Svenska flaggan
Spanien
Skriven av Magnus Reuterdahl

Spanska rödviner till höstens mat

Spanska rödviner är en lisa för själen när höstmörkret faller på, när vinden tar tag i trädkronorna och regnet står som spön i backen. Då kan vi hitta spår av sommaren och värmen i röda viner från Rioja, Ribera del Duero, Madrid och Katalonien och andra spanska regioner. Häng med.

Det finns många hösttecken. I naturen börjar bladen ändra färg och luften blir högre, klarare och kallare. Andra tecken hittar vi butiker, till exempel att bär och svampar från skogen blir en naturlig del av grönsaksavdelningarna. För mig är dock det tydligaste hösttecknet att vinerna på vinprovningarna börjar förändras, med hösten kommer det fler och fler smakrika röda viner.

För ett par veckor provade jag Telmo Rodriguez viner. Han är en spansk vinmakare som gör viner i bland annat Rioja, Toro, Rueda, Valdeorras, Malaga, Alicante och Cigales. Hans karriären började i mitten av 1990-talet och idag är han en av de där vinmakarna jag kommer tillbaka till, år för år, därför att vinerna är så bra och alltid i utveckling. Det jag gillar med dem är att han kombinerar moderna tankar med traditionella och håller fräschör och elegans i centrum.

Telmo-provningen satte mitt smakcentrum på kurs mot spanska viner och framförallt röda spanska viner. Därför har jag tittat lite närmare på vilka spanska viner som finns på bolaget just nu. Vid sidan av Telmos viner hittade jag ytterligare några favoriter som är perfekta för höstens middagar.

Spanska rödviner är en lisa för själen när höstmörkret faller på, när vinden tar tag i trädkronorna och regnet står som spön i backen.
Bild från DinVinGuide

Spanskt rött på bolaget

Jag har hittat en handfull röda viner från några olika delar av Spanien. De kommer från Rioja, Ribera del Duero, Madrid och Katalonien och är alla utmärkta viner till grytor och till grillat samt ugnsstekt kött eller rotfrukter.

Rött vin SpanienLes Sorts Selecció 2021, Montsant, Katalonien, Spanien, 125:-, Nr 70217, Systembolaget

Detta är en katalansk charmör med fin fruktighet och inslag av fatkryddor. I smaken finns plommon, blåbär och skogshallon samt blommiga vilda örter. Det har också en viss fyllighet, lite stram struktur, mycket fräschör och en fin längd. Det är ett riktigt bra rödvin till vardag såväl som till fest.

Rött vin Spanien, RiojaLindes de Remelluri Viñedos La Bastida 2019, Rioja, Spanien, 199:-, Nr 92421, Systembolaget

En höghöjdsrioja där Telmo Rodriguez sätter fräschören i centrum. I smaken finns mörkröda körsbär, plommon och röda äpplen kantat av torkade örter med en hint av söta ekfatskryddor. Avslutet är långt med en fin med ett sting av kakaobitterhet och värme. Utmärkt till grillat kött och grytor.

Rött vin SpanienNavaherreros Garnacha 2021, Madrid, Spanien, 199:-, Nr 92038, Systembolaget

Så här ska garnacha från Madrid smaka! Vinet har en härlig koncentration och värme i frukten samt en härlig fräschör. I smaken finns jordgubbar, hallon och blodapelsin kantat av torkade och färska örter med en lite violton. Vinet har en fin ekfatsstruktur och lång avslutning med hintar av kryddor som muskot och kanel samt en liten stenrökighet. Perfekt till kallskuret, lufttorkat kött, lagrade ostar eller kycklingrätter.

Rött vin. Rioja, SpanienBodegas Lanzaga Lanzaga 2017, Rioja, Spanien, 299:-, Nr 50848, Systembolaget

Bodegas Lanzaga är ytterligare en vingård där Telmo Rodriguez skapar stora viner. Detta är ett vin med en fruktig energi, ett härligt djup och massor med fräschör. I smaken finns röda körsbär, röda vinbär och björnbär som kantas av torkade örter. Viner har tydliga tanniner, ekfatskryddor och avslutning som ekar ut i en liten kakaoton. Komplext , elegant och mycket charmigt! Det är ett vin som kommer passa till ankbröst, helstekt kalkon eller viltkött.

Rött vin SpanienArzuaga Gran Reserva, 2017, Ribera del Duero, 349:-, Nr 90627, Systembolaget

Ribera de Duero ger stora smakrika viner med lite axlar. Detta är inget undantag. I vinet finns en mörk tät frukt med inslag av körsbär, plommon och björnbär samt torkade örter och ekfatskryddor. Vinet har tydliga fasta tanniner, fatkaraktär och en lång avslutning som drar ut i söta piptobakskryddor och söt lakrits. Klassisk i stilen och utmärkt till smakrika grytor på vilt.

Med det drar jag mig tillbaka till en klassisk bok som Don Quijote eller en film av Pedro Almodovar samt ett eller två glas rött vin från det soliga Spanien.

Skål!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Spanska rödviner till höstens mat

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer