Trimbach – världens bästa riesling?

Stockholm har fått besök av sann rieslingadel. Anne Trimbach visade upp sina skönheter. Vissa säger att vinhuset Trimbach gör världens bästa rieslingvin.
Trimbach – världens bästa riesling?

Ja, det är ju en pretentiös inställning att påstå att någon gör världens bästa rieslingvin. Jag vill inte utropa något specifikt vin som världens bästa, men vinhuset Trimbach tillhör eliten vad gäller riesling i världen.

Bild från DinVinGuide

Det är en ärevördig firma, Trimbach. Verksamheten startade så tidigt som 1626. Idag är det trettonde generationen vinarbetare som är engagerade. Ni som läste min artikel om vinhuset Hugel vet att jag fann min kärlek till de alsasiska vinerna tidigt och då framförallt till riesling. Jag måste faktiskt erkänna att vinerna från Alsace föll lite i glömska under slutet av det senaste årtusendet. Jag fann nya spännande i det pånyttfödda Tyskland med sina torra rieslingviner. Men idag har jag återfunnit Alsaces

Bild från DinVinGuide
skatter igen. Trimbach är definitivt en av favoriterna och framförallt med sin uttrycksfulla torra riesling. Denna produceras i olika kvalitetsvarianter. De flesta vinnördarna känner ju säkerligen till ikonvinet Riesling Clos Ste Hune. Detta kultvin har producerats länge och har en stor publik som rent ut sagt avgudar vinet. För hugade spekulanter kommer en laddning om 240 buteljer den 4 maj på Bolaget. Det facila priset är 1 100 kronor, vilket är billigt om man jämför priset för antingen vinhusets egna försäljning eller i en vinbutik i Alsace.

2011 Riesling Clos Ste Hune, nr 99387, 1 100 kronor.

Årgång 2011 skiljer sig väsenskilt från den mer knutna 2010 som anses av många som en av de bättre årgångarna på länge. Vinet är förvånansvärt öppet för att vara en Clos Ste Hune. Ett vin som kan drickas nu men klarar lätt 20 – 30 år till i källaren. Aromerna av mineralisk sälta och bitande syra blandas fint tillsammans med gul stenfrukt. Produktionen är relativt liten.

Bild från DinVinGuide

All ära till Clos Ste Hune, men det verkliga fyndet var en annan riesling, även det är en gammal bekant. Själv provade jag mina första årgång på sent 70-tal. Med detta namn, Cuvée Frédéric Emile, så såg den första årgången sitt ljus 1967. Samma vin hade tidigare ett annat namn och har idag över hundra år på nacken.

2008 Riesling Cuvée Frédéric Emile, nr 72943, 399 kronor

Detta var ett av mina favoritviner för många år sedan. På den tiden var det ett verkligt finvin för mig och mina vinprovarkompisar. Jag blev så glad när jag provade årgång 2008 som visar sig vara ett fynd. Ja, det kan låta utmanande att finna ett fynd för 399 kronor. Men det är det, tro mig. Denna årgång, 2008, var oerhört karg när den lanserades första gången. Men vilken potential årgången har, speciellt för druvan riesling. Vinet är sannolikt odödligt. Jag kommer kanske inte få uppleva tidpunkten när det når sin maximala topp vad avser komplexa aromer och tyngd. Det fina är att det finns i Systembolagets beställningssortiment. Enligt uppgift finns det flaskor i lager hos importören och vinet lär kosta kring 50 Euro på plats i Alsace. Det är faktiskt så att denna typ av vin är många gånger bättre prissatt på Systembolaget än i hemlandet Frankrikes vinbutiker.

Bild från DinVinGuide

Det är kul att få återstifta bekantskapen med en gammal kärlek. Ordspråket säger ju att gammal kärlek aldrig rostar och så är fallet här för 2008 Cuvée Frédéric Emile. Denna känsla delar jag med Anne Trimbach som stolt visar upp denna skapelse. Så det är bara att öppna datorn och beställa – det kommer jag göra. Ett råd till er konsumenter är att inte vara för heta på att dra korken ur buteljen. Årgång 2008 är oerhört lagringsbar och robust med sin mineralitet och härliga syra. Jag skulle inte bli förvånad om vinet “peakar” år 2038.

Bild från DinVinGuide

Skål för en av världens bästa vitvinsdruvor – riesling!

Anders Levander