Svenska flaggan
vingård Vinho Verde
Skriven av Magnus Reuterdahl

Soalheiro & Anselmo Mendes Vinho Verde

Visst är det skönt att sitta på sin uteplats, vid uteserveringen eller i en park och njuta av solens strålar och ljumna vindar. Där och då blir jag sugen på viner från Vinho Verde och turligt nog börjar de nya årgångarna ramla in på bolaget.

Jag älskar Portugal och när vi pratar vita viner är ett av mina favoritområden Vinho Verde i norra Portugal. Lagom till att våren kommit börjar nu de nya årgångar av gamla favoriter ramla in på bolagets hyllor och i beställningssortimentet. De senaste veckorna har jag fått prova nya årgångar från de två kanske mest kända producenterna från området Soalheiro & Anselmo Mendes.

Årgång 2021 från Vinho Verde visar upp sig från sin bästa sida och i denna artikel fokuserar jag på viner gjorda på druvorna alvarinho och loureiro. Häng med!

Bild från Dinvinguide

Soalheiro och Anselmo Mendes har båda sin hemvist i området Monçao och Melgaço som gränsar mot Spanien genom Minhofloden. Här görs de främsta vinerna av druvan alvarinho och det är för dessa viner som dessa två producenter är mest kända. Bägge har dock också kastat blickar på andra druvor, bland annat loureiro. De främsta vinerna på denna druva kommer från området Vale do Lima. Läs mer om alvarinho och loureiro i vår druvguide.

Det som är intressant med Soalheiro och Anselmo Mendes är att de båda har lett och leder utvecklingen av regionens viner. De är inte rädda att prova något nytt, att experimentera och testa vad druvorna kan göra i andra stilar än de traditionella. Detta gör att de har viner som passar de flesta smaker men också att det alltid finns något nytt och spännande att upptäcka.

Quinta de Soalheiro

Soalheiro var inte först med att plantera alvarinho i Vinho Verde, men de var först att fokusera på druvan. Redan 1974, samma år som nejlikornas revolution började de plantera vingårdar fokuserade på druvan kring byn Alvaredo. Efter några år hade planteringarna gett och João António Cerdeira skapade Quinta de Soalheiro. De släppte sina första vinerna år 1982. I år firar de med andra ord 40 år, stort grattis!

Du kan faktiskt dricka viner producerade på de där vinstockarna som planterades 1974. Druvorna från dem ingår i deras prestigevin: Primeiras Vinhas.

Vinho Verde

Antonio Luís Cerdeira Soalheiro i Stockholm för ett par år sedan

Soalheiros fokus var länge på alvarinho och de var de första som på allvar gjorde viner enbart på druvan. För några år sedan började de dock snegla på andra druvor och då framförallt loureiro. Idag producerar de tre viner på druvan loureiro: Soalheiro Germina, Soalheiro Ag.hora och Soalheiro Allo. Just nu finns bara Allo av dessa via bolaget, det är ett vin gjort på en blandning av alvarinho och loureiro och är härligt läskande vitt vin. En kul grej är att de också gör flera goda örtteer, läs mer om dem här.

För denna artikel har jag provat Soalheiro Alvarinho 2021, Granit 2021 och Primeiras Vinhas, 2020. Vinerna från 2021 visar att det är en riktigt bra årgång i Vinho Verde som gett viner med härlig fräschör. Årgång 2020 är också riktigt bra! Observera att årgångarna håller på att bytas ut så det kan dröja innan den senaste årgången kommit upp på hyllan.

Vitt vin PortugalSoalheiro Alvarinho 2021, Monçao och Melgaço, Vinho Verde, Portugal, 129:-, Nr 74935, Systembolaget

För mig är detta alvarinho från Vinho Verde, det är utgångspunkten. Ett äkta klassiker. Som ungt är det fräschören och energin jag vill åt i det. Om jag vill ha mer komplexitet och djup så är ett vin som är värt att lagra och som kommer utvecklas uppemot 10 år.

Soalheiro Alvarinho årgång 2021 har en härlig solmogen fruktighet, massor med energi och fin fräschör. I smaken finns toner av ananas, citrusfrukter och persika samt lätt aromatiska örter. Avslutet är långt, lite kryddigt och fräschören i vinet byggs på av havstoner och salinitet. Detta är ett vin som passar till grillad fisk, grillat ljust kött men också mer kryddstark mat.

Vitt vin PortugalSoalheiro Granit 2021, Monçao och Melgaço, Vinho Verde, Portugal, 149:-, Nr 73450, Systembolaget beställningssortimentet

Granit är ett vin där fräschören står i centrum. Det kommer från vingårdar som ligger på lite högre höjd, ca 400 meter över havet och i jord som är mer karg och stenig.

Soalheiro Granit 2021 är nog den bästa årgången hitintills av detta vin. Det har en precis och hög syra och fräschören byggs på av såväl salinitet som minner om havet som av stenar. I smaken finns citrustoner, ananas, gröna päron och en hint av gula krusbär. Avslutet är långt med inslag av aromatiska örter och en liten lätt skalbeska. Det drar igång saliveringen. Vinet är utmärkt till skaldjur av alla de slag.

Vitt vin PortugalSoalheiro Primeiras Vinhas 2020, Monçao och Melgaço, Vinho Verde, Portugal, 179:-, Nr 94214, Systembolaget beställningssortimentet

Flaggskeppet Primeiras Vinhas är ett riktigt flaggskepp. Här finns den härliga frukten, men mer struktur och komplexitet än de andra vinerna. En del av vinet har lagrats på äldre ekfat.

I Primeiras Vinhas är frukten koncentrerad och vinet har en härlig energi. I smaken finns inslag av tropisk frukt, citrus och vit persika. Frukten och syran har utmärkt balanserade och avslutet är långt. Detta är ett vin som även om det fantastisk nu är på tok för ungt. Lägg det i källaren och glöm bordet det minst 3-5 år så kommer du få ett stort vin i ditt glas.

Anselmo Mendes

Anselmo Mendes började studera och göra vin på alvarinho redan 1987, då arbetade han för andra vinerier i regionen. År 1998 var han redo att stå på egna ben och släppte vinet Muros de Melgaço under eget namn. Vinet stod ut då det hade en lite speciell flaska och vinet var lagrat på ekfat. Det som skiljer ut Anselmos viner från de flesta andra är bland annat hans experimenterande med olika typer av strukturer i vinerna. Genom det skapade han något av en ny skola i regionen för hur druvan alvarinho kunde smaka.

I Sverige är Anselmo Mendes mest känd för vinet Alvarinho Contacto, ett vin som är gjort med viss skalkontakt. Andra viner är gjorda med olika typer av ekfatslagring och några är orange vin. De gör också utmärkta viner på druvan loureiro odlade i Lima samt på druvorna avesso och arinto i Vale do Douro- Baião. Idag har de ca 50 hektar med vingårdar i Monção e Melgaço och 70 hektar i Vale do Lima.

Vinho Verde

Tiago Mendes & Anselmo Mendes på Cork i Stockholm 2022

Vitt vin PortugalAnselmo och hans son Tiago var nyligen på besök i Stockholm och då fick jag prova den nya årgången av Contacto 2021 och tre äldre årgångar av den: 2018, 2015 och 2012. Tre årgång som verkligen visar på vinets lagringspotential. Årgång 2015 är fantastisk just nu, 2018 är lite stängd och 2012 behöver ytterligare något år. Vi provade också två riktigt fina viner på druvan loureiro som kommit i nya årgångar.

Alvarinho Contacto 2021, Monçao och Melgaço, Vinho Verde, Portugal, 124:-, Nr 6707, Systembolaget

Årets Contacto från Anselmo Mendes är strålande. Det är en av de bästa årgångarna på några år. Det har en härlig fräschör, fin struktur och pigg fruktighet. I smaken finns gråa päron, saftiga äpplen, vita stenfrukter, lime och lite honungsmelon kantat av aromatiska örter som salvia. Avslutet är långt och lite kryddigt samt bär med sig med en liten fin skalbeska som ger vinet lite komplexitet. Det är ett utmärkt till fisk och sallader med mera.

Vitt vin PortugalMuros Antigos Loureiro 2021, Lima, Vinho Verde, Portugal, 112:-, Nr 75549, Systembolaget beställningssortimentet

Om du vill känna den rena smaken av druvan louriero så är Anselmo Mendes vin Muros Antigos riktigt bra. Han gör också ett alvarinho med samma namn och filosofi.

Muros Antigos är Anselmo Mendes instegs-loureiro, ett riktigt bra instegsvin som visar på potentialen hos druvan loureiro. Vinet har ett rent och fräscht anslag. Det har en fin fruktig ton med inslag av citrusfrukter som lime och citron kantat av aromatisk örter och blommor. Vinet har legat en kort tid på sin jästfällning vilket ger den en liten fin kropp. Avslutet är långt och friskt med en hint av havssälta. Det är utmärkt till skaldjur.

Vitt vin PortugalLoureiro Private 2020, Lima, Vinho Verde, Portugal, 299:-, Nr 91110, Systembolaget beställningssortimentet

Om vi kände potentialen av loureiro i det förra vinet så har vi här ett vin som visar vart det barkar. Det är gjort på druvor från vingården Encosta do Pombal, Quinta da Ferreira i Vale do Lima.

Private är ett vin med såväl elegans som komplexitet. Här finns en härlig fräschör och en rak, precis syra som skär genom vinet och ebbar ut i fina havstoner. Vinet har en lite karg ton som får det att stå ut, men det har också en textur som ger vinet struktur. I smaken finns vita stenfrukter, melon och citrusfrukter som drar åt rivet limeskal och grillad citron. Vinet har en härlig längd, lite kryddighet och aromatiska örter som mynta och salvia. Det är ett vin att kontemplera över, njuta av eller dricka till grillad fisk eller grillade skaldjur.

Private Loureiro är ett vin som skulle vara intressant att lagra, jag har en känsla att det då skulle dra lite åt riesling i tonen men med en tydlig atlantisk influens. Jag tror jag ska lägga in ett par flaskor i källaren för framtida experiment!

Detta är två producenter och sex riktigt bra viner att fylla vinkällaren med inför vårens och sommarens mat- och vinäventyr. Flera av vinerna är också bra om du vill lagra viner. De kommer få en fin utveckling och du kommer få många trevliga upplevelser även i framtiden.

Skål!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Soalheiro & Anselmo Mendes Vinho Verde – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer