Rabarber i fläderjuice med kolasås

Kockens tips från Fredrik Gustafsson - Recept på rabarber pocherad i fläderjuice och karamelliserad kolasås med timjan
Rabarber i fläderjuice med kolasås

Hej alla vänner!

Hoppas allt är bra med er alla. Nu är snart våren här, jippie! Värmen kommer när solen tittar fram lite mer och primörerna är på väg, något jag längtar efter. Rabarber är en stor favorit för mig. Den går kanon att använda både till förrätt som dessert. Jag tänkte ge er ett trevligt dessertrecept till helgens påskfirande.

Bild från DinVinGuide

Rabarber pocherad i fläderjuice och karamelliserad kolasås med timjan

Rabarber:

5 rabarber

2 dl socker

2 dl fläderjuice (råcentrifugerade fläderbär eller färdigköpt, går att utesluta)

1 dl dessertvin, t ex Muscat

Skala rabarbern och skär ner den i mindre bitar. Lägg skalet i en kastrull ihop med socker, fläderjuice och dessertvinet. Reducera vätskan till 2/3 återstår och sila sedan vätska över rabarbern. Pochera rabarbern varsamt på låg värme tills den är helt mjuk. Kyl sedan snabbt ner rabarbern.

Karamelliserad kolasås med timjan

200 g socker

50 g smör

5 kvistar timjan

1 dl grädde

Smält sockret till en gyllenbrun karamell i en stekpanna. Lägg ner timjan, smör och grädden. Låt allt koka ihop under varsam omrörning. Sila och servera kolasåsen ljummen.

SERVERING

Min rekommendation är att servera rabarbern och kolasåsen med någon god vaniljglass som man gillar.

Glad påsk på er mina vänner!
Bild från DinVinGuide

Fredrik Gustafsson, Sweet Taste, Culinary Team West of Sweden och kökschef Restaurang Vatten, Tjörn

Mail: sweettastebyfredrik(@)gmail.com

Instagram: @fredrik_gustafsson

Tel: 073 – 535 17 49

Läs Fredrik Gustafssons tidigare artiklar

Läs alla Kockens tips

Rabarber i fläderjuice med kolasås