Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Grekland ö
Skriven av Magnus Reuterdahl

Santorini en grekisk vinpärla

Högsommaren har kanske passerat men sensommaren är här – låt oss hoppas på en lång varm sådan. Ett sätt att förlänga sommaren är att dricka somriga viner, till exempel några från den grekiska övärlden.

Jag har sagt det förut men det kan vara värt att upprepa igen: Grekland är ett riktigt bra vinland! Många av de mest spännande viner som vi hittar här i Sverige kommer från den grekiska övärlden eller Naoussa i norra Grekland. Det görs dock bra och spännande viner i de flesta delar av Grekland. Här finns också många ovanliga druvor att undersöka och prova.

Grekiska övärlden

Santorini i den grekiska övärlden är ett semesterparadis med pittoreska byar med massor av mysiga restauranger och barer. Utsikten är nästan smärtsamt vacker och man befinner sig mitt i antikens värld. Ön är kanske mest känd från filmen Mamma Mia, där den utgör kuliss för Abbas musik och fungerar som scen för skådespelarna.

Grekiska övärlden

Santorini är dock mycket mer än bara sol och hav. Ön eller egentligen öarna  är en produkt av ett våldsamt vulkanutbrott 1627 f.Kr. Det som sticker upp är kraterns kanter. Vissa anser att detta kan ha varit grunden till sagan om Atlantis. Det fanns dock en ö redan innan utbrottet och på Santorini finns ett helt eget Pompeji, Akrotiri. En stad som gick under i vulkanutbrottet och som sedan har grävts ut.

Arkeologi

Det är också en ö där de gamla traditionella vingårdarna är en tydlig och synlig del av öns kulturarv. Vingårdarna tävlar med behovet av hotell men är också en av de saker som attraherar turister och vinälskare. Det är ett kulturarv som å ena sidan hotas av turismen men också är beroende av den.

På Santorini görs bra viner, riktigt bra viner. Många av vingårdarna är gamla och jordmånen är vulkanisk vilket ger en särskild ton till vinerna. En särskild mineralitet med smak av jod och sälta. Den ger också vinerna en egen struktur som man snabbt kan lära sig att känna igen. Värmen ger dock också vinerna frukt och lite rondör.

vingård

Assyrtiko är den druva som har kommit att bli mest känd från den grekiska övärlden. Det är en druva som kommit att bli nästan synonym med Santorini men den är också populär på andra grekiska öar, bland annat Kreta. Det odlas även andra druvor på Santorini, till exempel aidani.

druvor

Stockarna odlas i regel på traditionellt sätt i vad som ser ut som stenöknar. Stockar blir låga buskar som snarast ser ut som fågelbon eller korgar som ligger ned mot den lavarika jorden. Detta skyddar mot solen och hjälper till att skapa utrymme för fukt att bildas under vinstocken.

assyrtiko

Ett sätt att stödja vinodlingarna och samtidigt få ett glas koncentrerad sommar i sitt glas är att njuta av dessa viner på hemmaplan.  Jag har provat fyra viner från Santorini av årgång 2016, alla är bra och personliga. Det finns ett tydligt släktskap mellan vinerna, det som kan kallas terrior men de har också små fina skillnader. Santorini är inte bara en semesterö det är ett vinområde att njuta och förundras av.

Fyra viner från Santorini på bolaget

Fyra viner från tre vinerier. Alla är riktigt bra och passar utmärkt till grillad fisk eller skaldjur, varför inte till kräftskivan. Tre av vinerna är gjorda på druvan assyrtiko och en på druvan aidani.

Vitt vin Grekland

Estate Argyros Assyrtiko 2016, 189:-, Nr 72570, Systembolaget beställningssortimentet

Vinet har lite kropp och en härlig smak av solmogna citrusfrukter, stenfrukter och vita blommor. Här finns också en rak och krispig syra samt en stenig ton som går mot sälta. Avslutet är långt och komplext, det är ett elegant vin som verkligen hänger fast i gomseglet.

Vitt vin Grekland

Estate Argyros Aidani 2016, 199:-, Nr 75664, Systembolaget beställningssortimentet

Vinet har en fin fruktig profil med smak av citrus och exotiska frukter kantat av aromatiska örter som minner lite om muscat. Det har en silkigt krämig ton vilket möts av en fin syra och en stenig sälta samt en vitpepparton. I jämföresle med vinet ovan har det lite lägre syra men det har istället mer stentoner i avslutet. Elegant, smakrikt och komplext.

Vitt vin Grekland

Domaine Sigalas Santorini Assyrtiko 2016, 199:-, Nr 91064, Systembolaget

Här finns en riktigt fin syra som spelar mot en härlig mineralitet som ger vinet massor med fräschör. I frukten finns citron, lime och lite apelsinsmak samt gula äpplen. I eftersmaken kommer smak av färska blommiga örter med en aromatisk touch in och känslan ligger kvar länge i gommen. Massor av elegans och komplexitet.

Vitt vin Grekland

Avantis Dolphins Assyrtiko 2016, 199:- Nr 74292, Systembolaget beställningssortimentet

Vinet har ett blommig anslag där det aromatiska och örtiga möter en fin fruktig ton av citrusfrukter och vita persikor och päron. Stentoner, sälta och en lite kryddig avslutning men hint av skalbeska får det här vinet att ligga kvar länge. Vinet är elegant och har en fin stramhet, men är lite silkigt mjukt i avslutet och framförallt  är det fräscht.

Det här fyra viner som imponerar genom sin spänst och fräschör. De goda som unga men kommer också att utvecklas fint om du väljer att lagra dem i 3-5 år, kanske mer. Domaine Sigalas Santorini Assyrtiko är det enda av dem som finns i butik för tillfället, de andra måste du beställa.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer