Svenska flaggan
Rosévin
Skriven av Magnus Reuterdahl

Rosé från Spanien och Portugal

Rosé från Spanien och Portugal. Idag tittar vi på och rekommenderar våra roséfavoriter från den iberiska halvön. Vinområden som Vinho Verde i Portugal och Rioja i Spanien är bara några av de områden som är utmärkta platser för att leta bra roséviner från. Häng med!

Idag tittar vi på rosé från Spanien och Portugal, två klassiska vinländer som vi kanske inte i första hand förknippar med rosa droppar. Jag tycker att vi bör titta mer på deras roséviner, värmen ger en härlig fruktighet men de har även många områden som ger vinerna fräschör och fin syra.

Denna artikel är ett vårtecken i sig, det är en av många artiklar om roséviner. Samtidigt är det nästan sommarvärme ute på gatorna och solen strålar på uteserveringarna. I glasen ses de rosa vinerna glimra och doften av hallon, jordgubbar och skogsbär sprider sig genom salongerna.  Vi på DinVinguide.se försöker hitta guldkornen, och idag har jag hittat fem riktigt bra roséviner som passar såväl altanhäng, uteservering som på matbordet.

Årets bästa roséchampagne

Rosé från Spanien

Låt oss likt tjuren Ferdinand njuta av något väldoftande under en korkek i det solen, men i stället för att dofta på en blomma så får det bli ett glas svalkande rosé att njuta av. Jag har valt ut tre riktigt bra spanska roséviner. De har alla de gemensamt att de har en fin fruktighet men de har också mycket fräschör vilket ger vinerna balans och längd.Bild från Dinvinguide

Det första kommer från Viña Real i Rioja. Producenten har en lång historia som började på 1920-talet och är en del av den större producenten CVNE. Druvorna kommer från vingårdar i Rioja Alavesa och detta vin är gjort på en blanding av druvorna viura, garnacha och tempranillo.

Rosévin från Rioja SpanienViña Real Rosado 2021, Rioja, Spanien, 139:-, Nr 72202, Systembolaget

Detta är ett härligt torrt och riktigt fräscht rosévin med hög syra och tydlig citruston. I smaken finns blodapelsin, hallon, röda vinbär och persika kantat av blommiga örter. Avslutet är långt och läskande med en fin kalkig salinitet som ger extra fräschör.

Vin nummer två är ett rosé i en mer smakrik och strukturerad stil vilket du också kommer se på färgen. Det är också från Rioja men är gjort på druvorna mazuelo, graciano och garnacha som fått lagras på stora ekfat. Även detta vin är producerat av CVNE men under etiketten Viñedos del Contino.

Rosévin från Rioja SpanienContino rosado 2020, Rioja, Spanien, 259:-, Nr 90293, Systembolaget

Vinet har en fin rödfruktighet och snygg fräschör. I smaken finns körsbär, jordgubbar, mogna hallon och röda vinbär kantat av örter. Det är strukturerat, har fina tanniner och en kyss av ekfat. Avslutet är långt och lite kryddigt med en fin intensitet. Komplext och gastronomiskt i en stil som minner lite om en claret eller Tavel.

Det tredje vinet kommer från Mallorca och Bodegas Ribas och är gjord på druvan manto negro, en lokal druva från ögruppen Balearerna. Det är ett riktigt härligt vin som är gott nu men som också går att lagra ett par år med fin utveckling.

Ribas Rrosat 2022, Mallorca, Spanien, 189:-, Nr 79361, Systembolaget

Detta är ett charmigt och smakrikt rosévin med fina toner av jordgubbar, körsbär och lingon kantat av torkade blommor och örter. Vinet har en fin längd med vulkanisk rökighet och fin salinitet som bygger på fräschören. Utmärkt till lättare sommarrätter och altanhäng.

 

Bild från DinVinGuide

Rosé från Portugal

Från Portugal lyfter jag två viner från de nordliga regionerna Vinho Verde och Tras-os-Montes. Det första är lite enklare och det andra lite mer komplext. Bägge är dock utmärkta viner för vårens och sommarens varmare och latare dagar.

Mateus Rosé är ett av de mest kända rosévinerna, det har producerats i mer än 80-år och funnits på bolaget en stor del av denna tid. Många av oss har sannolikt minnen av det från vår ungdom. Tro mig, det är inte samma vin idag. Allt utvecklas, så även detta. Idag är vinet betydligt fräschare än det som jag minns från 90-talets festdagar och det är en riktigt flörtig liten sak i en lite annorlunda flaska, formad som en liten plunta.

Rosévin PortugalMateus Rosé, Trás-os-Montes, Portugal, 79:-, Nr 2572, Systembolaget

Mateus rosé är ett enkelt och charmigt rosévin som passar utmärkt en varm sommardag på stranden eller på altanen. Det är enkelt, torrt, fräscht med smak av blodapelsin, hallon, tranbär och vita stenfrukter. I avslutet finns en spelande bärsötma som ger vinet lite extra zing.

Vinet är gjort på druvorna baga, rufete, tinta barroca och touriga franca. Vinet finns också på halvflaska (375 ml) och på flaska om 250 ml.

Nästa vin har med lite mer djup och karaktär. Det kommer från producenten Soalheiro i Vinho Verde, mest kända för sina strålande vita viner på druvan alvarinho. Detta vin är gjort på druvorna alvarinho och pinot noir och är ett riktigt snyggt rosé som passar både på altanen och matbordet.

Rosé, Portugal, Vinho VerdeSoalheiro rosé 2021, Vinho Verde, Portgal, 149:-, Nr 56384, Systembolaget

Detta är en härlig sommarrosé med massor av fräschör men också fint djup. Vinet är fruktigt med inslag av blodapelsin, blodgrape, vit persika, hallon, krusbär och röda vinbär kantat av aromatiska örter. Avslutet är långt och drar igång saliveringen med fina havstoner.

Det är ett utmärkt vin till rätter med skaldjur eller ljusare kött men också till smakrika sallader.

Dessa är två bra exempel på roséviner från klassiska producenter i ganska olika stil, bägge är dock riktigt somriga i tonen. Förhoppningsvis kommer det fler portugisiska roséer på hyllan längre fram i vår. Jag åter kommer om dem!

Mitt tips är att njuta av rosa droppar från såväl Spanien som Portugal i sommar, de är viner som verkligen passar som handen i handsken varma lata vår- och sommardagar.

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Rosé från Spanien och Portugal – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer