Vårens härliga smulpaj

För två veckor sedan byggde han en snöbollslykta. Idag tipsar Per Bäckström om en härlig smulpaj med äpplen men prova med rabarber, jordgubbar eller något annat gott. Så enkelt och så otroligt klassiskt, gör den du med!
Vårens härliga smulpaj

För drygt 2 veckor sedan så var vädrets makter inte med oss, tänk att kunna bygga snöbollslyktor i maj. Helt otroligt!

Bild från DinVinGuide

Men den som väntar på något gott borde ha en konditorkompis att hänga med. Oavsett väder eller vind så piggar alltid en god dessert eller nybakta bullar upp även den frusne. Något som verkligen går hem hos det flesta, och som det finns en uppsjö av variationer på, är äppelpaj.

Jag tror jag gjort paj med äpplen på minst 50 olika sätt. Allt ifrån vaniljsås som är en riktig klassiker till punschglass, kardemummaglass eller varför inte “keep it simple” med lite löst vispad grädde.

Receptet som jag vill ge er denna gång går att göra med alla sorters bär eller frukter men är en bra bas att utgå ifrån. Leta fram en gammal stekpanna och grädda pajen i den. Kör lite “rough style” vilket passar både i köket, i trädgården eller på en brygga.

Leta fram några gamla träplankor och lägg upp allt på, det visuella är minst lika viktigt som smakerna. Alla små saker som att plocka en bukett blommor och slänga ut lite slarvigt gör helhetsintrycket oförglömligt. Nu börjar jag låta som Ernst Kirschsteiger, men mycket av det han gör är väldigt enkelt. Han tar gamla saker och vips så får man en fantastiskt skön känsla av allt man skapar.

Nog om detta, här kommer “Min äppelpaj” som jag ska bjuda mina vänner på mer än en gång i vår och sommar.

Bild från DinVinGuide

Äppelpaj

5-6 äpplen, gärna stora Granny Smith

1 citron

10 g kardemumma, nystött

125 g råsocker

150 g mjukt smör, normalsaltat

150 g vetemjöl

150 g strösocker

150 g havregryn

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en stekpanna eller ugnssäker form. Skala äpplena, skär bort kärnhusen, dela i rejäla klyftor och fyll stekpannan. Strö över kardemumma. Pressa och sila citronjuice över äppelklyftorna. Strö på råsocker. Blanda smör, mjöl, socker och havregryn till en smulig deg. Täck äppelklyftorna med smuldegen. Grädda pajen gyllenbrun. Servera med vaniljglass.

Må så gott!

Bild från DinVinGuide

Per Bäckström, Vd Modern Pastry Stockholm AB och konsult, Stockholm

Instagram: @pastrychef

Mail: perbackstrom.mps1@gmail.com

Läs alla tidigare Kockens tips

Läs mer om Per Bäckström