Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Systembolaget
Skriven av Magnus Reuterdahl

Små partier 21 september, Systembolaget

Det andra släppet av små partier i september hamnar på hyllan fredagen den 21 september. Här finns flera riktigt kul viner att köpa på sig inför hösten, framförallt röda. DinVinguide.se presenterar nedan några av sina favoriter.

Tiden går fort när man har något kul att dricka. Det är dags för ett nytt släpp av små partier på Systembolaget. Mycket av det riktigt roliga vi hittar i bolagets butiker kommer i just dessa små partier. Detta släpp är inget undantag. Det blandas och ges dock och allt är inte fantastiskt, dessa sex viner är dock riktigt bra. Bland vinerna märks det att hösten är på gång, det mesta av det bästa är rött.
Låt oss dock börja med de vita vinerna, här kommer bägge mina favoriter från Tyskland. Det är två riesling, båda är Grosses Gewächs och från 2016. Det finns mycket jag gillar med årgång 2016 i Tyskland, den är dock ännu i yngsta laget så köp i första hand för att lagra några år eller drick dem tillsammans med mat. Det är en årgång med intensiva viner med fin fruktighet, tydligt aromatiska toner och hög syra. Det är en årgång med en kraftfull elegans. Dessa två viner är goda exempel på detta.

Den 21 september, små partier, vita viner

Altenbamberger Rotenberg riesling Grosses Gewächs trocken 2016, Gut Hermannsberg, Nahe Tyskland 299:-, 96241

Klassisk riesling med massor av elegans och stensälta. Vinet har en linjär intensiv syra som ger ett fint driv och en härlig fräschör. Det är i yngsta laget men under en lite karghet ligger en fin fruktig ton med inslag av citrusfrukter, nektarin, persika och vita vinbär. I avslutet finns en blommig aromatisk ton som kombinerat med stensmaker och sälta ger vinet längd och elegans. Vinet har en liten rondör som balanseras av syran och citrustonerna. Det är elegant, har ett härligt driv och kommer må bra av några års lagring, gillar du ung riesling så är detta kul redan nu.

Små partier 21 september

Oestricher Rosengarten riesling Grosses Gewächs 2016, Weingut Spreitzer, Rheingau, Tyskland, 349:-, Nr 96242

Ytterligare ett ungt och fräscht vin. Detta har ett blommigt aromatiskt anslag med inslag av fläder. Smaken är fruktdriven med smak av aprikos, vit persika, citrusfrukter och exotisk frukt. Frukten har lätta mognadstoner och det finns en lätt hint av petroleum. Vinet har lite kropp, är spänstigt, snygg balans och en rak syra som ebbar ut i en fin sälta. Ett vin som vinner på lite tid, såväl i glaset som i källaren men som är förhållandevis tillgängligt redan nu.

Små partier 21 september

Den 21 september, små partier, röda viner

Benedikt Baltes Bischofsberg 2015 spätburgunder Erste Lage, Franken, Tyskland, 399:-, Nr 95467

Det här är ett härligt vin med en lite varm fruktighet och snygg fathantering. I frukten finns hallon, solmogna jordgubbar och svarta vinbär. Frukten kantas av rostade ekfat och en spelande syra ger fräschör. I avslutet finns ekfatskrydor, fina aromatiska örter samt tanniner med en hint av stjälkighet. Kanske inte ett vin att långlagra men väl utmärkt till ankbröst med rödvinsås och potatisstomp.

Små partier 21 september

Lioco Pinot Noir Saveria Vineyard 2016, Santa Cruz Mountains, USA, 495:- Nr 95463

Lioco är en amerikansk producent som imponerat på mig under det senaste åren. Hitintills har jag gillat alla viner som kommit över hit. Denna pinot är inget undantag.

Vinet har en smakprofil som är tydligt nya världen med en lite varm fruktighet med röda skogsbär och hallon kombinerat med en vegetabilisk kryddig ton. Det har dock en riktigt snygg syra och en fin struktur men är framförallt snyggt balanserat och ligger på rätt sida om att bli tungt och för kryddigt. Detta är ett amerikanskt vin som inte skäms för att vara amerikanskt och är det på sätt som jag gillar amerikanska viner med mycket personlighet och lagom med kraft. Snyggt & gott.

Små partier 21 september

La Bruja de Rozas 2016, Comando G, Vinos de Madrid, Spanien, 199:-, Nr 95705

Har du inte provat garnacha från gamla stockar i Vinhos de Madrid är det dags nu. Detta är ett bra exempel på potentialen i området. Druvorna i detta vin kommer från flera olika vingårdar kring Las Rozas de Puerto Real. I doften finns en charmig nästan parfymerad ton med inslag av torkade blommar. I smaken finns solmogna röda bär, blommor samt en fin örtighet, under vilka finns ett inslag av mörkare frukter och bär. Vinet har en fräsch syra, tydliga men lite torra tanniner och inslag av ekfatskryddor. I eftersmaken finns en karg stening ton som ger vinet karaktär och komplexitet. Läckert och gott!

Små partier 21 september

Château Tour Baladoz 2015, Saint‐Emilion, Bordeaux, Frankrike, 299:-, Nr 90428

När hösten kommer vill jag ha lite klassiska viner, till exempel lite bra bordeaux. Jag gillar årgång 2015 i Bordeaux och detta vin är ett exempel på varför, ungt men tillgängligt, kraftfullt men ändå med elegans elegans.

Just detta vin är gjort med mycket merlot och en dos av cabernet franc och cabernet sauvignon. Vinet är fruktigt med inslag av mörka plommon och körsbär samt ekfatskryddor som går mot kaffe och kakao. Kryddigheten visar på inslaget av cabernet-druvorna och merlot ger en fin silkighet. Det är kanske inte det mest komplexa vinet i min källare men det är fräscht, har fint grepp och bra längd. Det är ett utmärkt vin till höstens grytor.

Små partier 21 september

På senare år har små partier blivit allt mer spännande och mer diversifierade. I just detta släpp kommer dock många av vinerna från klassiska områden. Det finns dock undantag och ett par sådana hittar du ovan. Jag hoppas på att Systembolaget fortsättet med ännu flera släpp av små partier än idag. Det är ett bra sätt att få in viner från vinområden som inte får så mycket exponering och ge plats till mindre producenter som inte har möjlighet att leverera tillräckligt stora mängder för bolagets offerter och finnas på bolagets ordinarie hyllor.

Vidare önskar jag att Systembolaget ser till att de små partierna når fler butiker och fler delar av landet än idag, så att alla får möjlighet att upptäcka något nytt och annorlunda, oavsett var du bor i landet.
Skål för hösten!
Magnus Reuterdahl
Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer