Svenska flaggan
Piemonte Monferrato
Skriven av Magnus Reuterdahl

Skörderapport Nizza, Piemonte, 2023

Skörden är bärgad i Nizza, Piemonte. Vi har en ny årgång, 2023. Det är en årgång jag ser fram emot att prova. I Nizza är det en druva som gäller, barbera. Om du inte redan förstått dess storhet har du sannolikt inte provat viner på druvan från denna del av Italien. Nizza är dess hemvist och det känner du i smaken, här görs smakrika röda viner med fin koncentration, bra struktur och mycket fräschör.

Piemonte är mycket mer än druvan nebbiolo, till exempel druvan barbera. De bästa vinerna på den senare druvan odlas och görs i appellation Nizza. Jag har haft förmånen att följa arbetet i Nizza sedan de fick sin DOCG år 2014.

Ibland är man på rätt plats vid rätt tillfälle. I samband med en resa i Piemonte år 2014 besökte jag Nizza strax efter att de fått beslutet att de fick sin DOCG-klassifikation (Denominazione di Orgine Controllata e Garantita). Då var det fatprov som gällde, men potentialen gick inte att ta miste på! Under senare år har vi fått njuta av färdiga produkter.

Skörderapport Nizza 2023

För några veckor sedan fick vi information att årets skörd var bärgad. Den sista skördedagen i år blev den 12 oktober.

Stefano Chiarlo som är ordförande för L’associazione dei produttori del Nizza beskriver året 2023 som ett omväxlande och utmanande år. Det började med en mild vinter, med lite regn. Våren var sedan fortsatt torr men avslutades med en kortare period med regn i början av juni. Det var tur, för juli och augusti var extremt varmt och torrt. Torkan bröts dock i slutet av augusti av en period med en hel del regn, detta gav druvorna och vinstockarna möjlighet att återhämta sig vilket givit viner med ett riktigt bra balans och innan skörden en bra mognad.

Enligt Stefano bedöms vinerna vara av hög kvalitet med hög syra, tydliga aromatiska toner och med fin balans.

Bild från Dinvinguide

Stefano Chiarlo fortsätter med att säga att värmen och torkan är ett problem för området, men att producenterna har sett detta komma. De har därför succesivt anpassat arbetet i vingårdarna vilket gör att de idag klarar av detta bättre än förr.

L’associazione dei produttori del Nizza har också arbetat med att hjälpa producenterna. De har bland annat arbetat med att justerat reglerna för vingårdsexponeringarna, i syfte att premiera mer syra och fräschör. Stefano framhåller att den framtida utmaningen för producenterna är att plantera nya vingårdar som har egenskaper som kan möta dagens utmaningar, t ex genom att välja rotstockar som bättre står emot värme och torka, att utveckla alternativa växtförädlingsmetoder och göra andra agronomiska val. Allt för att kunna möta den varierade klimatsituation som oftare innehåller längre perioder med värme och torka.

Bild från DinVinGuide

Nizza på bolaget

Jag sitter just nu och provar igenom nya årgångar av Nizza. Majoriteten av dem har inte kommit in men jag lägger efterhand upp dem bland våra exklusiva vintips. När och om de kommer upp på bolagshyllan kommer en del av dem också läggas upp via Dryckeslistan.se.

Vinerna från Nizza smakrika och har ibland kanske lite hög alkohol, de flesta känns trots detta balanserade tack vare en riktigt bra syra. Så gillar du frukt, axlar och mycket energi, då är Nizza något för dig. De bästa har också komplexitet och bra lagringspotential.

Rött vin Italien PiemonteNizza Il Botolo 2016, Piemonte, Italien, 289:-, Nr 74075, Systembolaget

Detta är ett smakrikt vin med fint tryck och fin fräschör. Smaken är saftig med inslag av mörka och röda körsbär, lila plommon och björnbär kantat av torkade örter. Ekfaten ger smak med en fin kryddighet och en hint av vanilj och söta kryddor samt bra struktur torts mjuka tanniner. Avslutningen är lång och balanserad. Charmig och riktigt god!

Läs mer om nästa årgång, 2017, bland våra exklusiva vintips.

Rött vin Piemonte ItalienMoncucco Nizza 2021, Piemonte, Italien, 365:-, Nr 53366, Systembolaget

Detta är smakrikt vin med en lätt sötaktig koncentrerad frukt och riktigt bra syra. Smaken är rödfruktig med smak av mörka körsbär, lila plommon, hallon och svarta vinbär kantat av torkade örter. Ekfaten och de mjuka tanninerna ger struktur. Avslutet är långt och lite kryddigt med ett lätt alkoholbett. Ett smakrikt vin med fin fyllighet och en hel del charm och bra balans tack vare en förlösande syra.

Här är det årgångsbyte på gång, årgång 2020 kan finnas kvar i vissa butiker. Läs om den här.

Rött vin PiemonteNizza Gavelli 2018, Piemonte, Italien, 239:-, Nr 86418, Systembolaget

Ett rödtjut med en härlig ren frukt och mycket fräschör. I smaken finns lilla plommon och björnbär samt en lätt rödfruktig underton av körsbär. Vinet har en mjuk struktur med och en lätt ekfatskyss och fina lite lena tanniner. Lång eftersmak med en hint av kalkig salinitet och fin örtighet. Elegant och svalt med fin energi.

I exklusiva drycker kan du läsa om årgång 2019, en årgång jag hoppas vi snart ser på bolaget.

Rött vin Piemonte ItalienLa Gironda Barbera d´Asti Superiore “Le Nicchie” 2019, Piemonte, Nizza, 409:-, Nr 71774, Systembolaget

Detta är ett fruktigt och smakrikt vin med mycket fräschör och bra struktur. I smaken finns mörka körsbär och björnbär kantat av hallon samt lite vinbärssyrlighet. Vinet har en tydlig men balanserad ekfatston och finlemmade tanniner. Avslutet är långt och bär med sig söta ekfatskryddor samt torkade örter. Spänstig, läcker och smakrik med viss komplexitet.

Detta är ett fyrtal i utmärkta viner på barbera från lite olika årgångar. Det är viner som leverar som bäst tillsamman med mat. Jag gillar det till pasta med kyckling eller fläskkött, gärna med lite smak och mycket örter.

Skål!

Magnus Reuterdal

Bild från DinVinGuide

Skörderapport Nizza, Piemonte, 2023

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Text: Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer