Svenska flaggan
vita viner från Chile
Skriven av Magnus Reuterdahl

Spännande vita viner från Chile

Sydamerikansk viner är sällan mitt första val. Jag har dock långsamt börja svänga i frågan och ju fler bra och spännande viner jag finner, desto fler hamnar i mitt glas. Häng med och prova några riktigt bra och spännande vita viner från Chile!

När jag tänker tillbaka på mina tidigaste bilder av Sydamerika så kommer de från seriernas värld. De byggde upp spännande bilder som lockade fantasin. Minnesbilder av Kalle Anka i Anderna jagandes fyrkantiga ägg från fyrkantiga hönor och Tintin i Solens tempel med flera. Idag har dessa ersatts av mer realistiska bilder men också av viner, en del riktigt spännande och lockande.

I höstas hade jag nöjet att träffa vinmakaren Fransico Baettig från Errázuriz och prova en del av deras viner. Det vita gjort på chardonnay är ett sådant där vin som verkligen visar på terrior, ett vin som berättar om den plats det kommer ifrån, det målar en bild.

vita viner från Chile

Errázuriz Las Pizzaras Chardonnay 2015, Aconcagua Costa, Chile, 549:-, Nr 99253, Beställningssortimentet

Ett dyrt vin men också ett stort vin. Samma pris man betalar för en vit Bourgogne, en flaska bra champagne eller ett vitt vin från Hermitage i norra Rhône. I jämförelse har vi inte klättrat särskilt högt på prisstegen. Det finns mycket som är ännu dyrare. Jag tycker att det är ett vin som är värt sitt pris, oavsett om du dricker det idag eller låter vinet ligga och vila i några år.

I vinet möts elegans och en intensiv smak av gula frukter, främst citrusfrukter samt stenfrukter. Detta kantas av och en smak av vita och gula blommor. Eftersmaken är lång och fylld med härliga med steniga toner av såväl flinta som en stensälta som minner av hav. Vinet har en strålande rak syra som följer med från början till slut.

Det här är riktigt bra, stringent, långt och fyllt med elegans. Det är ett vin som är värt sitt pris.

vita viner från Chile

Det lite enklare Aconcagua Costa Chardonnay 2015 för 170:- (Nr 90020) är ett utmärkt vin från samma producent om du vill få en hint av vad storebror ovan har att ge. Det är ett vin som jag kommer njuta av i sommar. Det här vinet har lite mer struktur, lite fat och frukt med inslag av gula äpplen, tropiska frukter och solvarma citrusfrukter.

Det finns dock fler viner som är värda att hålla koll på. Casa Marin görs i San Antonio Valley och ger viner som präglas av det karga och svala klimatet.

vita viner från Chile

Casa Marin Miramar Vineyard Riesling 2009, 189 :-, nr 78270, Beställningssortimentet

En något lagrad riesling sitter som en smäck i sommarvärmen. Trots att detta vin är från årgång 2009 känns det dock fortfarande ungt men komplexiteten visar på viss utveckling och ålder. Vinet har begynnande kropp med viss rondör och en liten nötighet. I smaken finns smak av solmogen citron och limefrukt, en lite aromatiskt blommig ton. Genom detta går en strålande linjär syra som backas på med en lite stenrökig mineralton och lätt citrusskalbeska.

Elegant, snyggt nya världen riesling som tar lite av det bästa från Europa med en struktur från Alsace, syra från Pfalz och frukt från nya världen. Gott till fisk, skaldjur, grillat ljust kött eller som njutningsmedel i solnedgången.

Man kan hitta vin på olika sätt. I detta fall läste jag historien om producenten och bestämde mig för att prova vinerna. Som tur var levde vinerna upp till historien. Terrior Hunters letar speciella vingårdslägen som ska ge förutsättningarna till speciella viner som är druvtypiska men som speglar omgivningarna. De ingår i den större vinproducenten Undurraga och gör idag 16 olika viner under Terrior Hunter etiketten bland annat ett snyggt vin gjort på sauvignon blanc.

vita viner från Chile

Undurraga TH Sauvignon Blanc 2013, Maipo, Chile, nr 88674. 159 kr. Beställningssortimentet
Det här är ett riktigt fin sauvignon blanc med en tydlig ton av krusbär, lite tropisk frukt, en hint av grapefrukt och mandarin. Det finns också en fin örtighet med ton av fänkål samt stentoner med kalk och granit. Syran är citrusdriven och i avslutet finns en fin bitterhet. Det är rent och fräscht med struktur och en liten touch av ekfat och rondör.

Elegant, balanserat och riktigt gott, utmärkt till grillad eller stekt fisk.

Sydamerikanska viner har ibland fått en bulkvinsstämpel. Detta är inte en osann bild om tittar på de viner som många gånger bjudits ut i Bolagets butiker. De tre vinerna ovan visar dock på att det också finns en annan sida av sydamerikanska viner med elegans och komplexitet. Ta steget och finn själva en ny bild av Sydamerika och dess viner, en bild som återigen gör det spännande och lockande… precis som i barndomens serierutor.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer