- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Sista minuten tips på vin inför nyårsafton
Sista minuten tips på vin inför nyårsafton

Trots att snön för många lyst med sin frånvaro och regnet istället fallit tungt över tak och asfalt så vill jag tillönska eder en god fortsättning. Här har julen varit alldeles utmärkt. Nu ser vi dock framåt, till slutet och en ny början – år 2018.
Det är lätt att tänka sig att vi firat nyår länge, ett nytt år kommer ju ovedersägligen oavsett vilken kalender som följs. Tittar vi på vår omvärld finns det flera kalendrar så det finns många möjligheter att fira. Ser vi bakåt finns det ännu fler. Här i Sverige firade vi nyårsafton den 24 mars och nyårsdagen den 25 mars fram till någon gång på 1500-talet, i England övergav man detta datum först 1753 läs mer om nyårsaftons historia på Nordiska museets hemsida.
Att fira in det nya året med en vaka (nyårsafton) är dock en relativt sen företeelse. I detta ingår idag ofta fyrverkerier (även om det kan misstänkas vara en del av tradition som möjligen kan komma att försvinna eller minska), kyrkringningar och tal i TV från Skansen. Andäktigt med bubbel i glaset och magar stinna efter nyårssupé lyssnar många in Alfred Tennysons dikt In Memoriam, avsnitt nummer 106:
Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten
Mot rymdens norrskenssky och markens snö;
Det gamla året lägger sig att dö…
Ring själaringning över land och vatten!
Personligen förknippar jag dikten och nyårsafton med Jarl Kulles röst, men beroende på hur gammal man är förknippas dikten sannolikt med någon av de andra som med hög stämma läst dikten i TV-mikrofonen.
Nu är jag dock nära att ropa hej innan jag kommit över bäcken, än är det några dagar kvar av året 2017. Än finns det tid att planera och göra ändringar i nyårsmenyn. Om du ännu inte köpt hem nyårsvinerna, eller om några av dem gick åt under julhelgen så har bolaget öppet ytterligare några dagar. Det går fortfarande att beställa från vissa nätvinshandlare men tiden är knapp (här får du gå in och titta på leveransdagar).
Här kommer mina sista minuten tips inför nyåret. Exakt vad som behövs beror givetvis på din meny och på tycke och smak. Men med dessa viner klarar du många olika menyer. Här tipsas om ett vitt, ett rosa och ett rött vin samt två bubbel, ett lite bättre som välkomstdrink eller till middagen samt ett lite enklare att skåla in det nya året med. Alla vinerna finns på butikshyllorna i åtminstone några butiker.
Sista minuten tips på vin inför nyårsafton
När det är fest är det bättre att köra på kvalitet istället för kvantitet. Jag har också gått på en helfransk linje men vinerna passar till många sorters mat.
Välkomstbubbel eller bubbel till maten. Det är nyårsafton och då är det champagne som gäller. Just nu finns det en hel del viner från årgång 2008 i butikerna, inga av dessa är fel. Det är viner från en strålande årgång som verkligen ger kvällen ett avstamp. En som är riktigt bra är:
Gimonnet Extra Brut Oenophile Premier Cru 2008, 469:-, Nr 99144
Detta är ett fräsch härligt vin med en fin ton av stenfrukter och citrusfrukter och härligt brödig karaktär som går mot nougat i avslutet. Här finns ungdomlighet, en rak snygg syra, massor med elegans och en del kraft vilket gör att det fungerar som såväl ett matvin som välkomstvin.
Ett vitt vin med lite mer smak, bra struktur och med viss kraft som fungerar till mycket är:
Château d’Anglès Grand Vin Blanc 2015 la Clape, Languedoc-Roussillon, Frankrike, 169:-, Nr 96155
Vinet görs på druvorna bourboulenc, grenache, roussanne och marsanne. Det påminner om de stora vita vinerna från Hermitage i norra Rhone men är mer tillgängliga som unga.
Vinet är ungt och fräscht med en snyggt integrerad ekfatston. I smaken finns en liten jästig ton som möter vita och gula frukter och blommig örtig smak med inslag av lavendel. Vinet är snyggt balanserat med en liten sötma, en tydlig stensälta som ger fräschör och en härlig struktur från ekfaten. Vinet är ett riktigt bra allround vin med såväl elegans och komplexitet, det passar till fiskrätter, ljust kött eller fågel och det passar till festligare tillfällen som nyårsafton.
När det kommer till rosévin låter jag nästan som repad skiva, jag upprepar mantrat drick mer rosé från Tavel. Bäst på bolaget är:
Les Lauzeraies Tavel 2016, 115:-, nr 2724. 115 kr.
Vinet är gjort på grenache och en mix på druvorna cinsault, syrah, grenache blanc med flera.
Smakrikt, fräscht och gott. Här finns röda skogsbär, körsbär, plommon och blodapelsin kombinerat med färska medelhavsörter och anis. Det är rakt med en härlig syra, stensälta bygger på fräschören och i frukten finns ett fint djup. Det är ett vin som minner som sommaren och står upp mot många typer av maträtter gjorda på fläskkött, fågel eller feta smakrika fiskar. Fungerar också bra som ett vin att njuta av mellan rätter, för att ta en paus och återhämta sig och samtidigt värma upp gommen för det kommande röda vinet.
När vi kommer till det röda tänker jag bordeaux och ett vin som har både tradition, kraft och elegans.
Château La Grave à Pomerol 2014, Pomerol, Bordeaux, Frankrike, 599:-, Nr 73445
Vinet är gjort på 85% merlot and 15% cabernet franc och från Pomerol. Här finns ungdomligt driv, en hel del kraft men det är också tillgängligt och riktigt härligt nu. Vinet har stor kropp, en intensiv mörkfrukt med inslag av mörka körsbär och plommon som kantas av röda skogsbär och vinbär samt en riktigt snygg syra. Det kantas av silkiga tanniner och en snyggt integrerad ekfatston och har ett långt avslut med örtiga toner som går mot earl grey och en fin lakritston. Njut av vinet till en härlig bit nötkött eller till lamm. Här kan man låta vinet spela huvudrollen.
Till efterrätten är det mer komplicerat att rekommendera ett vin utan att ha en meny. Klassiskt är dock gott och varför inte fortsätta på den inslagna vägen och stanna i Bordeaux. Ett tips är Château Suduiraut 1999, 359:-, Nr 3004. Har börjat få lite ålder, är en klassisk och bra producent och passar till såväl blå-och grönmögelostar som till crème brûlée eller en tarte tatin.
Man kan givetvis avnjuta ytterligare champagne vid 12-slaget och jag är ingen förespråkare för att knäcka ett-bubbligt-vin-vilket-som-helst-som-finns-till-hands för ingen känner någon smak ändå. Det behöver dock inte bli det dyraste vinet i källaren. Jag brukar gå för ett bra vin, men lite billigare än champagne. Då passar Clotilde Davenne brut extra Crémant de Bourgogne (149:-, Nr 7725) utmärkt. Elegant, friskt och balanserat. Det är en perfekt avslutning och det går också utmärkt att njuta av efter det att vi skålat.
Gott Nytt år
Magnus Reuterdahl