- Magnus Reuterdahl
Rosévin från Tyskland och Österrike
Rosévin från Tyskland och Österrike
Jag upptäckte tidigt tyska och österrikiska viner genom druvorna riesling och grüner veltliner. De druvorna tog mig till dessa länder och väl där hittade jag många andra druvor och viner att förälska mig i, bland annat dessa länders roséviner. Vi på DinVinguide.se har under våren provat roséviner på löpande band och här är våra favoriter från just Tyskland och Österrike.
Det är lätt att få tunnelseende när vi tänker på vissa vinregioner eller länder. När det kommer till Tyskland är det många som bara tänker på riesling och för Österrike tänker många riesling och eller grüner veltliner. Det produceras dock viner där på många andra druvor som är riktigt bra. I denna artikel tittar vi på roséviner. Till dessa viner används druvor som pinot noir (spärburgunder), zweigelt och sankt laurent. Personligen tycker jag några av de bästa rosévinerna vi har på bolaget nu, kommer från just dessa länder.
Vi börjar resan i Österrike och tar sedan en tur till Tyskland och avslutar med ett rosévin som vi sannolikt aldrig kommer se på bolagshyllorna, Uhudler. Häng med!
Rosévin från Österrike
I Österrike görs de flesta av de bästa rosévinerna på någon av druvorna zweigelt, sankt laurent, pinot noir och eller blaufränkish, läs mer om druvorna i DinVinguide.se druvguide. Det jag gillar med många roséviner från Österrike är kombination av hög syra och mogen frukt. De har ofta en riktigt fin balans mellan det smakrika och det fräscha vilket gör att de passar såväl som något svalkande i solen som till maträtterna vid i bersån eller på altanen.
Meinklang Prosa 2019, Österrike, 109:-, Nr 74015, Systembolaget
Bubblor är alltid gott, detta är dock inte ett mousserande vin utan mer av ett frizzante eller porlande vin, dvs lite lätt bubblande. Vinet är gjort på en blend av 80% pinot noir, 20% blaufränkish och zweigelt. Vinet är biodynamiskt.
Meinklang är ett riktigt härligt sommarrosé där de lätt porlande bubblorna bygger på fräschören i vinet. Här finns en liten lätt krämighet och massor med smak. I smaken samsas hallon, smultron, blodapelsin, granatäpple och tranbär och vinet har en fin längd. En riktig charmör med såväl djup som lekfullhet.
Pittnauer Rosé 2020, 149:-, Burgenland, Österrike, 149:-, Nr 76829, Systembolaget små sortiment
Pittnauer rosé eller König, som det ibland kallas utifrån etiketten i Österrike, är ett vin på en blend av druvorna blaufränkisch och zweigelt. Vinet är biodynamiskt.
Här är det syra och fräschör som står i centrum i vinet. Det är ett läskande vin med smak av lime, blodapelsin, röda vinbär, rabarber och hallon. Det finns också en fin örtighet som drar åt citronmeliss och vita blommor. Eftersmaken är lång och i avslutet finns en ton av blodgrape. Fantastisk syra och massor av elegans får mig att vilja ha lite till.
Schloss Gobelsburg rosé 2020, Niederösterreich, Österrike, 209:-, Nr 94019, Systembolaget OBS magnumflaska (Säljstart planerad till 11 maj) den vanliga flaskan, 750 ml, kostar 119:-, Nr 94014 (Säljstart planerad till 25 maj)
Schloss Gobelsburg rosé görs på zweigelt. I år firar slottet 850-års jubileum och även om de inte gjort 850 årgångar av rosé så har det uppenbarligen lärt sig hantverket, för detta är gott. Vinet är certifierat som Sustainable Austria.
Detta är ett fruktigt, elegant rosévin med en fin struktur. I smaken finns skogsbär, körsbär och blodapelsin kombinerat med fin örtighet. Avslutet är långt och kryddas med lite peppartoner och stensälta vilket ger såväl komplexitet som extra fräschör. Detta är ett gastronomiskt rosévin som passar utmärkt till sallader, fiskrätter och rätter med ljust kött.
Rosévin från Tyskland
Mina favoriter från Tyskland i år är alla gjorda på druvan pinot noir. Jag har hittat två från Pfalz och ett från Rheingau. Vinregionen Pfaltz är lite varmare än Rheingau vilket tenderar att ge lite mer frukt till vinerna. Rheingau ligger längre norr ut på Rhens högra strand och här blir syran mer framträdande. Vi som gillar röd pinot noir vet att Tyskland kan odla denna druva och göra strålande viner på dem, dessa viner visar att de också gör prima rosé.
Von Winning pinot noir rosé 2019, Pfalz, Tyskland, 149:-, Nr 75629, Systembolaget beställningssortimentet
Von Winning är mest känd för sina vita viner på riesling och de är strålande. De har också haft tid på sig att finna vinnande koncept, vineriet grundas redan 1849, även om namnet ändrats några gånger. Detta vin visar att de också de inte bara kan riesling utan också gör riktigt bra rosé.
I Von Winning rosé kombineras smaker av röda skogsbär, jordgubbar, körsbär och vit persika. Vinet har en fin kropp, en mjuk lätt fyllig ton och en härlig längd. I eftersmaken finns en lätt jordighet och toner av milda torkade örter och en fin blommighet. Ett utmärkt vin till lax eller skaldjur samt grönsaker, rotfrukter och sallader.
Villa Wolf pinot noir rosé 2020, Pfalz, 129:-, Nr 92310, Systembolaget, (Säljstart planerad till 11 maj)
Ernst Loosen är mest känd för sina ypperliga viner från Mosel, men han har också gjort vin i Pfalz sedan 1996. Detta är ett vin från hans Villa Wolf som visar att han behärskar Pfalz lika bra som Mosel.
Villa Wolf är ett charmigt rosévin med en hint av restsötma, denna balanseras av en hög syra. Detta är ett vin som får dig att le med sin ungdomliga känsla och härliga bärighet. I smaken finns smultron, rabarber, krusbär och inlagd persika. Det lätt söta balanseras också av en dos av blodgrapefrukt och pigga aromatiska örter. Ett perfekt vin vid stranden, i bersån eller på vinbaren.
Spätburgunder Rosé Georg Breuer 2020, Rheingau, Tyskland, 139:-, Nr 95719, Systembolaget
Det är många som njutit av George Breuers vita viner på riesling, de har funnits på bolaget länge. De gör också bra rött vin på pinot noir samt denna rosé. Druvorna kommer från deras vingårdar i Rüdesheim och Assmanshausen.
Detta är ett härligt vin med en lite syrlig, frisk och bärig smak som får snålvattnet att rinna till. Vinet har en bra rak syra, en lätt aromatisk kryddighet och smak av hallon, jordgubbar, blodapelsin och vita vinbär. Eftersmaken är lång och har inslag av örter och kryddor samt en liten hint av stensälta. Prova till grillade fläskkorvar, risotto eller fisk. Precist, elegant och fräscht!
Uhudler – rosévinet som lever på lånad tid
Uhudler är ett ganska okänt vin för de flesta och det är också ett kontroversiellt vin. Det produceras i södra Burgenland, i Österrike, där man älskar det. Andra vill istället förbjuda det. Vi kan säga att det lever på lånad tid och respiten kan gå ut så snart som år 2030. Vinet går i princip bara att köpa i de delar av Österrike där det produceras, även om jag också sett det förekomma hos vissa näthandlare. Vad är det då Uhudler för ett vin?
Uhudler är ett rosévin som görs på hybriddruvor som clinton, concord, delaware, elvira, isabella, noah och ripatella med flera. Dessa blev populära på 1860-talet under utbrotten av vinlusen (phylloxera). De var motståndskraftiga mot vinlusen då en del av korsningen utgjordes av vildvin. Efterhand när man hittat lösningen att odla traditionella druvor på amerikansk rotstock så ville myndigheterna försökt förbjuda dessa druvor, de har misslyckats allt sedan 1930-talet.
Vinerna är ofta fruktiga med tydlig smak av jordgubbar, viss sötma men också bra syra. Beroende på druvkombination kan det också finnas lite aromatiska toner som minner om vita viner. De brukar sägas att de kan ha en liten myskdoft, dvs en animalisk ton som om den blir för tydlig kan vara lite otrevlig. Denna brukar ibland finnas i viner gjorda på vildvin. De Uhudler jag provat har dock inte haft detta smakelement.
Jag gillar Uhudler så jag slår ett slag för detta vin även om du inte inte kan hitta det i Sverige. Håll ögonen öppna efter det om du är i Österrike, har österrikiska vänner som har ett lager eller om du hittar det i någon näthandel. Känn dig lite rebellisk och dricka ett nästan förbjudet vin.
Prost!
Magnus Reuterdahl
Magnus Reuterdahl
Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.
Läs mer om Magnus