Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
vingårdar
Skriven av Magnus Reuterdahl

Spanska klassiker i höstrusket

Spanska klassiker i höstrusket. Häromdagen provade jag ett antal spanska klassiker och nya viner från Miguel Torres. Det fick mig att också titta på några andra viner som en gång för tjugo år sedan fick upp mina ögon för vinlandet Spanien. Då var spanska viner bland de hetaste som fanns. Tradtionell rioja dominerade på hyllan, men i den vevan började de moderna riojorna dyka upp och snart började det också komma viner från "nya" vinområden som Penedès och Ribera del Duero. Områdena var givetvis inte nya, men de var nya för många av oss som tidigare framförallt klunkat rioja.

För ett tag sedan fick jag en fråga om jag vill prova några av Miguel Torres viner. De är en av Spaniens eller kankse mer korrekt Kataloniens mest kända vinproducenter. I portföljen finns såväl många billigare instegsviner som ett antal riktiga höjdarviner, varav några blivit klassiker med tiden. När jag började intressera mig för vin så var Torres vin Mas de Plana ett av vinerna som jag föll för. Inför provningen började jag fundera på andra spanska viner som fick mig att öppna ögonen för vinlandet Spanien i början av min vinresa.
Tjuren
Ett av de första ”dyra viner” jag köpte, åtminstone tyckte jag att det var dyrt då, var Faustino I gran reserva. Jag är osäker på vilken årgång det var, men det skulle mycket väl kunnat vara 1987 som finns på bolaget just nu i beställningssortimentet. Bodegas Faustino gör tradtionella riojaviner men har också anammat en del av de moderna idéer som dök upp på 1990-talet. Under en period drack jag mycket spanska viner och just Faustiono I. Det började med Rioja, men snart utvidgade jag mina jaktmarker till vinregioner som Penedès, Ribera del Duero, Toro och Bierzo. Viner som Torres Mas la Plana, Emilio Moros vin Malleolus och Pétalos var några av de viner som var mina favoriter under slutet av 90-talet och början av 2000-talet. Några av dessa viner finns fortfarande på bolaget, så jag beslöt mig för att prova om ett par av dem för att få en känsla av hur de står sig idag.

Spanska klassiker i höstrusket

Vi börjar där det började för mig, i Rioja och med Faustino I gran reserva. Bodegas Faustino Martínez är en klassisk producent som de flesta som gillar vin har något förhållande till, dels för att den funnits länge på bolaget, för att det är gott och för att den frostade flaskan med guldnät är lätt att komma ihåg. De är idag den största producenten av reserva och gran reserva viner i Rioja. Druvorna till Faustino I gran reserva kommer från vingårdar i byn Oyón i Rioja Alavesa och skördas från gamla stockar.
Just nu säljs årgång 2010 på bolagshyllan, det är en riktig toppårgång, den bästa sedan 2001 som tillsammans med 1964 brukar hållas upp som två bästa årgångearna i Rioja.  Jag håller 2010:an som i samma klass som de från 2001 och 1964, även om de senare är viner som fått mogna och utvecklas över tid. Om du vill jämföra årgångarna med varandra så finns just nu årgång 2001 i beställningssortimentet och där hittar du också årgång 1987 om du vill prova något lite äldre.

Rött vin Rioja SpanienFaustino I gran reserva 2010, Rioja, Spanien, 189:-, Nr 2678, Systembolaget

Faustino I gran reserva 2010 är gjord på druvorna tempranillo (86%) samt graciano och mazuelo. Vinet har lagrats 26 månader på ekfat, en del i amerikansk ek och den andra i fransk, därefter på flaska fram till nu.
Vinet har en inbjudande doft med inslag av mörka frukter, ekfat, vanilj och tobak samt torkade örter. I smaken finns mörka och röda körsbär, mörka frukter och blåbär. Vinet har tydliga ekfatstoner med inslag av vanilj, cederträ, tobak, exotiska kryddor och torkade örter. Tanninerna är mogna, syran fräsch och vinet känns ungdomligt och spänstigt men det som det framförallt har är balans. Det är ett härligt vin nu och det är vin som kommer utveckla sig fint det kommande 15-25 åren utan problem och sannolikt mycket längre än så. Faustion I gran reserva 2010 är ett vin för nu och för framtiden!

Bodegas Emilio Mor

Bodegas Emilio Moro historia är också lång, de har ägt sina vingårdar sedan början av 1900-talet men det var först i slutet av 1980-talet som den moderna vinresan började. År 1982 blir vinregionen Ribera del Duero en DO, den tredje efter Rioja och Jumilla, men det kommer ta ytterligare tid innan de flesta inklusive Emilio Moro anammar vad DO betyder för området. Emilio Moro var dock en av de som relativt tidigt tog tillfället i akt att utveckla sina viner och sin produktion med inriktning på såväl den inhemska som internationella marknaden genom. Idag drivs Emilio Moro av José Moro och hans syskon Rubi, Fabiola och Javier. En speciell detalj med Ribera del Duero är att man kallar druvan tempranillo för tinta del pais. Den klon som många odlar här är en av de äldsta i Spanien.

Rött vin Spanien, Ribera del DueroMalleolus Emilio Moro 2018, Ribera del Duero, Spanien, 299:-, Nr 92470, Systembolaget

Malleolus Emilio Moro 2018 är ett fylligt, kraftfullt och smakrikt vin som när jag provade för omkring 20 år sedan kändes nytt och modernt men idag känns det lite mer gammeldags, det har dock sin charm och till en rejäl köttbit är det utmärkt. I smaken finns mogna plommon, skogsbär och mörka körsbär kantat av ekfatskryddor, lakritstoner och örter. Tanninerna är rejäla, syran är bra och avslutet långt. Det är ett vin med hög energi som har mycket av allt och trots att smaklökarna blir lätt bulldozrade så finns här en balans och en charm som gör att jag gärna tar ett glas till. Det är ett utmärkt vin för hösten och vinterns rätter och det är ett vin som ger värme till en frusen själ!

Miguel Torres

Miguel Torres har sitt huvudsäte i Vilafranca del Penedès i Katalonien, men de har har också vingårdar i Chile. Det är en gammal vinfamilj som sägs ha mer än 300 år av vinhistoria bakom sig. Företaget bildas dock år 1870 av Jaime och Miguel Torres. Idag leds det vidare av den femte generationen genom Miguel Torres Maczassek. Hans far Miguel A. Torres gjorde vinförtaget till ett av de viktigast i Spanien genom sin experimentlusta, vilket är något som Miguel Torres Maczassek fortsatt med. En av nymodigheterna var att plantera cabernet sauvignon, en druva som ledde fram till vinet Mas la Plana som fick internationell uppmärksamhet i slutet på 1970-talet och som blev min favorit på 1990-talet.
De har också arbetat mycket med återupptäcka och lyfta fram gamla katalanska druvsorter och de driver sedan 2007  programmet Torres & Earth. Detta syftar till att minska företagets koldioxidavtryck med 55% till år 2030. De lägger stora resurser på att utveckla företaget i ekologiskt hållbar riktning och därigenom motverka klimatförändringarna.
Familia torres, Katalonien, Spanien

Miguel Torres Antología

Häromdagen provade jag igenom de viner som familia Torres kallar Antología, det omfattar deras mest ikoniska viner från Katalonien. Dessa viner kommer att släppas under hösten och under början av nästa år, några av dem dock endast i enstaka exemplar såsom Mas de la Rosa 2018 från Priorat. Några av dem i beställningssortimentet, några på mindre släpp och några genom privatimport.
Mas de la Rosa förtjänar ett par extra rader, det är ett vin gjort på en blend av druvorna cariñena och garnacha. Det är dock ett annorlunda vin från Priorat där elgans, lätthet och och fräschör står i centrum. Har du omkring 4000 kronor över kan du kanske lyckas komma över en av de sex flaskor som kommer till Sverige. Du kan läsa mer om dem i våra exklusiva dryckestips.
Alla fem viner är utmärkta men det som sannolikt kommer finnas flest flaskor av på bolaget är klassikern Mas la Plana, men det dröjer lite innan det blir tillgängligt för oss alla. Det är dock värt väntan, dessutom är tanninerna lite vassa så det när det kommer kanske de börjat att mjukna en aning,

Torres Mas la Plana 2017, Penedès, Katalonien, Spanien, ca 400 kr, Systembolaget i november eller december

Rött vin Katalonien SpanienTorres Mas la Plana 2017 har en riktigt charmig doft med inslag av mörk frukt och ekfat. Vinet har en härlig syra vilket ger vinet ett fint driv och en snygg ekfatshantering. Frukten ligger i centrum och vinet har en bra fyllighet. I smaken finns toner av mörka plommon, svarta vinbär kombinerat med såväl torkade som färska örter som drar åt det aromatiska. Vinet har riktigt fin struktur med lite torra och distinkta tanniner samt en härlig längd. Det är ett utmärkt vin till grytor och till rött vilt- eller nötkött. Som ungt är det tack vara frukten och syran tillgängligt. Det är  charmigt och riktigt gott även om tannierna kanske är lite tuffa om du inte dricker det till mat. Det har en riktigt fin utvecklingspotential och med tiden kommer tanninerna mjukna, jag gillar dock cabernet när de som i detta fall är lite unga och bångstyriga!
Det är kul att titta bakåt, det är ännu roligare att se att klassikerna har hängt med och utvecklats positivt. Detta är viner som jag kommer återkomma till under hösten och vintern och jag kommer stå i kö när Torres Antología viner dyker upp. Håll koll efter Milmanda 2018 från Coca de Barberà, Reserva Real 2017 från Penedès, Grans Muralles 2017 från Conca de Barberà och Mas de la Rosa 2018 från Priorat. Den senare tror jag kommer tillhöra spanska klassiker i framtiden.
Viva Espana!
Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer