Skördefest i Solna med längtan efter Italien

Skördefest i Solna med längtan efter Italien - Terreno och Winery Hotel i Solna har de senaste åren haft en skördefest på hotellet. Inför denna körs druvor plockade i Chianti Classico i Toscana upp till Stockholm där de sorteras, pressas och vinifieras. Ett år senare så finns de att dricka i hotellets bar och restaurang. De använder skördefesten som ett sätt att visa hur vin görs och lite av hantverket bakom de viner vi dricker. Häromdagen besökte jag årets skördefest och insåg hur mycket jag saknar mina resor till Italien. Utifrån det blev det att plocka fram några bra flaskor italienskt vin att drömma sig bort med.

Skördefest i Solna med längtan efter Italien

Vi är många som längtar efter att resa. Jag har inte börjat resa utomlands än, men några av mina kollegor har börjat att återupptäcka favoritområden runt om i vinvärlden. Min ”första vinresa” sedan 2020 blev till Skåne i somras och min andra gick nästgårds, till the Winery hotel i Solna. I helgen arrangerade de sin årliga skördefest och min druvabstinens fick mig att tacka ja till en inbjudan på stående fot! Nu var det dock inte den första gången jag besökt dem eller deras skördefester, så jag visste att jag skulle få se druvor, få känna på och smaka dem. Som vinnörd finns det något särskilt att vara nära huvudråvaran, att få en känsla av vad som väntas i det färdiga vinet. År 2021 har varit ett varmt och torrt år i Toscana, därför är druvorna ovanligt små, med en koncentrerad och smakrik ton, men de har också en fin fräschör. Det känn som att detta kan bli bra!

merlot och sangiovese

Skördefest 2021

Sofia Ruhne TerrenoÅrets blend kommer att bli gjord på druvorna sangiovese och merlot. Arbetet med att sortera och pressa druvorna utförs av en grupp vinälskare som varit med i projektet Winemaker for a year. Inom ramen för detta följer deltagarna, digitalt, vinets väg från ranka till butelj och de får också vara med i processen under skördefesten. Förutom att få arbeta med druvorna har de varit med vid flera tillfällen under det senaste året och fått prova vin, fått inskikter om processen att odla vindruvor och producera vin. Druvorna odlas av Terreno, en vinproducent i Chianti Classico som drivs av den svenska familjen Ruhne. Vingårdarna ligger i och kring orten Greve.

Under ett vanligt år hade deltagarna kunnat vara med på skörden men i år fungerade inte detta. Vi rekommenderar dock ett besök hos familjen, i Greve, Toscana. På vingården finns det fina boenden och en riktigt bra restaurang. Vill du lära dig mer om vinmakning och Toscana så kan det också vara skönt att bli emottagen på svenska!

winery hotel

Winemaker for a year or a day

Tidigare kallades projektet för Winemaker for a day och då bjöd hotellet in skolklasser och andra intresserade från näromrrådet för att få ta del och kunskap om vinmaknig och de olika stegen i denna. Vi får se vad som händer när världen öppnas upp, men Sarah Djerf som arbetar med projektet berättar att de lärt sig mycket under det senaste året och att de kommer ta med sig de erfarenheterna framåt. Om det blir winemaker for a year eller a day, eller båda nästa år återstår att se.

I år var det betydligt färre som kunnat vara med i projektet än tidigare år pga coronan, därför produceras det också färre flaskor än vanligt. Årets årgång kommer motsvara cirka 2 500 flaskor jämfört med de omkring 10 000 flaskor de brukar göra. Vinet kommer du kunna köpa och prova på hotellet tillsammans med andra spännande viner. Om du vill prova de viner som pressats i helgen får du dock vänta tills nästa år.

Annons:

Trevliga röda höstviner från Italien

Väl hemkommen från skördefesten hade jag fått blodad tand och började fundera på vilka härliga viner från Italien som jag provat nyligen. Här kommer ett axplock av röda italienska viner som är utmärkta att njuta av i höstmörkret, när regnet smattar mot rutan och dimman ligger tjock som en ärtsoppa utanför dörren. Viner som får igång värmen, passar utmärkt till höstens mat och som får dig att längta till det soliga Italien.

Rött vin Tosacana, ItalienTerreno Chianti Classico 2018, Toscana, Italien, 145:-, Nr 2373, Systembolaget beställningssortimentet

Det första viner kommer från just Terreno och är deras Chianti Classico. Detta är ett stilrent, fräscht och härligt vin som verkligen visar var skåpet ska stå, klassisk Chianti Classico med en rak linje, fin frukt och ett bra driv. I vinet hittar du smak av körsbär och körsbärskärnor, kantat av örter och en fin ekfatskryddighet. Det är ungt, strukturerat med fina tanniner och ett långt avslut. Detta är ett perfekt vin till pastan, pizzan eller polpette al sugo, se receptet nedan.

Rött vin Piemonte ItalienSeverina Coste Della Sesia 2017, Piemonte, Italien, 199:-, Nr 72485, Systembolaget beställningssortimentet

Pietro Cassina gör viner med finess och elegans i Alto Piemonte. Det är gjort på druvan nebbiolo och i denna del av Piemonte får vinerna en större tillgänglighet som unga än i till exempel Barolo och Barbresco. Detta vin har en fin fruktighet med inslag av röda körsbär, skogshallon, tranbär samt lite mörkare toner av björnbär kombinerat med en fin blommighet som drar ut i en lätt nyponton. Vinet har tydliga tanniner, en snygg ekfatston och en lång eftersmak med stänk av örter och kryddor. Utmärkt till höstens grytor, till svamp och till vilt.

Rött vin ItalienAglianico del Vulture SCEG 2018, Basilicata, Italien, 229:-, Nr 77897, Systembolaget beställningssortimentet

För ett antal år sedan var jag på ett vinevenmang i södra Italien, i Apulien, Radici del Sud. Där fick jag upp ögonen för druvan aglianico  och vinerna från Aglianico del Vulture, Basilicata. När jag provade detta vin translokaliserades jag tillbaka till den resan och de viner jag förälskade mig i då. Elena Fucci gör ett härligt vin med massor av personlighet, djup och charm. Det har en rustik kraft kombinerat med läcker frukt och fin örtighet samt en lite rökig stensälta som stänker igenom i avslutet. Servera till lammlägg, fläsklägg eller kalv. 

Rött vin, Umbrien, ItalienMontefalco Sagrantino Cantina Fratelli Pardi 2016, Umbrien, Italien, 299:-, Nr 52093, Systembolaget betsällningssortimentet

I den centrala delen av Italien hittar vi Montefalco, en liten by i Umbrien där druvan  sagrantino är kung. Det är en druva som ger kraftfulla och smakrika viner med mycket tanniner. Om man som i detta vin lyckas tämja dem så får man ett riktigt härligt vin som passar till stekar, vilt och grillat. Här finns en härlig frukt med smak av solmogna plommon kantat av jodgubbar som omfamnar smaklökarna. Ekfatshanteringen har mjukat upp tanninerna, men de drar fortfarande tag i kinderna och här finns också en bra fräschör samt en fin örtighet som lättar upp och ger vinet lite elegans och komplexitet. Avslutet är långt och fräschören drar dig tillbaka till en extra klunk! Utmärkt till grillad gris, skogsfågel eller chark.

Detta är fyra härliga italienska viner från olika delar av landet som fick min Italienabstiens att mildras något. Det är också fyra viner med olika ton och smak med det gemensamt att de har personlighet, charm och är riktigt goda!

Cin cin!

Magnus Reuterdahl

Polpette al sugo (Italienska köttbullar i tomatsås)

LÄS MER
Italienska köttbullar i tomatsås

Skördefest i Solna med längtan efter Italien

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Skördefest i Solna med längtan efter Italien

Läs mer


Fler artiklar