- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Vårens härliga smulpaj
Vårens härliga smulpaj

För drygt 2 veckor sedan så var vädrets makter inte med oss, tänk att kunna bygga snöbollslyktor i maj. Helt otroligt!
Men den som väntar på något gott borde ha en konditorkompis att hänga med. Oavsett väder eller vind så piggar alltid en god dessert eller nybakta bullar upp även den frusne. Något som verkligen går hem hos det flesta, och som det finns en uppsjö av variationer på, är äppelpaj.
Jag tror jag gjort paj med äpplen på minst 50 olika sätt. Allt ifrån vaniljsås som är en riktig klassiker till punschglass, kardemummaglass eller varför inte “keep it simple” med lite löst vispad grädde.
Receptet som jag vill ge er denna gång går att göra med alla sorters bär eller frukter men är en bra bas att utgå ifrån. Leta fram en gammal stekpanna och grädda pajen i den. Kör lite “rough style” vilket passar både i köket, i trädgården eller på en brygga.
Leta fram några gamla träplankor och lägg upp allt på, det visuella är minst lika viktigt som smakerna. Alla små saker som att plocka en bukett blommor och slänga ut lite slarvigt gör helhetsintrycket oförglömligt. Nu börjar jag låta som Ernst Kirschsteiger, men mycket av det han gör är väldigt enkelt. Han tar gamla saker och vips så får man en fantastiskt skön känsla av allt man skapar.
Nog om detta, här kommer “Min äppelpaj” som jag ska bjuda mina vänner på mer än en gång i vår och sommar.
Äppelpaj
5-6 äpplen, gärna stora Granny Smith
1 citron
10 g kardemumma, nystött
125 g råsocker
150 g mjukt smör, normalsaltat
150 g vetemjöl
150 g strösocker
150 g havregryn
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en stekpanna eller ugnssäker form. Skala äpplena, skär bort kärnhusen, dela i rejäla klyftor och fyll stekpannan. Strö över kardemumma. Pressa och sila citronjuice över äppelklyftorna. Strö på råsocker. Blanda smör, mjöl, socker och havregryn till en smulig deg. Täck äppelklyftorna med smuldegen. Grädda pajen gyllenbrun. Servera med vaniljglass.
Må så gott!
Per Bäckström, Vd Modern Pastry Stockholm AB och konsult, Stockholm
Instagram: @pastrychef
Mail: perbackstrom.mps1@gmail.com