Svenska flaggan
Vinlandet Spanien vinregionen Rioja
Skriven av Magnus Reuterdahl

Spanska höstpärlor

Spanska höstpärlor. På bolagets hyllor och i beställningssortimentet fylls det nu på med en hel del spännande viner från det soliga Spanien. Det finns också mycket som är bra på hyllorna sedan tidigare. Jag har tittat närmare på några av dessa.

Hösten är som bäst när solen lyser och värmer, luften är frisk och hög, då är det skönt att leva. Andra dagar är mörkare, blötare och gråare. Det är sådana dagar jag inventerar min vinkällare och funderar på vad som behöver köpas hem. Så här på höstkanten dricker jag gärna spanskt och vid en närmare titt insåg jag att det är dags att fylla på en del viner från Spanien.

Utifrån detta faktum är det kul att notera att en hel del nya årgångar kommit in på bolagshyllorna men också att gamla favoriter finns kvar. Detta är några av vinerna som kommer leta sig in i min källare under hösten.

Spaniens viner har en härlig bredd och här finns många klassiska producenter så det finns mycket att njuta av. Vinerna får mig att minnas sommaren men det är också viner som passar utmärkt till höstens råvaror och mat.

Bild från DinVinGuide

Spanska vita viner

Bara för att hösten är här betyder det inte att mitt behov av vita viner minskar. Det är nu som jag börjar äta mycket skaldjur, igen och till dem vill jag ha vitt vin. Många av mina spanska favoriter när det kommer till vita viner, kommer från Galicien och Penedes. Det jag tycker att du ska hålla särskild koll på när det kommer till bubbel är viner klassificerade som Corpinnat.

Vi börjar dock med ett vitt vin på den underbara druvan albariño från Galicien i nordvästra Spanien.

Vitt vin SpanienAttis Lias Finas Albariño 2020, Rías Baixas, Galicien, 169:-, Nr 71667, Systembolaget

Attis Lias Finas Albariño 2020 är ett utmärkt matvin med en generös fruktighet och fin struktur.

I smaken finns mogna gula plommon och äpplen samt inslag av gula stenfrukter som aprikos. Vinet har en lätt rondör tack vare att det legat på sin jästfällning och en snygg liten kryddighet då det uppfostrats en kort tid på ekfat. Vinet är friskt och smakrikt med en fin lätt aromatisk örtighet. Avslutet är långt och drar igång saliveringen.

Ett utmärkt vin till skaldjur och grillad fisk.

Ingen höst är komplett utan bubbel. Många förknippar spanskt bubbel med Cava men det finns fler viner än så som bubblar från Spanien. Corpinnat är viner gjorda av ett antal före detta Cava producenter som vill höja nivån på spanskt bubbel. Jag tycker de lyckats riktigt bra med detta. Llopart är en av mina favoriter.

Mousserande vin SpanienLlopart Brut Nature Reserva Corpinnat 2017, Penedes, Katalonien, Spanien, 239:-, Nr 74210, Systembolaget

Llopart Brut Nature Reserva Corpinnat 2017 har en härlig fräschör, fina små bubblor och en rak distinkt syra. I smaken finns gula äpplen samt gula och vita stenfrukter och honungsmelon. Vinet har en bra struktur och en hint av jästighet och kex. Avslutet är långt med en liten syrlighet.

Utmärkt som en aperitif till smårätter eller till skaldjursrätter.

Spanska röda viner

Det finns mycket att välja på när det kommer till spanska röda viner men i år känner jag mig synnerligen sugen på Rioja. Klassiskt rödtjut som passar riktigt bra till grytor och stekar. Jag har valt ut två viner som har den där klassiska Rioja stilen, dvs lite lagrat, lite ekfat och en hint av krondill. Viner kommer från två klassiska producenter som levererar från år till år. Det ena är från 2011 och det andra från 2015. Lagrat är gott!

Jag vet inte om det blir så mycket mer klassiskt än Faustino. Det är ett sådant där vin som jag tror vi alla druckit, men de flesta av oss har minnen av de enklare vinerna från producenten. Det är när vi kommer upp på gran reserva nivå som Faustino verkligen levererar och de senaste årgångarna har varit riktigt bra, det är också årgången 2011.

Rött vin Rioja SpanienFaustino I Gran Reserva 2011, Rioja, Spanien, 195:-, Nr 26780, Systembolaget

Faustino I gran reserva är ett vin med en stor och charmig frukt men framförallt fräschör och elegans, trots att det är mer ön 10 år gammalt.

I vinet finns toner av björnbär, körsbär, plommon och svarta vinbär. Ekfaten är tydliga men snyggt hanterade, de ger såväl struktur som smak med inslag av vanilj och exotiska kryddor. Avslutet är örtigt med toner av fänkål, torkade örter och piptobak.

Detta är ett vin man kan njuta av framför brasan eller servera till stekt eller grillat kött och grytor.

En annan klassisk och riktigt bra producent är La Rioja Alta. De gör flera olika viner och alla levererar riktigt bra i sin prisklass. Viña Ardanza är ett av de jag oftast har några flaskor av hemma.

Rött vin Rioja SpanienViña Ardanza Reserva 2015, Rioja, Spanien, 289:-, Nr 94617, Systembolaget

Viña Ardanza Reserva 2015 känns trots några år på flaska och fat fortfarande ungt och piggt.

Vinet har en härlig energi och ett fint driv. I smaken finns saftiga plommon, solmogna svarta och röda körsbär samt en hint av björnbär. Ekfaten fyller ut och ger struktur samt en fin kryddighet och kaffetoner. Avslutet är långt och bär med sig söta kryddor, tobaksblad och färska örter samt en liten lätt eldighet. Det är ett vin med såväl kraft som elegans.

Servera till en grillad blodig biff.

Sherry & svamp

När hösten kommer får vi inte glömma bort det bästa svampvinet, sherryn och då särskilt torr sherry. Dessa viner är fantastiska vänner till svamp, i (nästan) alla dess former.

Gonzalez-Byass är en av de stora producenterna i det soldränkta Jerez i södra Spanien, kanske mest känt för sin Tio Pepe.

Sherry är ett starkvin som görs på druvan palomino fino och som lagras nära havet. När det kommer till fino är det en torr sherry-stil och trots att det så kallat starkvin håller det bara 15 procent alkohol. En ganska ny stil kallas fino en rama, detta är en typ av sherry som buteljeras utan att klaras eller filtreras. Det buteljeras också när flortäcket är som tjockast vilket ger det extra komplexitet. Det är något av en sherry nouveau med massor av fräschör men också komplexitet och smak.

Sherry strakvin SpanienTio Pepe Fino En Rama, Andalusien, Spanien, 159:-, Nr 92450, Systembolaget

Tio Pepe fino en rama är torrt och fräscht med inslag av citrusfrukter, gula höstäpplen, mandel och hasselnötter. Vinet har viss fyllighet samt ekfats- och jästtoner. Avslutet är långt och bär med sig lite umamikänsla, kryddighet och skalbeska samt en lätt eldighet. Syran är förhållandevis låg men vinet får ändå en härlig fräschör tack vare lite salinitet som minner av havsstänk.

Vinet funkar utmärkt till lagrad ost, torkad skinka samt svamp och rotfrukter.

Min personliga favorit till detta vin är en krämig soppa med torkad karljohan eller kankse en kantarelltoast. Jag gillar det också tillsammans med en härlig blåmusselchowder.

Det var allt för idag. Njut av hösten och Spaniens underbara viner!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Spanska höstpärlor – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer