburgunder

Sedan några år tillbaka börjar en del av dem också hitta till Systembolaget, de flesta i beställningssortimentet men några når också bolagshyllorna. Det kanske mest kända området för spätburgunder är Ahr, men det görs också mycket bra viner på druvan i Pfalz och Baden. Idag hittar du dock också riktigt bra röda viner även i de mest utpräglade vitvinsområdena såsom Mosel och Rheingau. En del i detta kan säkert kopplas till förändringarna i klimatet och om vi ser framåt ska vi kanske börja bli oroliga från var vi ska få vår riesling i framtiden.

Spätburgunder, röda viner från Tyskland

Tyskt rött vin

Spätburgunder 2014, Becker Family, Pfalz, 149:-, Nr 99100, Systembolaget

Det här vinet har en härlig fruktig smak med inslag av jordgubbar, skogshallon, söta körsbär och en fräsch örtighet. Vinet har fin längd, rak lång syra och en bra struktur samt en kyss av ekfat med smak av orientaliska kryddor, sandelträ och en hint av mörk choklad. Ett riktigt bra vin!

Ett vin som gör en glad, som minner om sommaren och som passar utmärkt till ljust kött och kyckling.

Tyskt rött vin

Rings Spätburgunder Freinsheim 2015, Pfalz, 199:- Nr 91202, Systembolaget

Här finns såväl elegans som en ungdomlig lekfull fruktighet kombinerat med en viss komplexitet. Skogsbär möter en frisk jordighet, ängsblommor och vilda örter. Vinet har snyggt integrerade ekfatstoner som ger kryddighet, struktur och längd. Det som dock får vinet att verkligen stå ut är dock en rak, precis underbar syra som får gomseglen att fungera som en perfekt stämd tongaffel. 

Slå upp ett glas, grilla fläskkött, krydda med rosmarin och njut!

Röda viner

Det finns också en lite enklare men riktigt charmig pinot från Rings. Spätburgunder VDP Gutswein 2015 (149:- Nr 2183). Även detta är ett vin som borde ha en plats i din vinkällare!

Tyskt rött vin

Julia Bertram Handwerk Spätburgunder 2015, Ahr, 174:-, Nr 79862, Systembolaget beställningssortimentet

Det här vinet har en riktigt snygg pinotton med en fin blommig ton och inslag av röda skogsbär som jordgubbar och smultron. Vinet har en riktigt fin syra som byggs på av stensälta vilket ger längd och fräschör. Till detta kommer en fin fatton som backar upp vinet snarare än ger det smak och kombineras med mjuka följsamma tanniner. Trots att vinet är förhållandevis lätt och fräscht finns det en komplexitet och ett härligt häng i vinet som gör att det ligger kvar länge i gommen. I avslutet finns en fin kryddig ton som övergår i stenrökighet.

Det här är ett vin som man kan sitta och njuta av och kontemplera över, som ett sällskapsvin eller ha till något med rena fräscha smaker som en sallad eller enklare pasta med salsiccia, fänkål och mycket parmesan.

Tyskt rött vin

Staffelter Hof Winery pinot noir, Mosel, finns ej på bolaget för närvarnde

Jag slänger med ett spännande och riktigt bra vin på pinot från Mosel till alla er som snart kommer åka till Prowein. Leta upp Staffelter Hof Winery och prova deras viner. Staffelter Hof Winery har många guldkorn bland sina viner. Här finns såväl klassisk riesling, skalmacererad  riesling och röda viner samt en fräsch sommarvin-dryck i Mari.

Deras pinot har en tät frukt med mycket skogsbär och mörka bär. Genom detta skär en knivskarp syra och i avslutet finns en fin sälta. Riktigt gott!

Spätburgunder har odlats länge i Tyskland, så det är inget nytt med det. På senare år har de dock blivit allt bättre och de finns i de flesta tyska vinregionerna. Att vinerna blir allt bättre kan sannolikt härledas till såväl nya visioner hos vinmakarna som till klimatförändringarna som gör att druvorna mognar bättre än förr. Som jag skrev ovan blåser det en förändringens vind i Tyskland och då menar jag inte den som Scorpions sjöng om på 1990-talet.

Take me to the magic of the moment
On a glory night
Where the children of tomorrow dream away
In the wind of change

Jag besökte Mosel i höstas och provade viner på druvor som jag inte visste att man odlade där som cabernet sauvignon, till och med några druvor jag inte visste fanns som VB 91-26-29. Många av dessa odlas som prov inför framtiden. Ett sätt finna vägar för framgång även framledes, andra för att kunna odla viner på ett mer hållbart sätt, med mindre besprutning och tillsatser. Jag återkommer till dem framgent.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer