Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Spanien - ett vin blev en mångfald av viner - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Spanien – ett vin blev en mångfald av viner

I Spanien är mycket mer än bara Rioja, även om det finns mycket att upptäcka eller återupptäcka där också. Områden du kanske inte känner till kan vara Txakoli de Getaria och Valle de la Orotava och har du provat druvorna listán negro, hondarrabi zuri, godello, albillo eller beltza? Läs mer här på DinVinguide.se!

Spanien nu och då

Vinlandet Spanien är mer än viner från Rioja och de mousserande vinerna kallade cava, mycket mer.

Don_QuijoteJag kommer att tänka på Don Quijote som förläst sig på riddarromaner och utifrån dessa byggde sin världsbild. Börjar man granska sidorna mer noga ser man dock att detta är en illusion. Även om riddarromanerna kanske inte är det vi läser bygger vi ofta också vår världsbild på utdrag ur populärkulturen. Vi har bilden av det soliga Spanien, från tjuren Ferdinand på julafton och viljan att jaga billig sprit och soltimmar från filmer som Sällskapsresan med flera.

För många i min ålder eller de som är lite äldre gick resorna ofta till Spanien och kanarieholmarna på 1980-90 talen. Där drack man vin och åt tapas och njöt av solen.

FaustinoDet ville man även göra när man kom hem, maten kunde återskapas och vinerna köpas och det vin som tände lågan i folkhemmet var Rioja. Det var spanskt, smakrikt, bra och påminde om resorna! Vi lärde oss att det var så vin skulle smaka, det vill säga ekfat, dill och röd frukt med inslag av läder och tobak. Inte surt och grinigt utan smakrikt och gott. Namn som Faustino gav adlig glans och borgade för kvalitet på ett liknande sätt som slottsetiketter från Bordeaux tidigare gjort. Sandblästrade flaskor med nät runtomkring gav extra glans och visade hur klassiga viner man köpte. Det gjorde också flaskorna lätta att känna igen på bolaget. Lite som trälådor och gör idag!

Rioja var dock inte det enda som dracks, sherry var också populärt, särskilt de söta gjord på druvan pedro ximénez och många har också njutit spanska bubblor, cava, från Penedès. Inget fel i det – mycket var bra, även om spanskt lantvin kanske inte var det bästa!

Delagdo Zuleta

Förändringens vind har dock blåst, både framåt och bakåt. Rioja och sherry tappade sin position. Likt fågel Fenix reste sig dock Rioja igen i slutet av 1990-talet och i denna våg hade Rioja-vinerna moderniserats.

Vinerna var renare, frukten mer närvarande och eken betydligt mer framträdande. Ibland blandade man också upp vinet med internationella druvor. Framförallt var det dock ny ek som var på modet. Samtidigt började också fler vinområden dyka upp på vinhorisonten, i mina ögon ofta mer spännande än de flesta viner från det moderna Rioja. Vita viner gjorda på albarinho från Rías Baixas, röda viner från Ribera del Duero, rustika viner och och ofta mer komplexa viner från Toro eller från Bierzo och mer intressanta viner från Priorat började synas på hyllorna. Andra vinregioner som också sågs kom från Campo de Borja, Castilla y Leon, La Mancha och Valdepenas.

De senaste åren  skulle man kunna säga att det kommit ytterligare en ny våg eller flera vågor. En hel del av detta kommer från en ny generation av vinmakare. Många av dessa tittar på andra metoder såsom ekologiskt, biodynamiskt och naturviner, andra försöker göra något helt nytt eller titta på vad som gjordes förr. Spanien har blivit, eller snarare ser vi idag ett mycket mer mångfacetterat vinland.

Bland de områden som lyft sig eller blivit mer synliga på senare år finns trakterna kring Madrid, Andalusien där framförallt de torra sherryvinerna från Jeréz börjar hitta en ny publik och områden som Mencia, Montsant, Jumilla och Kanrieöarna finns på kartan. Andra har jag stött på först nyligen, till exempel Txakoli de Getaria DO i Baskien och Valle de la Orotava DO på Tenriffa, vingårdarna på Balearerna såsom Mallorca och Utiel-Requena vid Valencia med flera.

Totalt finns det 17 vinregioner att hålla koll på (och massor med underklassificeringar)! Hur många kan du? Några finns har nämnts ovan, de flesta kan du se på bilden nedan!

Det finns också många spännande druvor att hålla utkik efter. Bara för att nämna några så finns de olika druvor man gör cava på; parellada, macabeo och xarel-lo, på dessa gör man också spännande stilla viner. Andra druvor inkluderar listán negro, hondarrabi zuri , godello, albillo och beltza med flera.

Hur smakar Spanien idag? Här kommer några tips!

Vill man prova bra traditionell Rioja rekommenderas Bodegas Tondonia eller La Rioja Alta och för all del klassikern Faustino I. Tittar man på de som kallas moderna, dvs de som drev fram det nya Rioja på 1990-talet finns Roda och BaiGorri. Jag älskar det traditionella Rioja men mest intressant är kanske det unga Rioja, de nya vinmakarna som sätter sitt avtryck på Rioja, där en av mina favoriter är bodegas Moraza. Glöm inte heller de vita Riojorna som är mycket bra.

Vina Tondonia 1991 (600x378)

(Traditionell) Viña Tondonia Reserva Blanco  2001 Nr 92104 och Viña Tondonia Reserva 2003 Nr 91808 (Läs mer här)

(Traditionell) La Rioja Alta 2004 Gran Reserva 904  Nr 7462 (Läs mer här)

(Traditionell) Faustino I 2004 Gran Reserva  Nr 2678 (Läs mer här)

(Modern) Roda Reserva 2010 Nr 92084 (Läs mer här)

(Modern) Baigorri Reserva 2010 Nr 90005 (Läs mer här)

(Det unga Rioja) Alesago Bodegas Moraza  2011 Nr 71898

Alsego Rioja Moraza (600x451)

Jag skulle också vilja slå ett slag för unga friska viner från Spanien kallade joven. Dessa är ofta oekade och lite mindre komplexa men istället mer flörtiga och charmiga med massor av primörfrukt och bär. Perfekt en varm sommarnatt. Ett bra exempel är:

Mencia Joven, Adega Algueira 2014 Nr 99370

Rioja är dock lång ifrån det enda att njuta av när det kommer till Spaniens mångfald. Några tips kommer här:

Dominio de Tares

Röda viner

Baltos 2012 Nr 79246, från Bierzo (Läs mer här)

ÀN 2012 Nr 70719 från Mallorca (Läs mer här)

Terres de Vidalba 2011 Nr 70459 från Priorat

Cerrogallina Bobal  2012 Nr 73385 från Utiel-Requena

7 Fuentes El Lance 2013 Nr 99508 Valle de la Orotava (Läs mer här)

Animae Negra 2

Vita

Terras Gauda O Rosal , 2014 Nr 74569 från Rías Baixas (Läs mer här)

Albet i Noya Lignum Blanc Nr 71830 från Penedès (Läs mer här)

Mousserande

Jané Ventura Do Gran Reserva Brut Nature  2009 Nr 77640

Recaredo, Cava, Winefinder.se (Läs mer här)

Cava Ventura jane

Sherry

La Goya Manzanilla Pasada Delgado Zuleta Nr 76212

Monteagudo Palo Cortado Delgado Zuleta  Nr 8363

Jag kommer återkomma till några av dessa viner och en del andra under kommande månad. Några av dem kan du läsa om i tidigare artiklar här på DinVinguide.se.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer